Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985)
εκατό χρόνια από τη γέννησή του
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ με θέμα: «Νίκος Εγγονόπουλος: 100 χρόνια από τη γέννησή του» παρουσίασαν σήμερα 20/02/07, ώρα 12.30 το μεσημέρι, στο Μουσείο Μπενάκη οι κ.κ. (από αριστερά): Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια ΕΚΕΒΙ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθ/τρια ΑΠΘ, Ιωάννης Μάνος, μέλος Δ.Σ. του συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2007, μια χρονιά αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο


Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της πρωτοποριακής γενιάς του ’30, ο Εγγονόπουλος υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα - τόσο του ποιητικού (μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο), όσο και του ζωγραφικού.
Συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της ελληνικής ποίησης συνθέτοντας με το έργο του την πλέον ιδιότυπη γραφή του μοντερνιστικού μας λόγου ενώ ανάλογα ανανεωτική υπήρξε στο εικαστικό μας πεδίο η ζωγραφική εργασία του.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και αναγνωρίζοντάς τον ως έναν σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα, διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων που έχουν σκοπό να φωτίσουν καλύτερα το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό. Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ειδικά η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, της ΤΡΑΜ Α.Ε., του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ και τη συμβολή των ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους 2007 περιλαμβάνει:

Έκδοση του λευκώματος «Νίκος Εγγονόπουλος - εκατό χρόνια από τη γέννησή του : η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... » με φιλολογική επιμέλεια της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, καθ/τριας ΑΠΘ. (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Έκθεση «Εγγονόπουλος 2007: ...ωραίος σαν Έλληνας» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Παράσταση–αφιέρωμα στον Εγγονόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων από τον Νάσο Βαγενά. (16 ΜΑΡΤΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Οι στίχοι του Εγγονόπουλου θα ταξιδεύουν καθημερινά μαζί μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Στα πλαίσια της καθιερωμένης πλέον καμπάνιας που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. (19 ΜΑΡΤΙΟΥ – 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Θεματική – ερευνητική έκθεση με τίτλο: «Τόπος : Εγγονόπουλος» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με επιμελητή τον Ντένη Ζαχαρόπουλο. (20 ΜΑΪΟΥ – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο: «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος» με τη συμμετοχή 35 μελετητών του έργου του από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Μουσείο Μπενάκη. (23 και 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Επετειακή έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, με 250 περίπου αντιπροσωπευτικά έργα από τις πέντε δεκαετίες της εικαστικής του παραγωγής και έκδοση καταλόγου με επιμελήτρια την Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ. (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Ανανέωση και εμπλουτισμός με νέο υλικό του διαδικτυακού τόπου www.engonopoulos.gr σε συνεργασία με την οικογένεια Εγγονόπουλου.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από ταμπλώ με εργο-βιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό και συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή του Εγγονόπουλου ή εμπνευσμένες από το έργο του.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

Συναυλία από μικρό μουσικό σύνολο με έργα που συνδέονται με τα μυθολογικά θέματα του Εγγονόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη.
(Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

• Προβολή της ταινίας για τον Εγγονόπουλο «Ο κήπος με τα αμέτρητα παράθυρα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 21:10 από την ΕΤ 1.

Οι επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνδρομή Οργανωτικής Επιτροπής από ειδικούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το λογοτεχνικό και το ζωγραφικό έργο του Εγγονόπουλου και αποτελείται από τους κ.κ.:

Σταύρο Ζουμπουλάκη, διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία. και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, καθ/τρια ΑΠΘ
Δημήτρη Αρβανιτάκη, ιστορικό-Μουσείο Μπενάκη
Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Νάσο Βαγενά, ποιητή-καθ/τή Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατερίνα Καρύδη, εκδόσεις Ίκαρος
Νίκη Λοϊζίδη, καθ/τρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Άρη Μαραγκόπουλο, συγγραφέας
Μιχαήλ Μερακλή, ομ. καθ/τής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα-πρόεδρο Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Λευτέρη Ξανθόπουλο, σκηνοθέτη-ποιητή

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΟΛΛΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ κ. ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, MEGARON PLUS, ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ:
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΑΜ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,
ATHENS VOICE


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την κυρία Λένα Εγγονοπούλου και την κυρία Ερριέττη Εγγονοπούλου για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.