Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ Filmcenter Cinemax

Έρως-Ήρως της Δώρας Μασκλαβάνου

Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε του Γιάννη Σμαραγδή

Κυριακή 24 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι
Είσοδος: 5 Ευρώ

Διοργάνωση:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου


Την Κυριακή 24 Απριλίου ολοκληρώνονται οι προβολές του φετινού αφιερώματος
του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Κυριακάτικα ραντεβού με το σινεμά της λογοτεχνίας», με την προβολή των ταινιών Έρως-Ήρως της Δώρας Μασκλαβάνου και Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε του Γιάννη Σμαραγδή από τον θεματικό κύκλο «Ελληνικό ημερολόγιο». Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει παίρνει μέρος ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Έρως-Ήρως
Ελλάδα, Έγχρωμο. Διάρκεια: 27΄

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου από το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη. Φωτογραφία: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου. Ήχος: Νίκος Μπαρουξής. Ηθοποιοί: Χρήστος Τσίρτσης, Τούλα Σταθοπούλου, Πατής Κουτσάγτης, Λάζαρος Ανδρέου.

Καλή σου νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε (τηλεταινία)
Ελλάδα, 1980, 60’, Έγχρωμο.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής. Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής από τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης, Ολγα Τουρνάκη, Τάνια Σαββοπούλου, Αθηνόδωρος Προύσαλης.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης περιπλανιέται στο γενέθλιο τόπο του, τη Σκιάθο, και συναντά τους λογοτεχνικούς ήρωές του παρακολουθούμενος από ένα κινηματογραφικό συνεργείο. Η πρώτη τηλεταινία της ελληνικής τηλεόρασης γυρίστηκε στη Σκιάθο σε φιλμ 16mm, προβλήθηκε με επιτυχία στο εξωτερικό, ενώ μια κόπια της φυλάσσεται στο Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης (Μπομπούρ) του Παρισιού.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Έρως-Ήρως

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Διήγημα: «Έρως-Ήρως»
από τα βιβλία:
Απάνθισμα διηγημάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Αθήνα: Δόμος, 2001, σελ.: 574
Άπαντα, τ.3, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κριτική έκδοση: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, τ.1-5. Αθήνα: Δόμος, 1998
Έρως-Ήρως, Όνειρο στο κύμα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, επιμ. Κ. Μπαλάσκας. Αθήνα: Επικαιρότητα 1996, σελ.: 63

«Τώρα, τώρα, εφθάσαμε, ψυχή μου» ... «Όλα καλά τώρα» ... «Εκεί εις τον βράχον είναι μια σπηλιά... ν’ αλλάξης». Εκείνη, αν είχε δύναμιν να τον ακούη, θα τον εκοίταζε κατάπληκτος. Ν’ αλλάξει, με τι; «Να στεγνώσης. Θα σου φέρω εγώ φύλλα από όλα τα δέντρα του δάσους, αγάπη μου, να σκεπασθής»... Δεν την αναποδογύρισε, δεν τους έπνιξε. («Έρως – Ήρως»).
Ο μικρός ναύτης δεν αναποδογύρισε τη βάρκα, άφησε το ίνδαλμά του να πάει να ζήσει εν ειρήνη με τον «στεριώτη», τον άντρα της. Έκλαυσε και εφάνη ήρως εις τον έρωτά του... Μα ο έρωτάς του δεν παροπλίστηκε. Η Σκιάθος μένει σαν ένας έρωτας που αντιστέκεται, σαν μια ατέλειωτη εχεμύθεια, σαν ένα πλάνο κι αναγκαστικό σημαίνον, που όσο το ψάχνεις τόσο περισσότερο παροξύνεται, η Σκιάθος μένει σαν μια ακόρεστη επιθυμία με τις δαγκάνες όρθιες, σαν ανεξόφλητος λογαριασμός. Ο ανεξόφλητος λογαριασμός είναι η συνωμοσία της εφηβείας μας με την ηδονική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παραλίγο να γράψω: η ηδονική συνωμοσία της εφηβείας μας με τη γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μην κοιτάμε να τον εξοφλήσουμε.

Μάριος Μαρκίδης (από το κείμενο: «Ο ηδονικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», αφιέρωμα του περιοδικού «Διαβάζω», τ. 165, Απρίλιος 1987).

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.