Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


3 σπάνια πορτρέτα ελλήνων συγγραφέων
την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005, ώρα: 13.00 μ.μ.


Με έναν κύκλο προβολών αφιερωμένων στις «Σελίδες από την ελληνική λογοτεχνία» άρχισαν στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax Class οι φετεινές «Κυριακάτικες Συναντήσεις με το Σινεμά της Λογοτεχνίας», που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

To πρόγραμμα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου περιλαμβάνει τρία εξαιρετικά όσο και σπάνια τηλεοπτικά - φιλμικά πορτρέτα Eλλήνων συγγραφέων, σκηνοθετημένα από τους Κώστα Σφήκα, Λάκη Παπαστάθη και Εύα Στεφανή.

Η προβολή αρχίζει στις 1.00 μ.μ. και θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση των ταινιών από τους σκηνοθέτες τους. Η τιμή του εισιτηρίου είναι μειωμένη στα 6 ευρώ.

Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά (50’, 1998)
Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή, Κάμερα: Εύα Στεφανή, Μοντάζ: Γιώργος Διαλεκτόπουλος, Παραγωγή: CINETIC (Έγχρωμο, 50'). Ημερομηνία πρώτης προβολής: 23.9.1998.
Το ντοκιμαντέρ Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά, στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», γυρίστηκε στη διάρκεια πέντε μηνών στο σπίτι του συγγραφέα, όπου ζει απομονωμένος στην Κάτω Κηφισιά. Η ταινία δεν ακολουθεί την τακτική του λογοτεχνικού ντοκιμαντέρ, όπου ο συγγραφέας καλείται να εκθέσει τις απόψεις του περί λογοτεχνίας, τέχνης, κλπ., αλλά επιχειρεί την άμεση αποτύπωση της καθημερινής πραγματικότητας του Ε. Χ. Γονατά, στην οποία κυριαρχεί το υποδόριο χιούμορ και η συνεχής υπαρξιακή αγωνία, στοιχεία δηλαδή που είναι διάχυτα και στο έργο του.

Ο Ε.Χ. Γονατάς παραμένει μια ιδιόμορφη όσο και παρασιωπημένη περίπτωση στα γράμματά μας. Το έργο του, που περιλαμβάνει ένα βιβλίο με ποιητικές πρόζες, την Κρύπτη (1959) δύο συλλογές πεζογραφημάτων, το Βάραθρο (1963) και τις Αγελάδες (1963), τρία αυτοτελή πεζογραφήματα, Ο ταξιδιώτης (1945), Ο φιλόξενος καρδινάλιος (1986), Η προετοιμασία (1991) και μεταφράσεις έργων συγγραφέων όπως οι Βολς, Γκολ, Φλωμπέρ, Πόρτσια, Μπετενκούρ, κ.ά., αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από την κριτική. Πρωτοπόρος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπήρξε «ορθόδοξος» υπερρεαλιστής με την μπρετονική έννοια, συνεργάστηκε με τον Δ. Π. Παπαδίτσα στην έκδοση του βραχύβιου περιοδικού «Πρώτη Ύλη» και ανέπτυξε φιλίες με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Καχτίτσης και Μίλτος Σαχτούρης. Ωστόσο, ο ίδιος κρατήθηκε πεισματικά στην αφάνεια, προκαλώντας μόνον εκ των υστέρων το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το έργο του.

Εξερευνώντας τα όρια της βιογραφικής-βιωματικής κινηματογραφικής γραφής, η Στεφανή «εξαφανίζει» τον κινηματογραφιστή-εαυτό της ακολουθώντας από πίσω τα βήματα του συγγραφέα, καθώς περιπλανιέται στον κήπο του και μιλάει για τα λουλούδια, τα φύλλα, τις γάτες του, που υποστασιοποιούνται, σιγά σιγά, σε μικρές ποιητικές οντότητες:

«Είχε κρεμάσει μικρούς καθρέφτες πάνω στα δέν-
τρα για να βλέπονται τα πουλιά»

«Αδιαφορούσα για τα λουλούδια -εκείνες τις αδη-
φάγες μολόχες- που χάσκανε τα στόματά τους και
γαύγιζαν στο πέρασμα μου· δεν τους έδινα ποτέ
το δάχτυλό μου να το δαγκώσουν»

(από την Κρύπτη, 1959)

Ποίησις Ανδρέα Εμπειρίκου (25’, 1983)
Σκηνοθεσία: Κώστας Σφήκας, Σενάριο: Κώστας Σφήκας (Έγχρωμο, 25').
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28.2.1983
.

Για τις ανάγκες ενός αφιερώματος της ΕΡΤ, ο Κώστας Σφήκας συνθέτει ένα μοναδικό κινηματογραφικό δοκίμιο / οπτικό ποίημα με αναφορές σε όλο το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Μαρία Ιορδανίδου (16’,1982)
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης, Κάμερα: Λάκης Παπαστάθης, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκιώνης, Παραγωγή: CINETIC (Έγχρωμο, 16').
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 24.2.1982.

Η πολίτισσα συγγραφέας μιλάει για τη ζωή της στην Αθήνα και σχολιάζει με χιούμορ τις ειδήσεις και τις συνθήκες διαβίωσής της σ’ ένα διαμέρισμα της Ν. Σμύρνης. Μας εξηγεί πώς αποφάσισε να γράψει και θυμάται τη ζωή της στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897 από μητέρα Πολίτισσα και πατέρα Υδραίο. Ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής της ηλικίας το έζησε στον Πειραιά. Με την επιστροφή της στην Πόλη, μπήκε εσωτερική στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Το καλοκαίρι του 1914, δύο χρόνια πριν αποφοιτήσει, προσκλήθηκε από τον θείο της που ήταν εκτατεστημένος στο Μπατούμ της Ρωσίας να πάει εκεί για διακοπές. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που κηρύχθηκε στο μεταξύ, την έκανε να αποκλειστεί εκεί για πέντε ολόκληρα χρόνια. Αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη για οικονομικούς λόγους, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε με τον άντρα της μόνιμα από το 1923. Το πρώτο της βιβλίο, τη Λωξάντρα, την έγραψε στα 66 της χρόνια, δηλαδή το 1963. Ακολούθησαν τα επίσης δημοφιλή Διακοπές στον Καύκασο, 1965, Σαν τα τρελά πουλιά, 1978, Στου κύκου τα γυρίσματα, 1979, και Η αυλή μας, 1981. Πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1989.

Οι ταινίες του κύκλου για την Ελληνική λογοτεχνία περιλαμβάνουν, επίσης, άλλη μια Κυριακή αφιερωμένη σε πορτρέτα Ελλήνων λογοτεχνών, σκηνοθετημένων από τους Σταύρο Τορνέ, Γιώργο Εμιρζά και Τάκη Χατζόπουλο, και μια επόμενη Κυριακή αφιερωμένη σε μικρού μήκους ταινίες που εμπνέονται από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μεταφρασμένη ως προσωπικό βίωμα.

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2006, έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2006, έχει ως εξής:

Α. Κύκλος: Σελίδες από την ελληνική λογοτεχνία

-
6/11/05
- Skipper Straad της Ειρήνης Βαχλιώτη, Ο φωτογράφος των Τρικάλων του Βασίλη Κοσμόπουλου, Το λεωφορείο της γραμμής του Παναγιώτη Κράββαρη
- 13/11/05
- Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά της Εύας Στεφανή (1998, 50’), Ποίησις Ανδρέα Εμπειρίκου του Κώστα Σφήκα (1983, 25’), Μαρία Ιορδανίδου του Λάκη Παπαστάθη (1982, 16’)
- 20/11/05
-
Για τον ποιητή Νίκο Καββαδία του Σταύρου Τορνέ (1982, 26’), Τόποι και εικόνες του Κώστα Ταχτσή, του Τάκη Χατζόπουλου (1982, 30’), Νικόλας Κάλας Ι (1978, 15’) & ΙΙ (1985, 28’) του Γιώργου Εμιρζά
- 27/11/05
- Ύψωμα 33 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Πέρα από τις φράουλες του Ανέστη Χαραλαμπίδη, Ο τελευταίος ταμπάκος του Λευτέρη Δανίκα

Β. Κύκλος: Η δύναμη του πεπρωμένου

- 4/12/05
- Όταν πετούν οι γερανοί, του Μίχαελ Καλατοσβίλι (θεατρικό του Βίκτωρ Ροζώφ)
- 11/12/05
- Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυό φορές, του Τάι Γκαρνέτ (μυθ.: Τζέιμς Μ. Κέην)
- 18/12/05
- Βύρων: μπαλλάντα για έναν δαίμονα, του Νίκου Κούνδουρου

Γ. Κύκλος: «Όπως ο έρωτας το βιβλίο μου δεν πεθαίνει» (Umberto Eco)

- 15/01/06
- Οι κυρίες του δάσους της Βουλώνης, του Ρομπέρ Μπρεσόν (μυθ.: Ζακ ο μοιρολάτρης, του Ντενίς Ντιντερό)
- 22/01/06
- Μια μέρα στην εξοχή, του Ζαν Ρενουάρ (διήγημα.: Γκυ ντε Μωπασάν)
- 29/01/06
- Τα τρομερά παιδιά, του Ζαν Κοκτώ (θεατρικό έργο: Ζαν Κοκτώ)
- 5/02/06
- Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, του Πήτερ Γουέμπερ (μυθ.: Τρέισι Σεβαλιέ)

Δ. Κύκλος: Ο σύντομος εικοστός αιώνας

- 12/02/06
- Οι ώρες, του Στήβεν Ντάλτρυ (μυθ.: Μάικλ Κάνιγκχαμ/ Βιρτζίνια Γουλφ)
- 19/02/06
- Πέρυσι στο Μάριενμπαντ, του Αλέν Ρεναί (σεν.: Αλέν Ρομπ-Γκριγιέ)
- 26/02/06
- Μετέωρο και σκιά, του Τάκη Σπετσιώτη
- 12/03/06
- Escape to life, του Βίλαντ Σπεκ (ντοκιμαντέρ για τον Κλάους Μαν, γιο του Τόμας Μαν)
- 19/03/06
- Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά, της Κατερίνας Πατρώνη
- 26/03/06 Ο Μπαλζάκ και η μικρή κινέζα ράφτρα, του Ντάι Σούτζι (μυθ.: Dai Sijie)

Ε. Κύκλος: Ταυτότητα/ ετερότητα («Αγαπάμε το διαφορετικό»)

- 2/4/06
- Ο αδελφός του, του Πατρίς Σερώ (μυθ.: Φιλίπ Μπεσόν)
- 9/4/06
- Spider του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (μυθ.: Πάτρικ Μακ Γκραθ)
- 16/4/06 Περιμένοντας τα σύννεφα, της Γεσίμ Ουστάογλου (βιβλίο: Γεώργιος Ανδρεάδης)
- 30/4/06 Η μητέρα μου, του Κριστόφ Ονορέ (νουβέλα: Ζωρζ Μπατάιγ)To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.