Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Μακέτα του ελληνικού περιπτέρου στην Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο που είναι φέτος αφιερωμένη στην προώθηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2006 (σχεδιασμός: Δ. Χαλκιόπουλος)Με την πολύτιμη θεσμική συνεργασία της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η Π.Ο.Ε.Β. παρουσιάζει και φέτος το πρώτο μέρος των Διεθνών Εκθέσεων τις οποίες συνδιοργανώνουμε με όραμα και στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση της Σύγχρονης Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής.

Με στόχο την αρτιότερη παρουσία των εκδοτικών επιχειρήσεων στο Εθνικό Περίπτερο ζητήθηκε από τις τελευταίες να αποστείλουν καταλόγους και περιλήψεις των βιβλίων, που επιθυμούν να εκθέσουν, στα αγγλικά, διασφαλίσαμε την παρουσία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής μέσω των βραβευμένων, από το ΥΠΠΟ κατά την τελευταία διετία, βιβλίων και σχεδιάσαμε προσεχτικά τα ελληνικά περίπτερα.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι για όλες τις Εκθέσεις, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου που διεξάγεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), έχει προβλεφθεί η προβολή και υποστήριξή της με το κατάλληλο επικοινωνιακό υλικό (με τη φροντίδα του ΕΚΕΒΙ).

Επιπλέον, στις Διεθνείς Εκθέσεις συμμετέχει και η Εταιρεία Συγγραφέων, προβάλλοντας τα μέλη της με ανάλογο υλικό.

Επ’ ευκαιρία, θα θέλαμε, τέλος, να ενημερώσουμε τους παρευρισκομένους αλλά και τους Εκδότες στο σύνολό τους για την παρουσία της ΠΟΕΒ μέσω ηλεκτρονικού κόμβου, πλήρως αναμορφωμένου και εκσυγχρονισμένου, όπου η ενημέρωση, η διαδραστικότητα και η επικοινωνία του έργου και των δραστηριοτήτων μας αισιοδοξούμε ότι επιτυγχάνονται στο μέγιστο βαθμό.


1. Έκθεση Βιβλίου στο ΛΟΝΔΙΝΟ
(5-7 Μαρτίου 2006) - Οργάνωση ΕΚΕΒΙ


Aφιερωμένο αποκλειστικά στην προώθηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), είναι το ελληνικό περίπτερο που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την ΠΟΕΒ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Λονδίνο, από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2006.

Η καμπάνια προβολής της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πέρσι στο Παρίσι με σημαντικά αποτελέσματα, αφού 50 ξένοι εκδότες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Φέτος στο Λονδίνο, θα έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε περισσότερο τις αγγλόφωνες χώρες και χώρες της Β. Ευρώπης.

Αμιγώς επαγγελματική, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο (London Book Fair, www.lbf-virtual.com) θεωρείται από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως αφού συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο (φέτος συμμετέχουν 1.900 εκδότες).

Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του στόχου μας, το ελληνικό περίπτερο, 24 τ.μ., (βλ. τρισδιάστατη μακέτα) βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του νέου εκθεσιακού χώρου ExCel London, δίπλα στις εκδόσεις PENGUIN και ΒΒC. Επίσης υπάρχει διαφημιστική καταχώριση της ΔΕΒ Θεσσαλονίκης στον επίσημο οδηγό (pocket guide) της έκθεσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου, το ΕΚΕΒΙ έχει προσκαλέσει όλους τους εκθέτες για μια συνάντηση γνωριμίας και ένα κέρασμα με ελληνικό κρασί. Επίσης, με αφορμή την θεματική έκθεση «Κρασί και άλλοι γευστικοί πειρασμοί» που θα παρουσιαστεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, οι καλεσμένοι θα φύγουν με ένα μπουκαλάκι ελληνικό λάδι, ευγενική χορηγία της ΕΛΑΪΣ (το 2006 έχει οριστεί ως «χρονιά του λαδιού» από το Υπουργείο Τουρισμού).


2. Έκθεση βιβλίου ΛΕΙΨΙΑΣ
(16-19 Μαρτίου 2006)

Με την μεγάλη επίδραση που ασκεί στο γερμανικό αλλά και διεθνές κοινό καθώς και με τις σημαντικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει, η Διεθνής Έκθεση της Λειψίας αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για την προβολή νέων εκδόσεων, και την παρουσία ή εκπροσώπηση εγχώριων και διεθνών συγγραφέων στο γερμανικό αλλά και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό.
Έτσι, το Ελληνικό μας περίπτερο των 24μ2 θα βρίσκεται και φέτος σε περίοπτη γωνιακή θέση, με πρόσβαση από τους μεγάλους διαδρόμους. Σε ένα χώρο, ειδικά διαμορφωμένο και μοντέρνο αισθητικά, θα εκτεθεί η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή και θα υπάρχει χώρος για επαφές και συζητήσεις μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούνται και των ανθρώπων των εκδόσεων. Το πληροφοριακό υλικό, καθώς και οι άνθρωποι που θα στελεχώνουν το περίπτερο θα είναι σε θέση να παρέχουν ενημέρωση και να προβάλουν το ελληνικό εκδοτικό έργο. Την Π.Ο.Ε.Β., στην Λειψία, θα εκπροσωπήσει ο κος Θ. Ψυχογιός.
Το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου, σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.Β. και το ΕΚΕΒΙ, φορείς με τους οποίους συστεγάζεται στο Εθνικό Περίπτερο, θα συμμετάσχει, όπως και κάθε χρόνο, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους του Ε.Ι.Π, καθώς και επιλεγμένα έργα μεταφρασμένης ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης, μέσω συναντήσεων και επαφών με φορείς του βιβλίου από την Ελλάδα και τη γερμανόφωνη Ευρώπη, το Παράρτημα Βερολίνου προσπαθεί να συμβάλει στο συντονισμό των ενεργειών μεταφραστών, πρακτόρων και ελληνικών εκδοτικών οίκων για την κατά το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσίαση των σημαντικότερων βιβλίων στους διεθνείς εκδοτικούς οίκους και στα ΜΜΕ.
Για το Μάρτιο του 2006, έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν στο καθιερωμένο πλέον πρόγραμμα «Μικρές γλώσσες–μεγάλες λογοτεχνίες» συγγραφείς από την Εσθονία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Κύπρο και από την Ελλάδα. Σε κάθε εκδήλωση-παρουσίαση, δύο συγγραφείς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συνδέονται θεματικά ή υφολογικά, θα παρουσιάζουν στο κοινό το έργο τους σε ειδικό forum που φέρει τον τίτλο το προγράμματος, το οποίο παραχώρησε η έκθεση Λειψίας στους διοργανωτές, από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου. Την ελληνική λογοτεχνία θα εκπροσωπήσει ο Αύγουστος Κορτώ με το πρόσφατο μυθιστόρημά του Αυτοκτονώντας ασύστολα (Καστανιώτης 2005), ο οποίος θα συμμετάσχει σε παρουσίαση έξι εκ των είκοσι πέντε συμμετεχόντων συγγραφέων την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, στο Μορφωτικό Ινστιτούτο της Πολωνίας. Στη συνέχεια, στις 18 Μαρτίου, θα συμμετάσχει σε από κοινού παρουσίαση με την Εσθονή συγγραφέα Eeva Park στο forum της έκθεσης και στις 20 Μαρτίου σε λογοτεχνική εκδήλωση στη Literaturwerkstatt του Βερολίνου.


3. Έκθεση Βιβλίου στο ΠΑΡΙΣΙ
(17 – 22 Μαρτίου 2006) - Οργάνωση ΕΚΕΒΙ


Η Ελλάδα θα είναι παρούσα για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι 2006 (Salon du Livre du Paris, www.salondulivreparis.com) στην οποία συμμετέχουν 900 Γάλλοι και 300 ξένοι εκδότες.

Η σημασία της ελληνικής συμμετοχής που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ για λογαριασμό της ΠΟΕΒ πηγάζει απ’ το γεγονός ότι η Γαλλία παραμένει η χώρα που μεταφράζει τα 20 τελευταία χρόνια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα την ελληνική λογοτεχνία (περίπου 20-30 ελληνικά έργα το χρόνο) και στην συμμετοχή όλων των γαλλόφωνων χωρών, κυρίως της Μεσογείου, που θα προσεγγίσουμε για τη συμμετοχή τους στη ΔΕΒΘ.

Το περίπτερο που καλύπτει 37 τ.μ., εκθέτει 3 ενότητες:

· Προβολή για τη ΔΕΒΘ (κοκτέιλ ενημέρωσης το Σάββατο 28 Μαρτίου, ώρα: 12:00)
· Έκθεση με τα βραβευμένα με Κρατικό Βραβείο βιβλία της τελευταίας διετίας, λευκώματα, βιβλία για τη γαστρονομία. Παρουσιάζονται επίσης τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στην αγγλόφωνη έντυπη έκδοση του Ithaca Online (70 προτάσεις για μετάφραση σε 6 ενότητες: μυθιστόρημα, διηγήματα, ποίηση, παιδικό βιβλίο, γαστρονομία, λευκώματα). Οι εκδότες που ενδιαφέρονται θα βρουν στο περίπτερο φυλλάδια με όλες τις πληροφορίες.
· Οργάνωση βιβλιοπωλείου στο περίπτερο που θα πουλάει ελληνικά βιβλία μεταφρασμένα στα γαλλικά (σημαντικό ο κόσμος να φύγει με ένα βιβλίο από το περίπτερό μας)


Το ελληνικό περίπτερο κοσμούν τα πορτρέτα 61 ελλήνων συγγραφέων που έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ παρουσιάζονται και τα μεταφρασμένα βιβλία τους από τη συλλογή του ΕΚΕΒΙ.

Η φετινή Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι τιμά τις γαλλόφωνες χώρες και τους γαλλόφωνους συγγραφείς. Από την Ελλάδα καλεσμένος είναι ο Δημήτρης Άναλις.


4.
Έκθεση βιβλίου ΜΠΟΛΟΝΙΑΣ
(27-30 Μαρτίου 2006)

Όπως είναι γνωστό, η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση στον τομέα των παιδικών εκδόσεων και απευθύνεται στους επαγγελματίες της αγοράς. Ειδικά, δε, τα τελευταία χρόνια ο επαγγελματικός χαρακτήρας της έκθεσης ως το σημαντικότερο Forum για την αγορά δικαιωμάτων παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα η έκθεση της Μπολόνιας να συγκεντρώνει τελικά ένα μεγάλο και ειδικευμένο κοινό και έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών της αγοράς του παιδικού βιβλίου.

Η Π.Ο.Ε.Β. δίνει πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίασή της στην Έκθεση της Μπολόνιας, όπως άλλωστε προκύπτει και από το μέγεθος του περιπτέρου (96μ2). Και για το 2006, όπως και πέρυσι, ύστερα από την μεγάλη επιτυχία που εισέπραξε το ελληνικό περίπτερο, αποφασίστηκε η κατασκευή του σύμφωνα με τις περσυνές προδιαγραφές. Σε χρώματα έντονα, όπως αρμόζει στο παιδικό βιβλίο, με έπιπλα μοντέρνα και πολλές βιβλιοθήκες ειδικά κατασκευασμένες για την καλύτερη δυνατή προβολή των βιβλίων μας, το ελληνικό περίπτερο, με το μεγάλο του μέγεθος, θα δεσπόζει σε κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου και θα φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων.

Η ΠΟΕΒ και το ΥΠΠΟ ( η Διεύθυνση Γραμμάτων) αποφάσισαν για το 2006 στην Μπολόνια να γιορτάσουν στον ελληνικό περίπτερο την επετειακή αφορμή των Βραβείων Andersen (50 χρόνια από την δημιουργία του θεσμού). Ο θεσμός των βραβείων, ιδιαίτερα σημαντικός για τον χώρο του παιδικού βιβλίου, βραβεύει κάθε δύο χρόνια συγγραφείς και εικονογράφους διεθνούς φήμης.

Εφέτος, η χώρα μας έχει την τιμή να εκπροσωπείται στον θεσμό των Βραβείων Andersen με δύο σπουδαίους υποψηφίους, τον κο Ε. Τριβιζά και την κα Β. Ψαράκη. Η απόφαση της ΠΟΕΒ και του ΥΠΠΟ να στηρίξει και να προβάλει τις ελληνικές υποψηφιότητες θα υλοποιηθεί στο ελληνικό περίπτερο μέσω ενημερωτικού υλικού εν είδη Banner, όπου από κοινού θα παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό ο Έλληνας συγγραφέας και η Εικονογράφος μας. Το ΕΚΕΒΙ έχει αναλάβει την έκδοση φυλλαδίων για τους δύο υποψήφιους.
Επιπλέον θα εκτίθεται αντιπροσωπευτικός αριθμός των έργων τους και θα φιλοξενηθούν στον ελληνικό χώρο παρουσιάσεις-ομιλίες από τους ιδίους καθώς και εκδήλωση όπου οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το κοινό, τους επαγγελματίες του παιδικού βιβλίου και άλλους πολιτιστικούς φορείς την Ιταλίας.


5. Έκθεση βιβλίου ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ DC
(18-21 Μαΐου 2006)

Η Έκθεση της ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ DC αποτελεί την σημαντικότερη έκθεση Βιβλίου της Αμερικής και παράλληλα διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκάριους, στα οποία έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 συγγραφείς. Ο αριθμός των εκθετών ξεπερνάει τις 2000 (Αμερικανοί και ξένοι Εκδότες) και ο αριθμός των τίτλων προς έκθεση αγγίζει τις 20.000, προερχόμενοι απ’ όλες τις κατηγορίες.

Η σημασία της Έκθεσης δεν εξαντλείται σε ποσοτικά στοιχεία αλλά αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ εκδοτών, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκάριων. Το χώρο επισκέπτονται κυρίως οι ενδιαφερόμενοι και οι μεγάλοι αγοραστές βιβλιοπωλείων της Αμερικής και οι υπεύθυνοι αγοραστές από όλες τις βιβλιοθήκες καθώς τους προσφέρεται ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα νέα βιβλία της χρονιάς. Επίσης σημαντικές είναι οι επαφές μεταξύ εκδοτών και των υπευθύνων των βιβλιοθηκών για τον εμπλουτισμό, τη στελέχωση και λειτουργία αυτών.

Πλήθος ημερίδων και στρογγυλά τραπέζια έχουν ήδη προγραμματιστεί στα πλαίσια της Έκθεσης των οποίων το πληροφοριακό υλικό και τα συμπεράσματα θα διευρύνουν τους προβληματισμούς μας στα θέματα του βιβλίου, των βιβλιοθηκών και της αγοράς, ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και στο Διεθνές Συνέδριο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών που η ΠΟΕΒ οργανώνει σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Για την μεγαλύτερη έκθεση εκδοτών της Αμερικής, με μεγάλη προσέλευση επαγγελματιών του εκδοτικού χώρου, είναι προφανές ότι η παρουσία μας θα πρέπει να είναι προσεγμένη και μεθοδευμένη. Γι’ αυτό το λόγο, το ελληνικό περίπτερο που επιλέχθηκε διαθέτει όλα εκείνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στην Ελληνική Παρουσία να προβληθεί κατάλληλα. Θα μεταφερθεί επομένως ικανός και αντιπροσωπευτικός αριθμός βιβλίων από τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, θα κανονιστούν συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες και θα διοχετευτεί το ενημερωτικό μας υλικό από φορείς πρόθυμους να μας υποστηρίξουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότερη προώθηση του ελληνικού βιβλίου στην Αμερικανική αγορά.


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.
ankara escort ankaya escort