Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


Βιβλιονέτ: μία νέα υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Η «Βιβλιονέτ Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1998 με στόχο τη δημιουργία ψηφιακού καταλόγου των κυκλοφορούντων βιβλίων. Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση των σωματείων εκδοτών και βιβλιοπωλών και η νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας επελέγη για να επιτρέπει τη συμμετοχή στον ίδιο φορέα εταίρων με διαφορετική νομική προσωπικότητα όπως τα σωματεία, οι εκδοτικές επιχειρήσεις και το ΕΚΕΒΙ. Στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετείχαν 44 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, δύο σύλλογοι εκδοτών (ΣΕΒΑ και ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε νομίμως και ουδέποτε επεδίωξε κερδοσκοπικούς σκοπούς. Η «Βιβλιονέτ Α.Ε.» σύμφωνα με την εκφρασμένη βούληση όλων των μετόχων ήταν και παραμένει ένα εργαλείο στην υπηρεσία του βιβλίου. Ωστόσο, παρά τη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων, η οποία δεν ήταν αντίστοιχη με τα ποσά που επενδύθηκαν, οι επαγγελματικοί συντελεστές του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθήκες) δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας η οποία κατ’ ανάγκην οδηγήθηκε στη διαδικασία εκκαθάρισης.
Εκτιμώντας την αδιαμφισβήτητη αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η «Βιβλιονέτ Α.Ε.», η Γενική Συνέλευση των μετόχων, με ομόφωνη απόφασή της, πρότεινε την εξαγορά της εταιρείας από το ΕΚΕΒΙ, το οποίο θεωρεί τον μοναδικό οργανισμό που μπορεί να εξασφαλίσει την παραγωγή και τη δωρεάν διανομή σε όλους τους επαγγελματικούς φορείς και το αναγνωστικό κοινό αυτού του τόσο χρήσιμου εργαλείου. Ο κόμβος www.biblionet.gr, χωρίς να έχει σταματήσει ούτε μία μέρα να ενημερώνεται, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων πληροφορίες για περισσότερους από 85.000 τίτλους, δηλαδή για το σύνολο σχεδόν των κυκλοφορούντων βιβλίων, με 50 πεδία πληροφοριών για κάθε τίτλο, συμπεριλαμβανομένης της περίληψης του βιβλίου, φωτογραφίας και βιογραφικού σημειώματος του συγγραφέα - 2.000 εκδότες και 45.000 πρόσωπα (συγγραφείς, μεταφραστές, υπεύθυνους σειρών, επιμελητές, εικονογράφους, φωτογράφους).
Από σήμερα και εφεξής μετά την υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς της η «Βιβλιονέτ» αποτελεί μια νέα υπηρεσία που προσφέρει το ΕΚΕΒΙ στην αγορά του βιβλίου, στις βιβλιοθήκες και το αναγνωστικό κοινό. Η ψηφιακή βάση δεδομένων προσφέρεται δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση τη ρητή αναφορά στο ΕΚΕΒΙ και με τη διατήρηση του λογότυπου «Βιβλιονέτ» (από το οποίο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης θα αφαιρεθούν τα στοιχεία Α.Ε. που αναφέρονταν στην νομική μορφή της Εταιρείας), στους επαγγελματικούς κλάδους του βιβλίου ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη ποικίλων εφαρμογών που συνδέονται με την Κοινωνία της Πληροφορίας και τις δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες: ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ εκδοτικών και βιβλιοπωλικών επιχειρήσεων, ενημέρωση βιβλιοπωλών και αναγνωστικού κοινού, υπηρεσίες προς βιβλιοθήκες.
Σχετικά με τη διεύρυνση αυτών των υπηρεσιών, τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της αγοράς του βιβλίου και τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου, το ΕΚΕΒΙ έχει αναλάβει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες.
- Έχει διαμορφωθεί και συζητηθεί ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΚΕΒΙ και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) με αντικείμενο την αξιοποίηση της βάσης της «Βιβλιονέτ», την αναβάθμιση, την έγκαιρη ενημέρωση και τη διασφάλιση της πληρότητας της Ελληνικής Εθνικής Βιβλιογραφίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς θα προκύψουν συγκεκριμένα και πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα αλλάξουν ριζικά το επίπεδο, την ποιότητα και τις επιπτώσεις των βιβλιογραφικών υπηρεσιών που θα προσφέρουν το ΕΚΕΒΙ και η ΕΒΕ.
- Έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία υποδομών (ψηφιακή πλατφόρμα διεπιχειρησιακού ηλεκτρονικού εμπορίου) που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της αγοράς του βιβλίου.

Γι΄ αυτά τα θέματα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά στο προσεχές μέλλον.Παρουσίαση των στοιχείων για τη βιβλιοπαραγωγή των ετών 1998-2002 (PDF 474 Kb)

Αναλυτικοί πίνακες των στοιχείων για τη βιβλιοπαραγωγή των ετών 1998-2002 (XLS 410 Kb)

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.