Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Β΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Το 2001 συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911). Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τιμώντας τον συγγραφέα, ανέλαβαν να καταρτίσουν πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων που συγκροτήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Κορυφαία εκδήλωση αποτελεί το Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1-5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι από 1-4 Νοεμβρίου το Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και στις 5 Νοεμβρίου η AULA της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου).
Την Τιμητική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι κ.κ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, Υπουργός Παιδείας Κύπρου κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ουράνη κ. Τάσος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος , οι οποίοι και θα χαιρετίσουν την έναρξη του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2001 και ώρα 10.00 στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Συνέδριο μετέχουν πενήντα τέσσερις (54) ομιλητές, σημαντικοί νεοελληνιστές και μελετητές του έργου του Παπαδιαμάντη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη θεματική του Συνεδρίου περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των παπαδιαμαντικών σπουδών, με δεσπόζοντα θέματα τον μεταφραστή και μεταφραζόμενο Παπαδιαμάντη, το κορυφαίο έργο του «Φόνισσα» και τη θέση της γυναίκας, την ερμηνεία και την πρόσληψη του παπαδιαμαντικού έργου, τις ιδεολογικές και πολιτισμικές προεκτάσεις του, τις αφηγηματικές και διακειμενικές τεχνικές, καθώς και νέες πλευρές στο έργο του Παπαδιαμάντη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σειρά παράλληλων εκδηλώσεων πλαισιώνουν το Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με στόχο να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη και να προβάλουν το έργο του σε ευρύτερο κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Έκθεση Παπαδιαμάντη στην Αίθουσα Κόντου του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα διαρκέσει έως 7 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, όπως χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις έργων του Παπαδιαμάντη, προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον συγγραφέα κ.ά. Στις 5 Νοεμβρίου και ώρα 13.00 στην AULA της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) θα δοθεί θεατρική παράσταση της «Φόνισσας» από φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής σε διδασκαλία Φώτη Δημητρακόπουλου. Στον ίδιο χώρο στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή σκηνοθετών και ηθοποιών και θέμα «Σκηνοθετώντας Παπαδιαμάντη».
Στο πρόγραμμα των παράλληλων με το συνέδριο εκδηλώσεων περιλαμβάνονται, επίσης, Εσπερινός στον Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων, συναυλία στον Άγιο Ελισαίο, κ.ά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Παπαδιαμάντη με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ. ήδη κυκλοφορούν τα εξής βιβλία:
-«Εωσφόρος και Άβυσσος – Ο προσωπικός μύθος του Παπαδιαμάντη» του Guy (Michel) Saunier (Εκδόσεις Άγρα)
-«Φώτα Ολόφωτα. Ένα αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη και τον κόσμο του» (επανέκδοση από το Ε.Λ.Ι.Α.)
Σύντομα, εξάλλου, θα κυκλοφορήσει από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το επετειακό τεύχος με τίτλο «...μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» που περιλαμβάνει αναλυτικό Χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα, πλήρη Εργογραφία, επιλογή βασικής Βιβλιογραφίας και Ανθολόγιο από το λογοτεχνικό του έργο.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.