Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική
λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με θέμα: «Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διεύρυνση» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 και 11 Απριλίου 2003, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, δημοσιεύεται στο 27ο τεύχος της αγγλόφωνης περιοδικής έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Κατά τις εργασίες της συνδιάσκεψης προτάθηκε από τον διευθυντή του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ. Χ.Γ.Λάζο η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Forum με αντικείμενο το βιβλίο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα διαβουλεύονται γύρω από κρίσιμα θέματα, θα επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινές θέσεις και προτεραιότητες, και θα συντονίζουν τη δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη, και πρώτα από όλους οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες των συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες των κρατών-μελών, θεωρούν ότι αυτός ο άτυπος θεσμός, που δεν έχει στόχο να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις αλλά να διοργανώνει και να διευκολύνει τον διάλογο, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αναδείξει την πολιτιστική και οικονομική σημασία του τομέα του βιβλίου και θα ασκήσει μια σταθερή πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και της εφαρμογής μιας φιλόδοξης και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το βιβλίο και την ανάγνωση.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να επεξεργαστεί μια πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Forum, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους τον επόμενο Οκτώβριο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο χώρο του βιβλίου.
Η Τρομοκρατία μέσα από τα βιβλία
Ο μύθος για την Τρομοκρατική Οργάνωση «17 Νοέμβρη» φτιάχτηκε από απλά υλικά: 27 χρόνια δράσης χωρίς κανένα πλήγμα για την ίδια την οργάνωση, ένδεια στοιχείων και ευρημάτων, υπερπροσφορά υποθετικών σεναρίων και πληθώρα «ειδικών».
Οι Έλληνες συγγραφείς όμως δεν χρησιμοποίησαν το ίδιο πραγματολογικό υλικό για να γράψουν τα βιβλία τους για την τρομοκρατία. Τα βιβλία που παρουσιάζουν ο Τάσος Παππάς και ο Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος στο αφιέρωμα Λογοτεχνία και Τρομοκρατία είναι ένας συνδυασμός αστυνομικού μυθιστορήματος και πολιτικού χρονικού και όπως προκύπτει εκ των υστέρων είναι εντός του θέματος και αποκαλύπτουν τη διορατικότητα των δημιουργών τους, που αναδεικνύουν εύστοχα την πολιτική και κοινωνική διάσταση του φαινομένου της «17 Νοέμβρη».
Πορτρέτο
Ο Νικόλαος Επισκοπόπουλος ήταν ένας αυτοδίδακτος συγγραφέας, πολύγλωσσος, βιβλιοφάγος, με ευρωπαϊκό πνευματικό ορίζοντα. Το 1906 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι παίρνοντας το όνομα Nicolas Ségur. Βασικά χαρακτηριστικά της πεζογραφίας του, όπως τα παρουσιάζει ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος, είναι ο αισθησιασμός και η έξαρση των αισθήσεων, η αναφορά στην ηδονή και η λυρική απόδοση της κλίμακας του σαρκικού πόθου ενώ οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες του δεν είναι άνθρωποι κοινοί, αλλά παθολογικοί, παράδοξοι και μυστηριώδεις.
Συνέντευξη
Με σαραντάχρονη παρουσία και με έργο διαμορφωμένο μέσα από την επίμοχθη μελέτη της επιστήμης και της ιστορίας, τεκμηριωμένο με πλήθος πηγών, αρχείων και στατιστικών δεδομένων, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς έχει δώσει τη δική του σφραγίδα στην ελληνική κοινωνική σκέψη. Στη συνέντευξη που παραχωρεί στον Θανάση Βασιλείου μας θυμίζει ότι δεν είμαστε απλά συμπτώματα της ενσωμάτωσής μας στο σύστημα, αλλά κάτι πληρέστερο: οι αυτουργοί των κοινωνικών σχέσεων, της ζωής.
Πόλεις του κόσμου: Αλεξάνδρεια
«Σε όποιον πάει αδιάβαστος ή ονειροπαρμένος η περιήγηση θα τον γεμίσει μελαγχολία, νοσταλγία, απέχθεια. Το βράδυ θα τρομάξει στα σκοτεινά σοκάκια, θα αηδιάσει με τις αναρίθμητες κατσαρίδες, το πρωί θα φοβηθεί τους οδηγούς δίχως φρένα, μόνο γκάζι και κόρνα, θα μορφάσει με τα παιδιά που τρώνε με μαύρα από τη βρώμα χέρια. Όμως στο σκοτάδι δεν θα συναντήσεις εγκληματίες, ο περαστικός θα σου δώσει μία εγκάρδια ευχή ή θα κάνει χιούμορ με τις φοβίες σου κι αν είσαι γυναίκα θα σε κολακεύσει άδολα. Τα δε παιδιά, όταν σε δουν να τα κοιτάς με ενδιαφέρον, δεν θα σκεφτούν κακό, αντιθέτως θα σου προτείνουν το δαγκωμένο ψωμί τους, με τα μελανά αποτυπώματα, μήπως πεινάς».
Η Αλεξάνδρεια, όπως τη βλέπει ο Φαίδων Ταμβακάκης, χαμογελάει ειρωνικά στον επισκέπτη που περιμένει άλλα από αυτήν.
Το 27ο τεύχος του Ithaca περιλαμβάνει, όπως πάντα, την παρουσίαση της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής ελληνικών τίτλων στους τομείς: Πεζογραφία, Ποίηση, Πολιτική, Λογοτεχνία για παιδιά και Γαστριμαργία.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'