Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ - 21 Μαρτίου 2003
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά-μορφωτικά ινστιτούτα και τις πρεσβείες (Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βασιλική Νορβηγική Πρεσβεία, Ινστιτούτο ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ) σχεδιάστηκε μια μεγάλη καμπάνια με στόχο τη διάδοση της ευρωπαϊκής ποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής πραγματοποιήθηκε: Α. Η τοποθέτηση των 16 αφισών με στίχους ποιημάτων, στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση -όπως και ελληνικά ποιήματα-, σε διάφορα σημεία της Αθήνας (λεωφορεία, βιβλιοπωλεία κ.α.). Β. Η παραγωγή σε μεγάλο αριθμό των 16 καρτών με ποιήματα στο πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση -όπως και ελληνικά ποιήματα-, οι οποίες μοιράστηκαν σε περαστικούς την ημέρα του εορτασμού σε καίρια σημεία της Αθήνας (εμπορικοί δρόμοι, σταθμοί μετρό κ.α.).
ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ Σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ οργανώθηκε εκδήλωση τη νύχτα της 21ης Μαρτίου στο χώρο του περιοδικού με τίτλο «Ποιητική Ολονυχτία». Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανάγνωση ποιημάτων από την παγκόσμια γραμματεία που επέλεξαν και διάβασαν στο κοινό διακεκριμένα πρόσωπα από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: λογοτέχνες, εικαστικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί κ.λ.π.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ στο Βυζαντινό Μουσείο Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου συζήτηση με τίτλο «Καβάφης: ελληνικός και οικουμενικός», με την ευκαιρία του εορτασμού των 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 από το θάνατό του. Ομιλητές οι: Γιάννης Δάλλας, ποιητής – κριτικός - ομότιμος καθηγητής Παν/μίου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής - βιβλιογράφος, Diana Haas, δοκιμιογράφος - καθ/τρια Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής - μεταφραστής. Συντονιστής ο Άρης Μπερλής, κριτικός – μεταφραστής.
Εκδήλωση στις 21 Μαρτίου με τίτλο «Ποιητικοί Χαιρετισμοί: νέες φωνές στην ελληνική ποίηση». Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές της νεώτερης γενιάς σε συνδυασμό με παράσταση αυτοσχεδιασμού λόγου και μουσικής από τη Σαββίνα Γιαννάτου και συναυλία κρουστών από το μουσικό σχήμα ΚΡΟΤΑΛΑ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 20 νέοι ποιητές, επιλογές των λογοτεχνικών περιοδικών ΔΕΝΤΡΟ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ και ΠΟΙΗΣΗ. Την βραδιά παρουσίασε η Όλια Λαζαρίδου.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'