Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985)
εκατό χρόνια από τη γέννησή του


Δευτέρα 05/11/07


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Διήμερο επιστημονικό συνέδριο
«Νίκος Εγγονόπουλος : ο ζωγράφος και ο ποιητής»

23 & 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Κτήριο οδού Πειραιώς
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Με ένα διήμερο επιστημονικό συνέδριο που αποσκοπεί σε μια νέα αποτίμηση του συνόλου του έργου του Νίκου Εγγονόπουλου κορυφώνεται ο εορτασμός των εκατό χρόνων από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς της πρωτοποριακής γενιάς του ’30.

Το συνέδριο με τίτλο: «Νίκος Εγγονόπουλος: ο ζωγράφος και ο ποιητής» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς με τη συμμετοχή 30 περίπου μελετητών του έργου του που επιχειρούν να επανεξετάσουν τη διττή παρουσία του κορυφαίου υπερρεαλιστή ως ζωγράφου και ως ποιητή.

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς βλέπουν σήμερα οι ιστορικοί της τέχνης τον Νίκο Εγγονόπουλο ως ζωγράφο και γενικότερα ως υπερρεαλιστή εικονοποιό; Μπορούμε καταρχήν να μιλήσουμε για καλλιτεχνικό υπερρεαλισμό στην Ελλάδα ή μήπως ο Εγγονόπουλος συνιστά μια ενδιαφέρουσα αλλά μεμονωμένη και ανεπανάληπτη παρουσία; Κατά πόσο ο ίδιος κατανόησε τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής υπερρεαλιστικής επανάστασης, κατά πόσο τον ενδιέφεραν και ποια υποδοχή του επεφύλαξε το κοινό αλλά και οι Έλληνες κριτικοί; Τους ερευνητικούς αυτούς άξονες θα προσεγγίσουν οι ομιλητές της πρώτης ημέρας (Παρασκευή 23/11) του συνεδρίου οι οποίοι θα αναφερθούν στον Εγγονόπουλο ως εικονοποιό και ζωγράφο.
Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Συζητώντας για τον ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο σήμερα» με τους εικαστικούς: Γιάννη Κονταράτο, Μαρία Κόντη, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Δημήτρη Σεβαστάκη, σε συντονισμό Νίκου Δασκαλοθανάση.

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 24/11) θα εξεταστεί η ποιητική πλευρά του έργου του: Ο Νίκος Εγγονόπουλος είναι ο ποιητής της γενιάς του ’30 που έχει μελετηθεί λιγότερο από τους άλλους ποιητές της ίδιας γενιάς. Η φετινή επέτειος μας παρέχει την ευκαιρία να μελετήσουμε, με νέους όρους, την ποίηση και την ποιητική ενός υπερρεαλιστή αλλά και λάτρη ταυτόχρονα της ελληνικής παράδοσης και να συζητήσουμε γενικότερα ζητήματα σχετικά με την ιδιαιτερότητα του ελληνικού ποιητικού μοντερνισμού.
Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Συζητώντας για τον ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο σήμερα». Είκοσι δύο χρόνια από τον θάνατό του, η ποίηση του Εγγονόπουλου είναι ζωντανότερη από ποτέ. Τι ακριβώς βρίσκουν σε αυτήν οι σημερινοί αναγνώστες της; Τέσσερις ποιητές της νεότερης γενιάς ο Δημήτρης Ελευθεράκης, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, η Γιάννα Μπούκοβα και η Γεωργία Τριανταφυλλίδου συζητούν για τον Εγγονόπουλο και απαντούν σε ερωτήματα που τους θέτει ένας παλαιότερος ποιητής, ο Νάσος Βαγενάς.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα προβληθούν δύο μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις-μαρτυρίες για τον Νίκο Εγγονόπουλο, που παραχώρησαν δύο σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που τον γνώριζαν προσωπικά, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο αρχιτέκτων Νίκος Μουτσόπουλος, σε επιμέλεια του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου.
Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό το οποίο θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει την έκθεση του συνόλου των αφισών που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εμπνεόμενοι από την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου με την επίβλεψη της καθηγήτριας της Α.Σ.Κ.Τ. Λεώνης Βιδάλη. Το εικαστικό αυτό υλικό που εκτέθηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2007 που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση (της ΑΣΚΤ και του ΕΚΕΒΙ).

Παράλληλα με το συνέδριο το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση
ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985): «Είμαι ζωγράφος και ποιητής», την οποία διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη από τις 22 Νοεμβρίου 2007 έως τις 20 Ιανουαρίου 2008. Το επετειακό αυτό αφιέρωμα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του Εγγονόπουλου από την υπερπεντηκονταετή ζωγραφική του δημιουργία και τη θητεία του στο θέατρο, καθώς και ποιήματα, πεζά κείμενα και τις πρώτες εκδόσεις των ποιητικών του συλλογών. Την έκθεση επιμελήθηκαν, ως προς το εικαστικό σκέλος, η Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ και, ως προς το ποιητικό, ο Θανάσης Χατζόπουλος. Το σχεδιασμό της ανέλαβε η Λίλη Πεζανού.
(αναλυτικές πληροφορίες: www.benaki.gr)

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2007 (πληροφορίες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ: www.ekebi.gr) με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής από ειδικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο του Εγγονόπουλου και αποτελείται από τους κ.κ.: Σταύρο Ζουμπουλάκη, διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθ/τρια ΑΠΘ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, ιστορικό-Μουσείο Μπενάκη, Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Νάσο Βαγενά, ποιητή-καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Καρύδη, εκδότρια, Νίκη Λοϊζίδη, καθ/τρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέα, Μιχάλη Μερακλή, ομ. καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Λευτέρη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτη-ποιητή.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.