Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική
λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνουν την θεματική – ερευνητική έκθεση, με τίτλο:
«Τόπος : Εγγονόπουλος»
στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985) εκατό χρόνια από τη γέννησή του»
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου 2007
Η έκθεση έχει ως επίκεντρο τον σημαντικό ποιητή και ζωγράφο και παρουσιάζει την υπερρεαλιστική προοπτική που σφραγίζει την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Στα έργα του, ο Εγγονόπουλος ανιχνεύει προσωπικές πτυχές και ιδιαίτερες πολιτισμικές μίξεις του λόγου και της εικόνας. Οι απρόσμενοι δρόμοι μιας παράλληλης ανάγνωσης της νεοτερικότητας και της βυζαντινής τέχνης που ακολουθεί σ'όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθιστούν σήμερα το έργο και την ευαισθησία του ιδιαίτερα επίκαιρα και σύγχρονα.
Ο ερευνητικός κι ερμηνευτικός πλέον τόπος που συνιστά ευρύτερα το έργο του Εγγονόπουλου μέσα στη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα, φέρει στην επιφάνεια με σημερινά μέσα και πρακτικές τα θέματα της αναπαράστασης από την τυχαία σύμπτωση μέχρι την πιο συστηματική αντιπαράθεση, κι από την ειρωνεία και το σαρκασμό μέχρι την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα που διέπουν το σύνθετο αυτό έργο.
Η έκθεση Τόπος: Εγγονόπουλος συγκεντρώνει μια σειρά από εξέχοντα έργα του ίδιου για να τα φέρει αντιμέτωπα με μια σειρά από έργα νεότερων καλλιτεχνών δίχως να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας υφολογικής συνέχειας, σχολής ή στιλ. Αντίθετα, μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις της ευαισθησίας και απρόσμενους συσχετισμούς απόψεων ολοκληρώνει μια ευρύτερη ανάγνωση των καλλιτεχνικών ιδιαιτεροτήτων και των πολιτισμικών μίξεων που θεμελιώνουν σημερινές μαρτυρίες κι ερωτήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ως ένα άλμα πέρα από τον συμβατικό χρόνο, τα έργα μεταφέρουν ή μεταθέτουν από κοινού τα όρια της ευαισθησίας κι αναθεωρούν την προβληματική της παρουσίας κι απουσίας, του προσώπου ή του ανδρείκελου, της μνήμης ή της φαντασίας, του δράματος ή της ποιητικής, του υποσυνείδητου ή του μυθικού, του απρόσμενου οράματος και του αυτοματισμού της σημασίας στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Στην ερευνητική πρόταση της έκθεσης αυτής εκτός από τους επιμελητές κι επιστημονικούς συνεργάτες, συμμετέχουν με έργα τους και νεότεροι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Γυπαράκης, Θράφια, Σία Κυριακάκος, Ηλίας Μαρμαράς, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιώργος Σαπουντζής, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους και Γιώργος Χατζημιχάλης.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 4ης Διεθνούς Έκθεσης ΒιβλίουΘεσσαλονίκης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συνδρομή της κ. Νίκης Λοϊζίδη και η εικαστική διοργάνωση εγγράφεται σε μια σειρά από εκθέσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με προβληματική το Πρόσωπο και τον Χρόνο και το ερώτημα ποιος είναι εδώ; που αποτελούν την ευρύτερη συμμετοχή του Μουσείου στη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια της έκθεσης έχουν εκδοθεί δύο τετράδια-κατάλογοι με κείμενα των δύο επιμελητών. Διατίθενται στο πωλητήριου του ΜΜΣΤ, στην τιμή των 5 ευρώ το καθένα.
Οργάνωση: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ