Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Πρωτόκολλο συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ
με το Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας
υπέγραψαν οι Υφυπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Σερβίας στην
50η Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (25 έως 31 Οκτωβρίου 2005)

Στο Βελιγράδι ταξίδεψε για 2 ημέρες ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης ως επίσημος προσκεκλημένος του Υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας κ. Dragan Kojadinovic για να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας (που ιδρύθηκε πρόσφατα με πρότυπο το ελληνικό).

Μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κο Πέτρο Τατούλη, ταξίδεψαν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κ. Αθανάσιος Μαράντος, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) κ. Γιώργος Δαρδανός και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία κ. Χρίστος Παναγόπουλος.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας, υπογράφηκε το Πρωτόκολλο συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με το νεοϊδρυθέν Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας από τους δύο Υφυπουργούς Πολιτισμού Ελλάδας και Σερβίας κο Πέτρο Τατούλη και κα Λιλιάνα Σοπ. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Έκθεσης που φέρει το όνομα του γνωστού Σέρβου συγγραφέα Slobodan Selenic. Οι δύο υφυπουργοί μίλησαν για την μελλοντική συνεργασία στο χώρο του βιβλίου αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς και για τις κοινές καταβολές των δύο πολιτισμών.

Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Βελισσάρη μίλησε για τη διαδρομή που έκαναν οι δύο χώρες μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας τονίζοντας ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση ένα σχέδιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ενημέρωσε σχετικά με το «Φάκελο για την αγορά βιβλίου στη Σερβία», τον οποίο σύντομα θα δημοσιεύσει το ΕΚΕΒΙ για να διευκολύνει τους Έλληνες εκδότες που ενδιαφέρονται για τη σερβική αγορά βιβλίου και τη συνεργασία με τους Σέρβους εκδότες. Η κα Βελισσάρη τελείωσε δίνοντας συγχαρητήρια για το σερβικό περίπτερο στην έκθεση της Φραγκφούρτης που ήταν κατά κοινή ομολογία από τα πιο όμορφα της έκθεσης, το οποίο έδειξε τη σύγχρονη δυνατή εικόνα της Σερβίας.

Το λόγο πήραν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒ, κ. Γιώργος Δαρδανός, καθώς και ο κ. Στέφανος Βασιλόπουλος, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου και, στη δεκαετία του ενενήντα, που ήταν για τους Σέρβους μια δεκαετία αποκλεισμού, αποδείχθηκε πιο ισχυρός από το εμπάργκο και δεν έλειψε από την Έκθεση ούτε μια φορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Υφυπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Τατούλη ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη συνεργασία δύο λαών και ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης βιβλίου Βελιγραδίου για την πρόταση να είναι η Ελλάδα τιμώμενη χώρα το 2009.

Στο τέλος μίλησε ο πρώην Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα και νυν συντονιστής του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας για την προστασία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Κόσοβο κ. Ντούσαν Μπατάκοβιτς ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τατούλη για την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια του ΥΠΠΟ της Ελλάδος στην αναστήλωση του Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος, καθώς και των μοναστηριών του Κόσοβο, ενώ χαιρέτησε την πρωτοβουλία των δύο κέντρων βιβλίου και τόνισε ότι τέτοιου είδους συνεργασία πρέπει να καθιερωθεί μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες παρά τις φιλικές τους σχέσεις στην ουσία δεν γνωρίζονται αρκετά.


Πρωτόκολλο συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με το Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας


Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Λιλιάνα Σοπ και οι συνεργάτες της, έχοντας μελετήσει το υπόβαθρο και τη δομή πολλών Κέντρων Βιβλίου απ’ όλο τον κόσμο, συμφώνησαν ότι το πιο κατάλληλο και λειτουργικό μοντέλο αποτελεί το ελληνικό ΕΚΕΒΙ. Στηριζόμενοι στο παράδειγμα του ΕΚΕΒΙ και στη δεκαετή του πείρα, και προσβλέποντας στις ανταλλαγές προσωπικού με στόχο την εμπέδωση και αφομοίωση της τεχνογνωσίας, της δομής και της οργάνωσης του ΕΚΕΒΙ από στελέχη του σερβικού κέντρου βιβλίου, οι αρμόδιοι για το βιβλίο στη Σερβία εξέφρασαν την χαρά και την ευγνωμοσύνη στον κ. Τατούλη για την συνεργασία και την ουσιαστική συμπαράσταση την οποία εδώ και ένα χρόνο το ΕΚΕΒΙ προσφέρει στους φίλους Σέρβους.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας, πέρα από την βοήθεια την οποία θα προσφέρει το ΕΚΕΒΙ στο Σερβικό Κέντρο Βιβλίου σχετικά με την στελέχωση και την εκπαίδευση του προσωπικού του, προβλέπει και μια ευρύτερη συνεργασία στο χώρο του βιβλίου σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Οι δύο φορείς θα προάγουν την ανάπτυξη και τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της δημιουργίας, της διάθεσης, της έρευνας και της προστασίας του βιβλίου ως πολιτισμικού αγαθού. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και την ενίσχυση της διμερούς σχέσης σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε περιφερειακά σχήματα και προγράμματα, καθώς και στη συνεργασία με άλλα κράτη της ΝΑ Ευρώπης με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής παρουσίασης της βιβλιοπαραγωγής της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σκόπιμη κρίνεται η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης που έχουν σημασία για την δημιουργία, την προώθηση και την προστασία του βιβλίου.
Τέλος, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να καθιερωθεί η ανταλλαγή περιπτέρων επιφάνειας 30 τμ με συγκεκριμένο εξοπλισμό στις εκθέσεις που οργανώνουν τα δύο Κέντρα Βιβλίου στο Βελιγράδι και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ συμφωνήθηκε η παρουσίαση της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου το 2009.
To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.