Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ«Διαβάζοντας Παλαμά με φόντο τη λιμνοθάλασσα»
Εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι
για τα 60 χρόνια από το θάνατο του ποιητή.Με ένα διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι, την ιδιαίτερη πατρίδα του Κωστή Παλαμά, ξεκίνησε ο εορτασμός των 60 χρόνων από το θάνατό του. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Χρήστος Γ. Λάζος και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος εγκαινίασαν στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης την κινητή έκθεση με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, που περιλαμβάνει 21 ταμπλό με φωτογραφίες, χειρόγραφα και έργα του ποιητή.
Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση του λευκώματος «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του», που εξέδωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την οργανωτική Επιτροπή Παλαμά. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ο Παλαμάς σήμερα» με εισηγητές την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ξενοφώντα Κοκόλη.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο σπίτι όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο ποιητής και το οποίο έχει διαμορφωθεί ως μουσείο ανοιχτό στους επισκέπτες του Μεσολογγίου, καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, έγινε στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου, αφιερωμένη στην ποίηση του Παλαμά.
Μέσα σ’ ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που δημιουργούσαν οι ξύλινες αποβάθρες («πελλάδες» τις λένε οι ντόπιοι) που έφταναν μέχρι μέσα στη φωτισμένη λιμνοθάλασσα, οι 500 περίπου καλεσμένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη ποίηση, μουσική και εικόνες καθώς και να γευτούν τοπικά εδέσματα και ποτά.
Η βραδιά άνοιξε με την υποβλητική φωνή του Κωστή Παλαμά να απαγγέλει ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ο τάφος», ενώ φωτογραφίες του ποιητή εναλλάσσονταν στις δύο γιγαντιαίες οθόνες που πλαισίωναν το χώρο. Στη συνέχεια, ο Ξενοφώντας Κοκόλης έκανε μια σύντομη αναφορά στον «Παλαμά της λιμνοθάλασσας» και μετά το λόγο πήρε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής που μίλησε για την αξία του έργου του Παλαμά που οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε προσπερνώντας τα στερεότυπα, και απήγγειλε ένα απόσπασμα από το «Δωδεκάλογο του γύφτου».
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων ( την επιλογή έκανε ο κ. Ξ. Κοκόλης) που έδεσαν αρμονικά με μουσικές γέφυρες από το συγκρότημα κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ.
Η συγγραφέας Κώστια Κοντολέων απήγγειλε το ποίημα «Μισολόγγι», ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός ένα απόσπασμα από το «Εις το νησί της Κλείσοβας», η επίτημη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακακία Κορδόση το «Πατρίδες», ο μεσολογγίτης ψαράς Μάκος Λιακατάς το Εκατό φωνές», ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος το «Μια πίκρα», η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χριστίνα Ντουνιά το «Πλημμύρα», ο ηθοποιός Χρήστος Καλαβρούζος απόσπασμα από το «Ειδύλλιο», ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος το «Ο Γυρισμός», η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Αλεξάνδρα Μούσα «Το αλάτι», ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ξενοφώντας Κοκόλης το «Ανατολή» και η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού απόσπασμα από το «Δωδεκάλογο του γύφτου».


Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από τη «ζυγιά» του Ηλία Αριστόπουλου.


Το διήμερο εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας: JOHNNIE WALKER καθώς και τη συνεισφορά των εταιρειών: ΑΧΑΪΑ CLAUSS και ΝΗΡΕΥΣ.


Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων για τα εξήντα χρόνια από το θάνατο του Κωστά Παλαμά θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, και περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών.
To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.