Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
25 – 28 Μαΐου 2006
συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», περίπτερα 6 & 12
Διοργάνωση: ΕΚΕΒΙ – HELEXPO – ΠΟΕΒ w Υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ


. . .
. . . όλα τα βιβλία οδηγούν στη Θεσσαλονίκη

Ο κόσμος του βιβλίου ετοιμάζει τις βαλίτσες του, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη !
Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ 2006) ανοίγει τις πύλες το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου για να υποδεχτεί τους καλεσμένους της σε μια μεγάλη τετραήμερη γιορτή. Έλληνες και ξένοι εκδότες, συγγραφείς, λογοτεχνικοί πράκτορες, φορείς του βιβλίου, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι, δημοσιογράφοι και αναγνώστες θα είναι όλοι εκεί, στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου, για να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να διαπραγματευτούν.

400 εκθέτες (300 έλληνες και 100 ξένοι), αλλά και 200 βιβλιοθηκονόμοι και 100 βιβλιοπώλες συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή διοργάνωση που κατάφερε στον τρίτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της να θεωρείται εφάμιλλη των μεγάλων διεθνών εκθέσεων του εξωτερικού.

Η ΔΕΒΘ θα ενταχθεί τον Ιούλιο «στο κλαμπ των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων βιβλίου στον κόσμο» (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Πεκίνο, Μόσχα κλπ). Στις 17 Ιουλίου θα υπογραφεί στη Λειψία η επίσημη ένταξή της.

Καρπός συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), της HELEXPO, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού η ΔΕΒΘ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς: δύο φορές πιο μεγάλη και δύο φορές πιο διεθνής από πέρυσι, αποδεικνύει ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών του βιβλίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα εγκαίνια έχει κληθεί να τελέσει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, την Πέμπτη 25/5 το βράδυ στις 7:30, στο συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Θα ακολουθήσει δεξίωση στο roof garden (με την ευγενική χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας) ενώ μουσικά θα πλαισιώσει την εκδήλωση η μπαντίνα του Δήμου Καλαμαριάς.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ήδη ντυθεί στα κόκκινα χρώματα της φετινής διαφημιστικής καμπάνιας. 80 στάσεις και 3 λεωφορεία που κυκλοφορούν συνέχεια σε όλη την πόλη, προσκαλούν τους κατοίκους της να επισκεφθούν την Έκθεση. Ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης φωτογραφημένες «μ’ ένα βιβλίο στο χέρι» υποδέχονται τους ταξιδιώτες καλώντας τους στη ΔΕΒΘ 2006.

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 5.000 τ.μ. που περιλαμβάνει τρεις εκθεσιακούς χώρους (συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», περίπτερα 6 & 12) οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής αλλά και να ανακαλύψουν και τις εκδόσεις από 41 ξένες χώρες (οι 33 με δικό τους περίπτερο):

· από την Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία (Καταλονία και χώρα των Βάσκων), Πορτογαλία. Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σλοβακία και Τσεχία)
· τα Βαλκάνια (Σερβία Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κροατία)
· τη Μεσόγειο (Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ και Παλαιστίνη)
· και άλλες πιο μακρινές (Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Ιαπωνία, Αργεντινή, Μεξικό, Καναδάς, Αυστραλία, Η.Π.Α.)

Επιπλέον στην ΔΕΒΘ 2006 θα παραβρεθούν:

·
7 λογοτεχνικοί πράκτορες (από τη Ρωσία, την Ολλανδία, τη Γαλλία (2), την Αγγλία, την Τουρκία και την Αμερική)
· 7 ξένα κανάλια θα είναι εκεί για να καλύψουν ειδησεογραφικά την Έκθεση: BBC, TV5, Deutche Welle, CNN Turk, RAI, η κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η ΔΕΒΘ 2006 προσφέρει στους επισκέπτες της ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στα 5 ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα, με χαρακτηριστικά ονόματα: Αίθουσα «Καβάφης», «Ελύτης», «Σεφέρης», «Ρίτσος» και «Διόνυσος» και βέβαια στην παιδική γωνιά:

· λογοτεχνικές συναντήσεις με σημαντικούς συγγραφείς (60 έλληνες και 35 ξένους)
· ένα θεματικό περίπτερο αφιερωμένο στο «κρασί και άλλους γευστικούς πειρασμούς»
·
προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «κινηματογραφικές λιχουδιές»
· παρουσιάσεις ξένων αγορών βιβλίου (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα) αλλά και της τρέχουσας ελληνικής αγοράς βιβλίου στην εξέλιξή της
· επαγγελματικά συνέδρια και ημερίδες για εκδότες και βιβλιοθηκονόμους
· την Παιδική Γωνιά με θέμα: «Ο Αίσωπος... στις απαρχές του μύθου» αφιερωμένη στους μικρούς αναγνώστες

Ενδιαφέρουσες, πολυποίκιλες και πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, που προσελκύουν τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.
Μια ευκαιρία για τους βιβλιόφιλους αλλά και τους μελλοντικούς αναγνώστες να (ξανα) ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης.
Μια σημαντική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο να προσελκύσει την ξένη αγορά, να περάσει τα σύνορα.

25 με 28 Μαΐου... όλα τα βιβλία οδηγούν στη Θεσσαλονίκη !


. . .

* Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της ΔΕΒΘ θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.thessalonikibookfair.com
a ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΒΘ 2006

Το ΕΚΕΒΙ έχει εκδώσει μια σειρά από έντυπα για τα επιμέρους θέματα των εκδηλώσεων της ΔΕΒΘ 2006, τα οποία προσφέρονται στους επισκέπτες της έκθεσης:

·
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
Το γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στα ελληνικά και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες, ένα ξεχωριστό δίγλωσσο πρόγραμμα της θεματικής έκθεσης «Κρασί και άλλοι γευστικοί πειρασμοί» και το πρόγραμμα της παιδικής γωνιάς με θέμα «Ο Αίσωπος... στις απαρχές του μύθου».

·
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ξένοι συγγραφείς – εκδότες – λογοτεχνικοί πράκτορες – δημοσιογράφοι – φορείς του βιβλίου:
Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έκδοση για τους επαγγελματίες και το κοινό, αφού περιλαμβάνει λίστα με πλήρη στοιχεία όλων των ξένων συμμετεχόντων από 41 χώρες. Περιέχει επίσης, εργοβιογραφικά στοιχεία των ξένων συγγραφέων που παρουσιάζονται στην Έκθεση.

·
ΦΑΚΕΛΟΣ: Η βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα 2004
Αναλυτική καταγραφή των νεώτερων στοιχείων για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή του 2004 που δείχνει μια αύξηση 6,8% σε σχέση με το 2003.
Θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ την Παρασκευή 26/5, στις 18:00 το απόγευμα.

·
ΦΑΚΕΛΟΙ: Ξένες Αγορές Βιβλίου
4 φάκελοι για τις ασιατικές αγορές βιβλίου: της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Κορέας σε ξεχωριστά φυλλάδια, με αναλυτικά στοιχεία για τους εκδότες, την βιβλιοπαραγωγή, τις μεταφράσεις κ.λ.π.
Θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ την Παρασκευή 27/5, στις 11.00 το πρωί.

·
ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΙΣΩΠΟΣ: μια ανθολογία των μύθων του Αισώπου με έμμετρη εισαγωγή του Ευγένιου Τριβιζά, που θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες μαζί με το εισιτήριο (γενική είσοδος: 2 ευρώ, 1 ευρώ για τους φοιτητές και δωρεάν για παιδιά των 12 ετών).

· ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Δίγλωσση έκδοση που καταγράφει τις γοητευτικές διαδρομές της πόλης, για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.


Ακόμη, στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του καθώς και τα λευκώματα που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια από το ΕΚΕΒΙ αφιερωμένα σε μεγάλους έλληνες λογοτέχνες: (Παπαδιαμάντης, Ξενόπουλος, Σικελιανός, Εμπειρίκος, Παλαμάς, Θεοτοκάς κ.ά).
Επίσης στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ θα γίνονται καθημερινά σεμινάρια για τη χρήση της Βιβλιονέτ (όλη η ελληνική βιβλιοπαραγωγή στο διαδίκτυο, δηλαδή περισσότεροι από 100.000 τίτλοι) και θα δίνεται δωρεάν το CD της βιβλιονέτ.


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
a
a ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ»


Αφιερωμένο στο κρασί και τις γεύσεις είναι το θεματικό περίπτερο φέτος, θέμα ιδιαίτερα ελκυστικό που αναδεικνύει την πλούσια και ολοένα αυξανόμενη ελληνική βιβλιογραφία που καταγράφει τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

Ένα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα για τους λάτρεις των γαστρονομικών και οινικών απολαύσεων, στην αίθουσα «Διόνυσος»:

· μια έκθεση με τα βιβλία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη αγορά - 350 τίτλοι: λευκώματα, ιστορικά, επιστημονικά, εκλαϊκευμένα αλλά και λογοτεχνικά
· και μια έκθεση παλαιότερων βιβλίων και εικαστικού υλικού από την πολύτιμη συλλογή του ΕΛΙΑ που θα ταξιδέψει τους γκουρμέ επισκέπτες σε άλλες εποχές
· σεμινάρια γεύσης για τη σοκολάτα και τα τυριά, για το τσάι και τον καφέ
· αλλά και σεμινάρια γευστικής δοκιμής ελληνικών κρασιών σε συνεργασία με την Wine Plus
· οργανωμένες επισκέψεις σε αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας

Και μια έκπληξη ! Ο διάσημος γάλλος σεφ Christophe Felder (Hôtel Crillon) θα στήσει στο χώρο του περιπτέρου ένα μικρό ζαχαροπλαστείο για να μας διδάξει τα γλυκά μυστικά της σοκολάτας...
την Πέμπτη 25/5 (ώρα 13:00-15:00) και για τα παιδιά την Παρασκευή 26/5 (ώρα 11:00-12:30)a ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ»


Στην αίθουσα προβολών «Σεφέρης» το σινεφίλ κοινό θα απολαύσει φέτος ταινίες που μας ταξιδεύουν στις γλυκές και πικάντικες απολαύσεις της ζωής:

- «Mondovino» του Jonathan Nossiter
- «Bread and Tulips» του Silvio Soldini
- «Vanilla and chocolate» του Ciro Ippolito
- «Chocolat» του Lasse Hallström
- «Είναι ο Θεός μάγειρας»
του Στέργιου Νιζήρη
- «Πολίτικη Κουζίνα»
του Τάσσου Μπουλμέτη

και 3 ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Στέλιου Χαραλαμπόπουλου:

- «Ημερολόγια καταστρώματος», αφιερωμένο στον Γ. Σεφέρη
- «Ι. Μόραλης», αφιερωμένο στον μεγάλο ζωγράφο
- «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» με εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί


a
Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ: «Φόνος στην αγορά»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το μαύρο μυθιστόρημα, το ελληνικό κοινό θα παρακολουθήσει σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "Φόνος στην Αγορά" σε σκηνοθεσία Άγγελου Αμπατζόγλου, συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του γαλλογερμανικού καναλιού «Arte», με θέμα το ελληνικό μαύρο μυθιστόρημα.


a ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


Μια πλειάδα ελλήνων συγγραφέων

uΓιάννης Ξανθούλης uΠέτρος Μάρκαρης uΣωτήρης Δημητρίου uΝτίνος Χριστιανόπουλος uΡέα Γαλανάκη uΠαύλος Μάτεσις uΚώστας Μουρσελάς uΝίκος Θέμελης uΣοφία Νικολαϊδου uΒαγγέλης Ραπτόπουλος uΚωστής Γκιμοσούλης uΑλέξης Σταμάτης uΧρήστος Χωμενίδης uΓιώργος Σκαμπαρδώνης uΤάκης Θεοδωρόπουλος uΜάνος Κοντολέων uΒασίλης Βασιλικός uΝάνος Βαλαωρίτης uΈλενα Χουζούρη uΣωτηρία Σταυροπούλου uΓιώργος Πολυράκης uΑργύρης Παυλιώτης uΜαρία Μήτσορα uΓιάννης Μιχαλάκης uΧριστίνα ΝτουνιάuΑντώνης Καρακούσης uΜήτσος Κασόλας uΓιώργος Μπράμος uΜιχάλης Μιχαηλίδης uΤζέφρυ Χόρροκς uΦαίδων Γιαγκιόζης uΑφροδίτη Αλ Σάλεχ uΡέα Σταθοπούλου και πολλοί άλλοι.

Συγγραφείς που θα φιλοξενηθούν στην Παιδική Γωνιά.
uΖωή Βαλάση uΆρης Σφακιανάκης uΒούλα Μάστορη uΜάνος Κοντολέων uΕλένη Σβορώνου uΣοφία Μαντουβάλου uΧρήστος Μπουλώτης uΒάσω Ψαράκη uΧρήστος Δήμος uΒάνα Ανθοπούλου-Καρυώτη uΆννα Χατζημανώλη uΔημήτρης Μπασλάμ uΒαγγέλης Ηλιόπουλος uΒασίλης Αναγνωστόπουλος uΤασούλα Τσιλιμένη uΕύη Τσιτιρίδου uΤάσος Αποστολίδης uΣούλα Μητακίδου uΕυαγγελία Τρέσσου.

καλεσμένοι από τους εκδότες τους θα συναντήσουν τους επισκέπτες της Έκθεσης (βλ. πολιτιστικό πρόγραμμα)Και 35 ξένοι συγγραφείς έρχονται

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τους εκδότες και ξένους φορείς του βιβλίου δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να συναντήσει αγαπημένους συγγραφείς, να ανακαλύψει νέους, να γνωρίσει και να αγαπήσει το διαφορετικό μέσα από τη λογοτεχνία.

Ξεχωρίζουν τέσσερις ενότητες αφιερωμένες στους εξής συγγραφείς:

Ψ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Claudio Magris (Ιταλία)
Predrag Matvejevic (Κροατία)

Ψ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Paco Ignacio Taibo II(Μεξικό)
Geoffrey Horrocks (Μεγάλη Βρετανία)
Suad Amiry (Παλαιστίνη)
Erendiz Atasu (Τουρκία)

Ψ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Massimo Carloto (Ιταλία)
Yasmina Khadra (Αλγερία)
Jacob Arjuni (Γερμανία)
Ψ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ljiljana Habjanovic-Djurovic (Σερβία)
Venko Adonovski (ΠΓΔΜ)
Dimitri Kirkof (Βουλγαρία)
Mehmet Choral (Τουρκία)
Grete Tartler (Ρουμανία)

Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ετοιμάζει αφιέρωμα στον Samuel Beckett με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και μία εκδήλωση για το μεγάλο Ιρλανδό ποιητή Patrick Kavanagh.
Συμμετέχουν δύο επιφανείς ποιητές και διανοούμενοι- η Amy Mims και ο Macdara Woods.


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
θα παρουσιάσει οκτώ σύγχρονους Σλοβένους συγγραφείς με μεταφράσεις τους στα ελληνικά και αγγλικά, αλλά και την παλαιότερη λογοτεχνική παράδοση της χώρας.


Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζουν και φορείς του βιβλίου από τη ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (θα παρουσιασουν τους Paul Johnston, Kamila Shamsie και Niall Griffiths), τη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (θα παρουσιάσει το έργο του Mica Waltari), την ΤΟΥΡΚΙΑ, τη ΣΛΟΒΑΚΙΑ, τη ΡΩΣΙΑ (θα παρουσιάσουν το έργο του γνωστού Ρώσου συγγραφέα Arsen Revazon) και τη ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ.


a ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
«Ο ΑΙΣΩΠΟΣ... ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ»

Στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ 2006 φέτος, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον κόσμο των μύθων και των παραμυθιών. Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, παιδαγωγοί, μουσικοί, παραμυθάδες, θα δουλέψουν ομαδικά για την οργάνωση μιας μεγάλης γιορτής, που στόχο έχει, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, να «μυήσει» τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά στο μαγικό κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Σε μια έκταση 350 τ.μ., με «οικοδεσπότη» τον Αίσωπο και «προσκεκλημένους» μύθους και παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, οργανωμένες ομάδες παιδιών από σχολεία (πέρυσι 6.000 μαθητές επισκέφτηκαν την παιδική γωνιά) αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία:

· να ξεφυλλίσουν βιβλία μέσα στη «βιβλιοθήκη του παραμυθά», μια βιβλιοθήκη που θα «ζωντανεύει» μουσικά με κλασικά και παραδοσιακά όργανα

· ν’ ανακαλύψουν τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου μέσα από εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης

· να γνωρίσουν συγγραφείς, εικονογράφους και τα βιβλία τους (Βάνα Ανθοπούλου-Καρυώτη, Ζωή Βαλάση, Χρήστος Δήμος, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μάνος Κοντολέων, Σοφία Μαντουβάλου, Βούλα Μάστορη, Σούλα Μητακίδου, Δημήτρης Μπασλάμ, Χρήστος Μπουλώτης, Έλσα Μυρογιάννη, Ελένη Σβορώνου, Ευαγγελία Τρέσσου, Εύη Τσιτιρίδου, Άννα Χατζημανώλη, Βάσω Ψαράκη)

· να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε θεατρικά δρώμενα

· ν’ ακούσουν ιστορίες από παραμυθάδες και παραμυθούδες (Εύη Γεροκώστα, Ανθή Θάνου, Στέλιος Πελασγός, Αγνή Στρουμπούλη, Χριστίνα Φραγκεσκάκη) αλλά και συγγραφείς (Άρης Σφακιανάκης)

· να παρακολουθήσουν ένα μουσικό δρώμενο βασισμένο σε αφηγηματικά τραγούδια της παράδοσής μας

· να δουν μια έκθεση θεατρικής κούκλας και να κατασκευάσουν τη δική τους γαντόκουκλα

· να συμμετέχουν σε εικαστικά εργαστήρια και άλλες ατομικές δραστηριότητες οι οποίες θα κορυφωθούν την τελευταία μέρα, σε ένα πανηγυρικό κλείσιμο της Παιδικής Γωνιάς

· οι ενήλικες, να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για την τέχνη της αφήγησης αλλά και να πληροφορηθούν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ.

Η Παιδική γωνιά θα δεχτεί τους μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικούς και γονείς, επισκέπτες της Έκθεσης, στο κτίριο 6 της ΗΕLEXPO.a ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


Ημερίδες, διεθνή συνέδρια, παρουσιάσεις, με θέματα που ενδιαφέρουν τους επαγγελµατίες του βιβλίου:

Το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει:

· Ημερίδα με θέμα: «Δημιουργώντας το μέλλον: καινοτόμες υπηρεσίες για Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Μουσεία»
Η ημερίδα θα καλύψει θέματα, που συνδέονται με τους τρόπους τους οποίους οι πολιτιστικοί οργανισμοί στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Περιλαμβάνει παραδείγματα καλής πρακτικής και προοπτικές συνεργασίας των οργανισμών σε τοπικό επίπεδο. Κεντρικός ομιλητής είναι ο κύριος Gunnar Urtegaard, Διευθυντής Αρχείων της περιοχής Sogn og Fjordane της Νορβηγίας.
Οργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας - ΕΚΕΒΙ

· Η παρουσίαση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής το 2004
Παρουσίαση των νεώτερων στοιχείων για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή του 2004 που δείχνει μια αύξηση 6,8% σε σχέση με το 2003.
Παρασκευή 26/5, στις 18:00 το απόγευμα.

· Η παρουσίαση των 4 σημαντικότερων ασιατικών αγορών βιβλίου
Παρουσίαση των αγορών βιβλίου της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της Κορέας με αναλυτικά στοιχεία για τους εκδότες, την βιβλιοπαραγωγή, τις μεταφράσεις κ.λ.π. για τους εκδότες που ενδιαφέρονται να κάνουν ανοίγματα στις ανερχόμενες αγορές της Ασίας.
Παρασκευή 27/5, στις 11.00 το πρωί.

· Τα νέα σχολικά βιβλία
Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς αλλά και βιβλιοπώλες και εκδότες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, τις επικείμενες αλλαγές στα βιβλία, για τη διαδικασία επιλογής των συγγραφέων και για τη συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους.
Σάββατο, 27/5, στις 11.00 το πρωί.

· Οι εφημερίδες χαρίζουν βιβλία
Εκδότες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς συζητούν για ένα επίκαιρο θέμα που προβληματίζει τους επαγγελματίες του βιβλίου. Συμμετέχει η κριτικός λογοτεχνίας της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Florence Noiville.
Κυριακή 28/5, στις 12.00 το πρωί

Η ΠΟΕΒ διοργανώνει:

·
Διεθνές Συνέδριο Εκδοτών με θέμα:
«Σύγχρονο εκδοτικό περιβάλλον: καρχαρίες στο ενυδρείο»
Σάββατο, 27/5, στις 10.00 το πρωί
· Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοπωλών με θέμα:
«Ο εκσυγχρονισμός του βιβλιοπωλείου μέσω του marketing»
Κυριακή 28/5, στις 10.00 το πρωί

Επίσης, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, μέλος της ΠΟΕΒ, παρουσιάζει μια σημαντική άλλη έκθεση σημαντική, για τα επιστημονικά βιβλία που έχουν προταθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να αποτελέσουν τη νέα συλλογή των υπό ίδρυση σχολικών βιβλιοθηκών.


a ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Το ΕΚΕΒΙ οργανώνει ειδικό περίπτερο ενηµέρωσης των επαγγελματιών του βιβλίου για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράµµατα πάνω σε θέματα όπως:

δραστηριότητες ευρωπαϊκών οργανισµών για την προώθηση της ανάγνωσης, ανάπτυξη πολιτιστικού κόµβου στο διαδίκτυο, έκδοση και μετάφραση βιβλίων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών στη Μεσόγειο, εκσυγχρονισμός βιβλιοπωλείου, δράσεις ειδικών ευρωπαϊκών προγραµµάτων χρηµατοδοτούµενων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), το 6ο Πρόγραµµα Πλαίσιο, το Leonardo da Vinci και το Πολιτισµός 2000.


a
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ 2006, θα πραγματοποιηθεί και η 1η συνάντηση ευρωπαίων εκδοτών που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RAMSES II - Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο Ερευνητικών Κέντρων στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών στην περιοχή της Μεσογείου (Réseau euro-méditerranéen des centres de recherchε en sciences humaines”.

Προωθώντας τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων των χωρών του Νότου (πάνω από 35 στην παρούσα φάση), το δίκτυο RAMSES II έχει στόχο την οργάνωση και τη διάδοση των γνώσεων που έχουμε για τις σχέσεις της Ευρώπης με το σύνολο της περιοχής της Μεσογείου. Απώτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής έρευνας ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στο σύνολο της Μεσογείου, η δημιουργία ειδικού τομέα Μεσογειακών σπουδών.a ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

3 ειδικά διαμορφωμένοι χώροι θα λειτουργούν για τη διευκόλυνση των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που θα παραβρεθούν για τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν, να καταγράψουν, να αναμεταδώσουν τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.
· Κέντρο Τύπου με πλήρη εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των ανταποκριτών
· Οπτικοακουστικό στούντιο
για ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των γεγονότων, με δυνατότητα ζωντανής ραδιοφωνικής σύνδεσης
· Χώρος συναντήσεων:
μια αίθουσα για επαγγελματικές συναντήσεις, συνεντεύξεις, διαπραγματεύσεις.


Εκτός από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης που στήριξαν και στηρίζουν ενεργά τη ΔΕΒΘ από το πρώτο της ξεκίνημα, θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη 20 δημοσιογράφοι των Αθηναϊκών εφημερίδων (με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης - ΕΣΗΕΜΘ).

Επιπλέον:
7 ξένα κανάλια θα είναι εκεί για να καλύψουν ειδησεογραφικά την Έκθεση: BBC, TV5, Deutche Welle, CNN Turk, RAI, η κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας και της Σερβίας.
a ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Στον υπαίθριο χώρο που ενώνει τα τρία κτήριο στα οποία διεξάγεται η έκθεση, θα λειτουργεί και φέτος το φιλολογικό καφενείο με την ευγενική χορηγία του καφέ Danesi που προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν καφέ.

3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
w Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
w HELEXPO
w Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)
w Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ)

ΧΟΡΗΓΟΙ:
wΥπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
w Νομαρχία Θεσσαλονίκης
w Δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας)
w Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
w Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος–Υποκατάστημα Λονδίνου
w Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ)
w Σύλλογος Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ)
wΚαφές DANESI
wBOLD Ogilvy

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
w MEGA CHANNEL w TV5 w ΕΡΤ 3 w TV 100
w Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100.3 w ραδιόφωνο ΠΑΛΜΟΣ 96.5 w FM 100
w εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
wcultureguide.gr
w περιοδικό «ως3»

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ:
w Ειδική έκδοση GOURMET του περιοδικού ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
w Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης w VILLAGE FILMS w PCV


ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.