Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην ενότητα της θεματικής έκθεσης περιλαμβάνονταν οι παρακάτω δραστηριότητες που στεγάζονταν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο περίπτερο 200 Μ2 :
Έκθεση 1700 τίτλων βιβλίων ιστορικού περιεχομένου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από 90 περίπου εκδοτικούς οίκους, πανεπιστημιακά εκδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα τραπεζών, την ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, κλπ . Τα 1700 βιβλία ήταν κατανεμημένα σε μεγάλες χρονολογικές ιστορικές περιόδους και θεματολογίες.
Οργανώθηκε συνοπτική πληροφοριακή έκθεση για τους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-1913, που περιλάμβανε σπάνια ντοκουμέντα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), αλλά και έκθεση αρχαίων αντιγράφων από τα ελληνικά μουσεία, των συλλογών του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ).
Συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτόνομα περίπτερα η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και τα Ιδρύματα των πρώην κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών στα πλαίσια της θεματικής έκθεσης
Προβλήθηκαν πολλά επιλεγμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ με θέματα από την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το ΣΚΑΙ, τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Φώτο Λαμπρινό αλλά και ανεξάρτητους παραγωγούς.
Προβλήθηκαν στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ της πλατείας Αριστοτέλους κινηματογραφικές ταινίες ιστορικού περιεχομένου τα σενάρια των οποίων είναι βασισμένα σε λογοτεχνικά βιβλία, και διοργανώθηκαν συζητήσεις μετά τις προβολές με την συμμετοχή κριτικών λογοτεχνίας, ιστορικών και κοινού.
Οργανώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις των εκδοτών που ήταν αφιερωμένες στο ιστορικό βιβλίο με την συμμετοχή συγγραφέων, ιστορικών, πανεπιστημιακών, κλπ.
Προσκλήθηκαν ο αμερικανός ιστορικός και ακτιβιστής Howard Zinn και ο ιταλός βυζαντινολόγος Paolo Cesaretti και οργανώθηκαν ομιλίες τους με θέματα της ειδικότητας τους και των βιβλίων τους που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα.
Διοργανώθηκε ραδιοφωνικός διαγωνισμός σε συνεργασία με τον πολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 με θέματα από τα ιστορικά βιβλία που εκτέθηκαν στην θεματική έκθεση και έπαθλα βιβλία προσφορά των εκδοτών.