Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φάτα Μοργκάνα
Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία
24 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2006
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Καββαδία παρουσιάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε έκθεση που οργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ζ΄ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιβλίο και τέχνες». Η έκθεση με τίτλο «Φάτα Μοργκάνα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία» θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου, από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2006.

Το «Μαραμπού», το «Πούσι», το «Τραβέρσο» και η «Βάρδια» στάθηκαν η ποιητική πρώτη ύλη για τους 24 απόφοιτους και τελειόφοιτους του Ζ΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, που δημιούργησαν εικαστικά έργα σύγχρονα, πρωτότυπα και πειραματικά με διαφορετικά εκφραστικά μέσα ο καθένας (ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, μικτές ύλες, τρισδιάστατες αναπτύξεις στο χώρο).
Μια τολμηρή συνάντηση ζωγραφικής και ποίησης που αναδεικνύει τη ζωντανή σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις δύο τέχνες. Μια διαφορετική ανάγνωση ενός κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα που αγαπήθηκε πολύ και το έργο του ενέπνευσε συχνά τραγούδια, ταινίες, εικαστικά έργα...
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται παλαιά σπάνια πορτραίτα του Καββαδία και αρχειακό υλικό από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή.

Την ημέρα των εγκαινίων, 24 Ιανουαρίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου, συζήτηση με τίτλο «Η θάλασσα είναι η αφορμή» και θέμα το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική.
Στο στρογγυλό τραπέζι θα πάρουν μέρος οι κ. κ.: Γιάννης Κοντός, ποιητής, Παναγιώτης Πούλος, επικ. καθηγητής Αισθητικής Αγωγής Α.Σ.Κ.Τ., Δημήτρης Φράγκος, ζωγράφος-αναπλ. καθηγητής Εικαστικών Τεχνών τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος-καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας-πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ.
Θα ακολουθήσουν στις 21:00 τα εγκαίνια της έκθεσης.

Στη βραδιά των εγκαινίων συμμετέχει φιλικά η Μαρίζα Κωχ, η μελωδός και τραγουδίστρια που με μοναδικό τρόπο και ιδιαίτερη ευαισθησία μελοποίησε ποιήματα του Καββαδία, ανάμεσα τους το γνωστό και αγαπημένο Φάτα Μοργκάνα, ποίημα που στάθηκε σημείο αναφοράς και για άλλες τέχνες. Τη Μαρίζα Κωχ συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώργος Σαλβάνος, πιάνο και Νίκος Κιάκος, βιολί.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους (μπορείτε να τα δείτε εδώ) οι:

Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Ανδρεάδης, Σύλβια Αντουλινάκη, Έφη Αστερή, Εριφύλη Βενέρη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Νίκος Δούλος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Άννα Καρατζά, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λαγός, Σοφία Μπέμπεζα, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντωνία Παφιλιάρη, Νίκος Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Παναγιώτα Στάικου, Μυρτώ Σταμπούλου, Λήδα Τεντόμα, Ίρις Τουλιάτου, Κώστας Χριστόπουλος.


Το έργο του Καββαδία ενέπνευσε μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες:

Γ. Βακαλό, Πούσι, 1947
Α. Τάσσος, Πούσι, 1947
Ι. Μόραλης, Τραβέρσο, 1975
Γ. Τσαρούχης, Βάρδια, 1976


Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.