Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάλογος εκδόσεων ΕΚΕΒΙ
Σημεία Πώλησης
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ARA - Έκθεση βιβλιοδεσίας : Στοά του Βιβλίου: 20-30 Νοεμβρίου 1997

Αν κάθε βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, η βιβλιοδεσία του είναι η ατμόσφαιρά του και ο ιδιαίτερος κώδικας που μαρτυρά τη μοναδικότητά του. Το αυτονόητο του εξωφύλλου ενός βιβλίου όμως, γίνεται κάποτε ένα ακόμα πεδίο δημιουργίας με ιδιαίτερη σημασία και αυτοτελή καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για μια τέχνη δύσκολη αφού ο βιβλιοδέτης καλείται να αποδώσει καλλιτεχνικά την ίδια την ψυχή του βιβλίου, ανάλογα βέβαια με την παιδεία του και την αισθητική του συγκρότηση. Και η προσφορά του αυτή πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται, αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές, ακόμα και ιστορικές γνώσεις, που λίγοι έχουν και ακόμα λιγότεροι είναι σε θέση να εκτιμήσουν. Αξίζει συνεπώς κάθε έπαινος στο νεοσύστατο ελληνικό τμήμα της ARA που έχει αναλάβει το έργο της προβολής της ελληνικής βιβλιοδετικής Τέχνης, που αν και έχει μια μακρά παράδοση, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δεν έχει τύχει της αναγνώρισης και της προβολής που θα της άξιζε. Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στην Έκθεση Βιβλιοδετικής Τέχνης και ελπίζω να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για το βιβλίο και την βιβλιοδεσία στη χώρα μας.
(από τον χαιρετισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου)

Παρατηρώντας τις παλιές βιβλιοδεσίες εντυπωσιάζεται κανείς από την ανθεκτικότητα και την ποιότητά τους. Πολύτιμα υφάσματα, βελούδο και δαμάσκο, δέρμα και κοσμήματα προσθέτουν στα βιβλία μια φορεσιά κύρους και κάλλους που οδηγεί πολύ μακρύτερα από τη διατήρηση του βιβλίου, στην επίδειξη και την έπαρση. Βιβλία για τους λίγους, πρίγκιπες και βιβλιόφιλους, τοποθετημένα οριζοντίως ή σε αναλόγια. [...]
Άξιοι έλληνες βιβλιοδέτες, με γνώση και έμπνευση, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σ' αυτή την πρώτη Έκθεση βιβλιοδετικής τέχνης, που το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου υποστηρίζει, ως όφειλε, πραγματοποιώντας έτσι την υπόσχεσή του ότι θα υπηρετήσει ολόκληρη την κοινότητα του βιβλίου και των ανθρώπων του.
(από τον πρόλογο της Μυρσίνης Ζορμπά)

Στην Ελλάδα η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία ασκείται από πολλούς αιώνες χωρίς διακοπή. Στα νεότερα χρόνια υπήρχαν δημιουργοί που, με τα άξια έργα τους βοήθησαν να μείνει άσβεστη η φλόγα αυτής της ωραίας τέχνης. Στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα αφού από το Μάη του 1996 η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία προωθείται ευρύτερα και ποικιλοτρόπως από τον ελληνικό σύλλογο ARA "Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης" που λειτουργεί ως παράρτημα του διεθνούς ARA "Les Amis de la Reliure d' Art" που ιδρύθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 1982. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά έκθεση από καλλιτέχνες - μέλη της ARA που έχουν σπουδάσει την τέχνη. Ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει μια κινητή "έκθεση" μεγάλης διάρκειας, και τα έργα των νέων καλλιτεχνών θα γίνουν ευρύτερα γνωστά, καθώς θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.
(από τον πρόλογο της Βασιλικής Δούση, προέδρου του σωματείου ARA Ελλάδας)

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.