Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
διοργανώνουν την θεματική – ερευνητική έκθεση, με τίτλο:

«Τόπος : Εγγονόπουλος»

στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
«ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985) εκατό χρόνια από τη γέννησή του»

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου 2007


Η έκθεση έχει ως επίκεντρο τον σημαντικό ποιητή και ζωγράφο και παρουσιάζει την υπερρεαλιστική προοπτική που σφραγίζει την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Στα έργα του, ο Εγγονόπουλος ανιχνεύει προσωπικές πτυχές και ιδιαίτερες πολιτισμικές μίξεις του λόγου και της εικόνας. Οι απρόσμενοι δρόμοι μιας παράλληλης ανάγνωσης της νεοτερικότητας και της βυζαντινής τέχνης που ακολουθεί σ'όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθιστούν σήμερα το έργο και την ευαισθησία του ιδιαίτερα επίκαιρα και σύγχρονα.
Ο ερευνητικός κι ερμηνευτικός πλέον τόπος που συνιστά ευρύτερα το έργο του Εγγονόπουλου μέσα στη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα, φέρει στην επιφάνεια με σημερινά μέσα και πρακτικές τα θέματα της αναπαράστασης από την τυχαία σύμπτωση μέχρι την πιο συστηματική αντιπαράθεση, κι από την ειρωνεία και το σαρκασμό μέχρι την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα που διέπουν το σύνθετο αυτό έργο.
Η έκθεση Τόπος: Εγγονόπουλος συγκεντρώνει μια σειρά από εξέχοντα έργα του ίδιου για να τα φέρει αντιμέτωπα με μια σειρά από έργα νεότερων καλλιτεχνών δίχως να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας υφολογικής συνέχειας, σχολής ή στιλ. Αντίθετα, μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις της ευαισθησίας και απρόσμενους συσχετισμούς απόψεων ολοκληρώνει μια ευρύτερη ανάγνωση των καλλιτεχνικών ιδιαιτεροτήτων και των πολιτισμικών μίξεων που θεμελιώνουν σημερινές μαρτυρίες κι ερωτήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ως ένα άλμα πέρα από τον συμβατικό χρόνο, τα έργα μεταφέρουν ή μεταθέτουν από κοινού τα όρια της ευαισθησίας κι αναθεωρούν την προβληματική της παρουσίας κι απουσίας, του προσώπου ή του ανδρείκελου, της μνήμης ή της φαντασίας, του δράματος ή της ποιητικής, του υποσυνείδητου ή του μυθικού, του απρόσμενου οράματος και του αυτοματισμού της σημασίας στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Στην ερευνητική πρόταση της έκθεσης αυτής εκτός από τους επιμελητές κι επιστημονικούς συνεργάτες, συμμετέχουν με έργα τους και νεότεροι καλλιτέχνες:
Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Γυπαράκης, Θράφια, Σία Κυριακάκος, Ηλίας Μαρμαράς, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιώργος Σαπουντζής, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους και Γιώργος Χατζημιχάλης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συνδρομή της κ. Νίκης Λοϊζίδη και η εικαστική διοργάνωση εγγράφεται σε μια σειρά από εκθέσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με προβληματική το Πρόσωπο και τον Χρόνο και το ερώτημα ποιος είναι εδώ; που αποτελούν την ευρύτερη συμμετοχή του Μουσείου στη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της έκθεσης έχουν εκδοθεί δύο τετράδια-κατάλογοι με κείμενα των δύο επιμελητών. Διατίθενται στο πωλητήριου του ΜΜΣΤ, στην τιμή των 5 ευρώ το καθένα.


Οργάνωση: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Χορηγοί Έκθεσης:
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006
Χορηγοί Μουσείου:
ΔΕΘ-Helexpo, Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη / Lloyd’s Γ. Καραβίας & Συνεργάτες, Ξενοδοχείο Βεργίνα, BOUTARI, N-ORASIS Οπτικοακουστικές Παραγωγές Ε.Π.Ε.
Χορηγός επικοινωνίας ΜΜΣΤ: ΕΡΤ 3


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
www.mmca.org.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 9:30-14:00 & 18:30-21:00, Κυριακή: 11:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά
Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.