Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»Οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί συγγραφείς έξω από το Ωδείο Καλαμάτας που φιλοξένησε τις συνεδρίες της συνάντησης.


Ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Λάζος μαζί με τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Γεώργιο Κουτσούλη και τον ποιητή-μεταφραστή κ. Χάρη Βλαβιανό.
Οι συγγραφείς: Κώστας Ακρίβος, Μπάτυα Γκουρ, Αμίρ Ορ, Ντορίτ Ραμπινιάν, Τάκης Θεοδωρόπουλος και Γιαρόν Ενός συζητούν για το παρελθόν και το παρόν ως πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα.
Ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Λάζος συζητά με τη Ρέα Γαλανάκη και τον Αβραάμ Γεοσούα μετά τη λήξη της 1ης συνεδρίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΜια ευτυχής συνάντηση της Ελληνικής με την Ισραηλινή Λογοτεχνία


Με την υπόσχεση να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία, έληξε το βράδυ της Κυριακής η Συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών Συγγραφέων που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από 16 έως 18 Ιανουαρίου 2004.
Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ραμ Αβιράμ, αποχαιρετίστηκαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στο Ισραήλ.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση που είχε στόχο να φέρει σε επαφή τους Έλληνες και τους Ισραηλινούς διανοούμενους για να διερευνήσουν τα κοινά χαρακτηριστικά της πολιτισμικής τους παράδοσης και της έκφρασης της, τέθηκαν οι βάσεις για την αμοιβαία προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο Ισραήλ και του ισραηλινού βιβλίου στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν θέματα όπως η θεσμοθέτηση των ελληνοεβραϊκών λογοτεχνικών συναντήσεων που θα γίνονται εναλλάξ στην Καλαμάτα, μια πόλη ιστορική στις ακτές της Μεσογείου που περικλείει την παράλληλη ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών και στο Τελ Αβίβ.
Ακόμη, συζητήθηκε η αμοιβαία συμμετοχή των ισραηλινών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Scripta και των ελλήνων στην Έκθεση Βιβλίου της Ιερουσαλήμ.
Τέλος, συζητήθηκε η διοργάνωση σεμιναρίου μετάφρασης της ελληνικής και ισραηλινής λογοτεχνίας, σε συνεργασία με το ΕΚΕΜΕΛ.

Η 1η Συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών Συγγραφέων διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη Μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας, οι εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που είχε σαν τίτλο τον στίχο του Γ. Σεφέρη «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας... » έγιναν τέσσερις συνεδρίες όπου τέθηκαν τα ζητήματα της συλλογικής ταυτότητας, της παράδοσης σε σχέση με το σήμερα, της διαπολιτισμικής προσέγγισης μέσω της μετάφρασης, του ρόλου της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της πραγματικότητας κ.ά.

Η συνάντηση ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας με την πρώτη συνεδρία, όπου οι συγγραφείς: Αβραάμ Γεοσούα και Ρέα Γαλανάκη μίλησαν με θέμα:«Ιστορία, συλλογική ταυτότητα και η έννοια του «άλλου» στην ελληνική και την ισραηλινή λογοτεχνία». Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Λάζος.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, οι συγγραφείς: Κώστας Ακρίβος, Μπάτυα Γκουρ, Αμίρ Ορ, Ντορίτ Ραμπινιάν και Τάκης Θεοδωρόπουλος συζήτησαν, με συντονιστή τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ιερουσαλήμ Κ. Γιαρόν Ενός, με θέμα: «Παρελθόν και παρόν: Η παράδοση απέναντι στην τρέχουσα καθημερινότητα ως πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα».
Ακολούθησε ξενάγηση των καλεσμένων στον αρχαιολογικό μουσείο και στο χώρο ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε στον ίδιο χώρο η συζήτηση: «Προσέγγιση: μεταφράζοντας από τα εβραϊκά στα ελληνικά και αντίστροφα» με ομιλητές τους μεταφραστές Ράμι Σάαρι, Αμίρ Τσούκερμαν, Ιακώβ Σίμπη, Μάγκυ Κοέν και Χρυσούλα Παπαδοπούλου με συντονιστή τον ποιητή-μεταφραστή κ. Χάρη Βλαβιανό.
Η ημέρα έκλεισε με δείπνο υποδοχής που παρέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Γεώργιος Κουτσούλης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας κ. Νίλλι Κοέν και ο διευθυντής του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χρήστος Λάζος.

Η συνάντηση έκλεισε με την τέταρτη συνεδρία, το πρωί της Κυριακής στο Ωδείο της πόλης, όπου συζητήθηκε το θέμα: «Η νέα γενιά: Ο ρόλος της λογοτεχνίας στην δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας» με ομιλητές τους συγγραφείς: Λένα Διβάνη, Δημήτρη Χουλιαράκη, Τάκη Θεοδωρόπουλο, Θανάση Χειμωνά, Αλόνα Κίμχι και Έτγκαρ Κέρετ και συντονιστή τον εκδότη-μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη.


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.