Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (1859-1943)
εξήντα χρόνια από το θάνατό του
Ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κος Χρήστος Γ. Λάζος και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού παρουσιάζουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Κ. Παλαμά, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Στοά του Βιβλίου την Τετάρτη 29/10/03 στις 12:00 μ.μ.Δ
ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ εορτασμός των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο στον τόπο καταγωγής του ποιητή, το Μεσολόγγι, με ένα διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε με επιτυχία το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Ακολουθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που έχει προγραμματίσει το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στοχεύοντας στην ανάδειξη σημαντικών πλευρών της παλαμικής δημιουργίας και παρουσίας που θα έπρεπε να μελετηθούν και να προβληθούν περισσότερο.
Γιατί ο Παλαμάς δεν είναι μόνον ο εθνικός ποιητής των σχολικών εορτών. Η λυρική ποίησή του με τους χαμηλόφωνους τόνους και μια επιγραμματική λιτότητα ύφους, η φιλοσοφούσα διάθεσή του, ο καταλυτικός σατιρικός του λόγος που καυτηριάζει την παθολογία της νεοελληνικής κοινωνίας, η οξυδέρκεια του κριτικού του πνεύματος, η βαθιά θεωρητική του σκέψη για τη φύση της λογοτεχνικής δημιουργίας, η νηφαλιότητά του που του επέτρεψε να συνδυάσει στο έργο του μιαν αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα με το άνοιγμα προς την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ακόμη λογοτεχνία, είναι πλευρές και όψεις που σίγουρα ενδιαφέρουν και μπορούν να συγκινήσουν και ένα ευρύτερο σημερινό κοινό.

ΠΕΝΤΕ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
Μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για τη ζωή και το έργο του Παλαμά θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22). Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, δεκαοκτώ μελετητές του Παλαμά θα εξετάσουν διεξοδικά πέντε διαφορετικές όψεις του ποιητή, όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του:

Η Μαρία Κωσταγιάννη, ο Ηλίας Λάγιος και ο Παντελής Μπουκάλας συζητούν για το λυρισμό του Παλαμά, το διακριτικό αυτό στοιχείο που αποτελεί την «τριπλή υπόσταση» της Ποιητικής του, όπως αποφάνθηκε ο ίδιος ο ποιητής. Τη συζήτηση με τίτλο «Ρυθμών και Στοχασμών άυλα φτερά και χέρια: Ο λυρικός Παλαμάς» συντονίζει ο Ξ. Α. Κοκόλης.


Ο Ξενοφών Κοκόλης, η Χριστίνα Ντουνιά και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου αναζητούν τις ρίζες της παλαμικής σάτιρας και αναρωτιούνται για τη διαχρονικότητά της, στη συζήτηση «Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς» που συντονίζει ο Στ. Ζουμπουλάκης.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, η Lucia Marcheselli και η Αλεξάνδρα Σαμουήλ μιλούν για την αποφασιστική συμβολή του Παλαμά στη ριζική ανανέωση του νεοελληνικού στίχου στη συζήτηση «Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου» που συντονίζει ο Ν. Βαγενάς.

Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος, η Βενετία Αποστολίδου και η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού παρακολουθούν τη διαμόρφωση της παλαμικής κριτικής ματιάς και τη συμβολή της στην ιστορία της νεοελληνικής κριτικής, στη συζήτηση «Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Όψεις του κριτικού Παλαμά» που συντονίζει ο Χρήστος Γ. Λάζος.

Ο Δημήτρης Αγγελάτος, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και ο Χάρης Βλαβιανός διερευνούν τα περάσματα επικοινωνίας που άνοιξε ο Παλαμάς για την ελληνική λογοτεχνία προς την Ευρώπη, φωτίζοντας την αμφίδρομη σχέση τους. Τη συζήτηση «Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ’ στο σκοτάδι του άδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη» συντονίζει η Ελ. Πολίτου-Μαρμαρινού.

Οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «Νέα Εστία».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της οινοποιίας ΚΑΤΩΓΙ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ Α.Ε.

ΛΕΥΚΩΜΑ: «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 2003, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ»
Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εξέδωσε ένα λεύκωμα 56 σελίδων, μεγάλου σχήματος και έγχρωμο, με τίτλο: Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από τον θάνατό του. Η φιλολογική οργάνωση και επιμέλεια του λευκώματος είναι της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει: α) «Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Παλαμά: 1859-1943» από την Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον Κώστα Σαρδελή, όπου παρέχονται βιοεργογραφικά στοιχεία, σύντομα αλλά χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποιημάτων και πεζών σε σχέση με καίριες πλευρές της παλαμικής δημιουργίας και γενικότερης πνευματικής δραστηριότητας. β) Θεματική ανθολόγηση ποιημάτων στις ενότητες «Ο ποιητής είν’ ο μεγάλος ο πατριώτης», «Δαρμοί, πληγιές αγιάτρευρες, ονείρατ’ αδειανά», «Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων», «Δικαιοσύνη βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!», «Των ιδεών, των ψυχών, των ερώτων, των κόσμων, των όλων». γ) Κρίσεις για το έργο του και δ) Το χρονολόγιο «Εξήντα χρόνια μετά: 1943-2003», μια εκτενή καταγραφή από τον Ευριπίδη Γαραντούδη από εκδόσεις, μελέτες, συνέδρια, αφιερώματα κ. ά. για τον Παλαμά και το έργο του. Το λεύκωμα συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχολιαστικό των διαφόρων κειμένων, που εντοπίστηκε σε βιβλιοθήκες δημόσιες (Ίδρυμα Παλαμά, Ε.Λ.Ι.Α., Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ιδιωτικές και χρησιμοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρησή τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο, χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Παλαμά, όσο και σ’ εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ – αφιέρωμα στον ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
Η κινητή έκθεση που δημιούργησε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, περιλαμβάνει 21 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα του ποιητή.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και, στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Πάτρα. Εκεί, ο Δήμος Πατρέων μαζί με τη ΔΕΠΑΠ και το περιοδικό «το δόντι», και σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ., ανέλαβε να διοργανώσει εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την παρουσίαση της έκθεσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 6 του χρόνια ο ποιητής, εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και μία ημερίδα για το έργο του Παλαμά.

Η κινητή έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, το Αίγιο, τη Χίο, τα Τρίκαλα, την Καλαμάτα, την Φιλιππιάδα, τη Νέα Πέραμο κ.ά. για να εκτεθεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους πλαισιώνοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Επίσης, η έκθεση θα λειτουργεί και στο χώρο του αμφιθεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα διεξαχθούν εκεί.


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό από τα 60 χρόνια για το θάνατο του Κ. Παλαμά θα κλείσουν με μια έκθεση ζωγραφικών έργων από τελειόφοιτους και απόφοιτους του εργαστηρίου του Γιάννη Ψυχοπαίδη της
ΑΣΚΤ, με θέμα την ποίηση του Κ. Παλαμά. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πρόγραμμα συζητήσεων για τον Κωστή Παλαμά

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.