Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Το εξώφυλλο του λευκώματος 'Κωστής Παλαμάς 2003 - 60 χρόνια από το θάνατό του' που εξέδωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. με αφορμή την επέτειο. Η επίσημη έναρξη του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα γίνει στον τόπο καταγωγής του ποιητή, το Μεσολόγγι. Το διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2003.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, με τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά. Η έκθεση, που ετοίμασε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., περιλαμβάνει 21 ταμπλό με φωτογραφίες, χειρόγραφα και έργα του ποιητή, και έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου θα γίνουν ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του», που εξέδωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την οργανωτική Επιτροπή Παλαμά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Ο Παλαμάς σήμερα» με εισηγητές την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ξενοφώντα Κοκόλη. Συντονίζει ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Γ. Λάζος.

Το λεύκωμα «Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από το θάνατό του» περιλαμβάνει το «Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Παλαμά: 1859-1943» από την Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον Κώστα Σαρδελή και το χρονολόγιο «Εξήντα χρόνια μετά: 1943-2003», μια εκτενή καταγραφή από μελέτες, συνέδρια και αφιερώματα για τον Παλαμά και το έργο του από τον Ευριπίδη Γαραντούδη. Περιλαμβάνει, ακόμη, ανθολόγηση ποιημάτων, αποσπάσματα μελετών για το έργο του, καταγραφή της σημαντικότερης παλαμικής βιβλιογραφίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο, χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Παλαμά, όσο και σ’ εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.
Η φιλολογική επιμέλεια είναι της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.


Το Σαββάτο 27 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στην οικία Παλαμά και στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα γίνει στη μικρή χερσόνησο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, την Τουρλίδα, η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού διήμερου, που είναι αφιερωμένη στην ποίηση του Παλαμά.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με μια σύντομη ομιλία με θέμα: «Ο Παλαμάς της λιμνοθάλασσας» από τον αν. καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Ξενοφώντα Κοκόλη.
Στη συνέχεια θα διαβάσουν ποιήματα του Κωστή Παλαμά οι:
Χρίστος Βερελής, Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Παναγιώτης Κοντός, Ακακία Κορδόση, Μάκος Λιακατάς, Αλεξάνδρα Μούσα, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Γεώργιος Πρεβεζάνος και Μαρία Χούκλη.
Θα ακουστεί, επίσης, ηχητικό ντοκουμέντο με ηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων από τον ίδιο τον Παλαμά.
Η βραδιά θα αρχίσει με το συγκρότημα κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και θα κλείσει με συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το τοπικό συγκρότημα «Η ζυγιά» του Ηλία Αριστόπουλου.Το διήμερο εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας: JOHNNIE WALKER καθώς και τη συνεισφορά των εταιρειών: ΑΧΑΪΑ CLAUSS και ΝΗΡΕΥΣ.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.