Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ Filmcenter Cinemax

Κυριακή 6 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι
Είσοδος: 5 Ευρώ

Διοργάνωση:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου


Συνεχίζονται οι προβολές του ετήσιου αφιερώματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Κυριακάτικα ραντεβού με το σινεμά της λογοτεχνίας» στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax, Σταδίου 19, κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση για την ταινία και το βιβλίο στο οποίο είναι βασισμένη ανάμεσα σε συγγραφείς, σκηνοθέτες, κριτικούς λογοτεχνίας, κριτικούς κινηματογράφου και το κοινό.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου προβάλλεται η δεύτερη ταινία του θεματικού κύκλου «Λογοτεχνία του σήμερα» Ο νεαρός Αδάμ του Ντέιβιντ Μακένζι, που θα συζητηθεί παράλληλα με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλεξάντερ Τρόκκι στο οποίο βασίστηκε η ταινία.
Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, παίρνει μέρος ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης.


Η ΤΑΙΝΙΑ
Ο νεαρός Αδάμ/Young Adam
Μεγάλη Βρετανία, 2003, Έγχρωμο. Διάρκεια: 98’

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι. Σενάριο: Ντέιβιντ Μακένζι από μυθιστόρημα του Αλεξάντερ Τρόκκι. Φωτογραφία: Τζιλ Νάτγκενς. Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τίλντα Σουίντον, Έμιλι Μόρτιμερ, Πίτερ Μάλεν.

Στοιχεία διαφορετικών καταγωγών συνυπάρχουν, λίγο ή πολύ αρμονικά, στην ταινία-αποκάλυψη του Ντέιβιντ Μακένζι, κάνοντας τη δεύτερη μεγάλου μήκους του 37χρονου Σκοτσέζου μια απρόοπτα πλούσια και αυθεντική εμπειρία. Σαν ρεύματα σε ένα ποτάμι, τα κομμάτια που απαρτίζουν το αίνιγμα του Νεαρού Αδάμ εναλλάσσονται καθώς ανεβαίνουν κοντά στην επιφάνεια πριν ξαναβυθιστούν: ό,τι επανέρχεται συχνότερα είναι το σεξ (στη θέση του έρωτα, που μοιάζει να απουσιάζει συστηματικά από την καρδιά του ήρωα), μια γκρίζα, παγερή ατμόσφαιρα που στοιχειώνει και το εξαιρετικό... πολυσάουντρακ του Ντέιβιντ Μπερν κι αν τα δύο τελευταία είναι ζητήματα στιλ της ιστορίας, το πρώτο -το σεξ- είναι το σημείο κλειδί για τον κρυπτικό κόσμο του νεαρού Τζο. Ο τελευταίος είναι και ο Αδάμ του τίτλου, καθώς παρασύρεται από το άρωμα του γυναικείου κορμιού σε μια πτώση τόσο στη σάρκα όσο και στην απωθημένη ενοχή, τη σιωπή και το θάνατο. Κι όμως, το «αστυνομικό» στοιχείο της πλοκής (η σχέση του Τζο με τη νεκρή κοπέλα και οι συνθήκες του θανάτου της) μοιάζει απλώς η αφορμή για ένα νηφάλιο ψυχογράφημα πέρα από το καλό και το κακό, ξένο προς τις εύκολες λύσεις και τα διδακτικά φινάλε. Οι beat ευαισθησίες του λογοτέχνη Αλεξάντερ Τρόκκι, στο ομώνυμο μυθιστόρημα του οποίου βασίζεται αυτή η... all Scotch (εκτός από το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, Σκοτσέζος ήταν και ο Τρόκκι) παραγωγή, χρωματίζουν επίσης τους ορίζοντες του Νεαρού Αδάμ κι αν το σωματικό και ψυχολογικό μούδιασμα της ηρωίνης (που συνόδευε το συγγραφέα στις εξωτερικές και εσωτερικές περιηγήσεις του) ήταν αναπόφευκτος συνοδηγός του ψυχισμού του, η αντανάκλαση της όποιας επιρροής της σημαδεύει καθοριστικά την ατμόσφαιρα της ταινίας και το σχεδόν μηδενιστικά ψυχρό τρόπο που περιβάλλει ακόμα και τα πάθη των ηρώων της. Η απρόσμενα ταιριαστή ποιότητα αυτού του απροσπέλαστου -ηθικά, αναλυτικά, ψυχολογικά- σημείου ισορροπίας πάνω στο ξυράφι των (ηθικών, αναλυτικών, κοινωνικών...) προκαταλήψεων αναδεικνύει, εκτός των άλλων, τη μεστότερη ερμηνεία της καριέρας του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.

Γιάννης Δεληολάνης, «Σινεμά»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Young Adam
Alexander Trocchi (Αλεξάντερ Τρόκκι),
London: Canongate Books Ltd, 1996

βιβλία του Αλεξάντερ Τρόκκι στα ελληνικά:
Έλεν (Helen and desire)
μετάφραση: Δημήτρης Αναστόπουλος. Αθήνα: Οξύ, 2000, σελ. 165
Η αόρατη εξέγερση ενός εκατομμυρίου συνειδήσεων
μετάφραση: Λευτέρης Καβιέρης, επιμέλεια: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης. Αθήνα: Οξύ, 2000

Ο Nεαρός Aδάμ, το πιο γνωστό μυθιστόρημα του ιταλικής καταγωγής σκοτσέζου συγγραφέα Αλεξάντερ Τρόκκι (1925-1984), γράφτηκε στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και εκδόθηκε σε οριστική μορφή το 1961. Ο συγγραφέας του περνούσε τον καιρό του συχνάζοντας στη Rive Gauche, ανάμεσα στην τέχνη, την ελευθερία και τα ναρκωτικά, εκδίδοντας την avand garde επιθεώρηση "Merlin" και αργότερα γράφοντας πορνογραφικές ιστορίες για διακόσιες λίρες τη μια, για τη σειρά "Traveller’s Companion", με το ψευδώνυμο Frances Lengel. Ο εκδότης του, Maurice Girodias, εκτός από τα έργα του Μπέκετ και του Χένρι Μίλερ, εξέδωσε για πρώτη φορά τη Λολίτα στα γαλλικά, το 1955, η οποία απαγορεύτηκε αμέσως.
Ο Νεαρός Αδάμ φέρνει όχι άδικα στο νου τον Ξένο του Καμύ, εξαιτίας της συναισθηματικής απάθειας και του «αμοραλισμού» του κεντρικού ήρωα. Ο Joe είναι βοηθός στις μαούνες του καναλιού μεταξύ Γλασκώβης-Εδιμβούργου. Μια μέρα, ανακαλύπτει το πτώμα μιας γυναίκας. Ο Joe, που αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, θα παρακολουθήσει όλα τα γεγονότα μέχρι τη σύλληψη και την καταδίκη ενός υπόπτου για το φόνο, ενώ ο ίδιος συνδέεται ερωτικά με τη γυναίκα ενός συναδέλφου του.
Το βιβλίο αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του Τρόκκι για τη γλώσσα. «Είναι η λέξη εγώ που περιέχει τόση αυθαιρεσία και κρύβει μέσα της όλη την ανεπάρκεια και τις αντιφάσεις της», λέει ο Joe. Ο εαυτός στο μυθιστόρημα δεν είναι ποτέ ένα συνεκτικό και συνεπές ον - δεν είναι παρά μια σειρά από ασύνδετες εντυπώσεις και συναισθήματα, χωρίς καμιά επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο. Η αστάθεια της ταυτότητας αντανακλάται στην έλλειψη «αλήθειας» στο μυθιστόρημα: καμιάς μορφής κοινωνική ή ηθική δικαιοσύνη δεν υπερισχύει. Ακόμη χειρότερα, ακόμη και η αξιοπιστία της αφήγησης υπονομεύεται, όταν αποκαλύπτεται ότι ο Joe έχει αποκρύψει πληροφορίες για τη σχέση του με τη νεκρή γυναίκα και για την παρουσία, ή και τη συμμετοχή του ακόμη, στον φόνο. Στο τέλος, βλέπει απαθής να καταδικάζεται ένας αθώος σε θάνατο...

Επιμέλεια: Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ΕΚΕΒΙ

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.