Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική
λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...
Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Τρίτη 11 Μαρτίου 2003 στις 12:00 μμ. Από αριστερά: Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια ΕΚΕΜΕΛ, Χρήστος Γ. Λάζος, Διευθυντής ΕΚΕΒΙ, Γιώργος Δαρδανός, Πρόεδρος ΠΟΕΒ
Στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας στο εξωτερικό η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο σε ολοένα και περισσότερες σημαντικές εκθέσεις βιβλίου στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους σχετικούς φορείς, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και την Εταιρεία Συγγραφέων, που διοργανώνουν από κοινού την ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, με εθνικά περίπτερα τα οποία φιλοξενούν τους έλληνες εκδότες και την πρόσφατη ελληνική βιβλιοπαραγωγή, δίνοντας το στίγμα μιας ισχυρής ελληνικής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου.
Η συνεχής και σταθερή πλέον ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου είναι κατ’ αρχάς αποτέλεσμα της συνάντησης ελλήνων συγγραφέων με το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό. Ισχυρή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Η Ελλάδα παρουσίασε στη Φραγκφούρτη με επιτυχία και πειστικότητα μια νέα εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητάς της απαλλαγμένη από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Δεκάδες βιβλία μεταφράστηκαν στα γερμανικά και η ευρωπαϊκή αγορά του βιβλίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς έλληνες συγγραφείς. Το τοπίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας άρχισε να διαγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ξεχωρίζουν οι ιδιαιτερότητες, τα περιγράμματα των κύριων ρευμάτων, τα χαρακτηριστικά των προσώπων, οι αναζητήσεις και τα επιτεύγματα.
Κάθε ένας από τους τέσσερις φορείς του βιβλίου έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια, από την πλευρά του, με σύστημα και επιμονή για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίες που συνεχώς αναπτύσσονται. Η δράση τους σήμερα, στον τομέα αυτό, είναι πλέον συλλογική και κατά συνέπεια πιο καίρια, άμεση και αποτελεσματική.
Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει με συνέπεια και χρηματοδοτεί αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια. Παράλληλα, με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων ενθαρρύνει σταθερά τους ξένους εκδότες και με την ευρύτερη πολιτιστική δράση του δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υποδοχή των βιβλίων στις ευρωπαϊκές αγορές.
Τον Μάρτιο του 2003 η Ελλάδα συμμετέχει σε τρεις μεγάλες εκθέσεις βιβλίου:
Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο (London Book Fair): 16-18 Μαρτίου
Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Salon du Livre): 21-26 Μαρτίου
Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία (Leipziger Buchmesse): 20-23 Μαρτίου
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των τριών εκθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:
Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο (London Book Fair)
16-18 Μαρτίου 2003
Η Ελλάδα συμμετέχει εφέτος στην έκθεση βιβλίου του Λονδίνου, με ελληνικό περίπτερο 75 τ.μ. (σε σχεδιασμό και επιμέλεια Έλλης Παγκάλου), το οποίο φιλοξενεί, εννέα ελληνικούς εκδοτικούς οίκους: ΑΓΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΝΩΑΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΠΟΛΙΣ.
Η ΠΟΕΒ συμμετέχει στην έκθεση με βιβλία έκδοσης των δύο τελευταίων ετών που εκτίθενται στο ελληνικό περίπτερο.
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. έχει διοργανώσει στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου μια συνάντηση με πολλούς άγγλους εκδότες, την Ένωση Άγγλων Συγγραφέων, τον αγγλικό τύπο και άλλους φορείς με στόχο την προώθηση του ελληνικού βιβλίου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μια γιορτή με ελληνικό φαγητό και κρασί.
Επίσης, έχει προγραμματίσει την παρουσίαση δύο ελλήνων συγγραφέων: του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που το βιβλίο του Το γονίδιο της αμφιβολίας (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) έχει ήδη εκδοθεί και κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία (εκδ. Reclam) και στην Ιταλία (εκδ. Crocetti Editore), ενώ πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στη Γαλλία (εκδ. Gallimard), και της Ελένης Γιαννακάκη, που το βιβλίο της Περί ορέξεως και άλλων δεινών (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ) τιμήθηκε εφέτος με το βραβείου πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου από το περιοδικό Διαβάζω. Η Ελένη Γιαννακάκη διδάσκει Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Δευτέρα 17/3
16.30-17.30: Ελληνικό περίπτερο U111, Grand Hall Upper level
Greece at the LBF: Δεξίωση με ελληνικό φαγητό και κρασί.
Τρίτη 18/3
13.00-13.45: The Pitch Place Theatre Upper Level
Ο μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας Άρης Μπερλής παρουσιάζει στο αγγλικό κοινό δυο έλληνες συγγραφείς:
τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που θα μιλήσει για το πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Το γονίδιο της αμφιβολίας (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) και την Ελένη Γιαννακάκη, που θα μιλήσει για το βιβλίο της Περί ορέξεως και άλλων δεινών (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ).
Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Salon du Livre)
21-26 Μαρτίου 2003
Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση βιβλίου στο Παρίσι με περίπτερο 240 τ.μ. (σε επιμέλεια και σχεδιασμό Μ. Μαρίνου – Γ.Ψωμαδάκη), το οποίο φιλοξενεί όλους τους φορείς του βιβλίου καθώς και τους εκδοτικούς οίκους: ΑΓΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΞΑΝΤΑΣ, ΕΣΤΙΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΠΟΛΙΣ και το ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι «Δεσμός» το οποίο μέχρι και πέρυσι εκπροσωπούσε τη χώρα μας στο Salon du Livre.
Η ΠΟΕΒ συμμετέχει στην έκθεση με βιβλία έκδοσης των δύο τελευταίων ετών που εκτίθενται στο ελληνικό περίπτερο.
Το 2003 και τους πρώτους μήνες του 2004 θα εκδοθούν στη Γαλλία περισσότερα από τριάντα βιβλία ελλήνων συγγραφέων. Το ενδιαφέρον των γάλλων εκδοτών και του αναγνωστικού κοινού για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία είναι το αποτέλεσμα πολλών επάλληλων συναντήσεων και της σταθερής δράσης φορέων που συνεργάζονται για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.
Η εντυπωσιακή πρώτη επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Salon du Livre παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με την παρουσία ελλήνων συγγραφέων καλεσμένων από το Ε.ΚΕ.ΒΙ., που καλύπτουν όλες τις ημέρες της έκθεσης και σηματοδοτούν μια νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από το αυξημένο ενδιαφέρον των γάλλων εκδοτών για το ελληνικό βιβλίο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 20/3
7.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.
Εγκαίνια
Παρασκευή 21/3
12.00 μ.μ.: Ελληνικό Περίπτερο
Μικρή δεξίωση καλωσορίσματος και παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, με την ευκαιρία της επανεκδόσεως του βιβλίου «Επικίνδυνες μαγειρικές» του Ανδρέα Στάικου, από τις εκδόσεις Actes Sud.
Παρουσίαση του συγγραφέα Νίκου Παναγιωτόπουλου και του βιβλίο του «Το γονίδιο της αμφιβολίας». Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά το 2004 από τις εκδόσεις Gallimard, στη σειρά «Συλλογές του κόσμου». Το συγγραφέα και το βιβλίο θα παρουσιάσει ο διευθυντής της σειράς, Jean Mattern.
17.30 μ.μ. – 19.00 μ.μ. Αίθουσα Maeterlink: H ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΛΛΑΣ
Συνάντηση με τον συγγραφέα του βιβλίου «Η Άγνωστη Κάλλας», Νίκο Πετσάλη – Διομήδη και με τον Νίκο Μπακουνάκη, αρχισυντάκτη του ένθετου «Βιβλία» της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. (Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Plon, με την ευκαιρία της εκδόσεως στα γαλλικά του βιβλίου «Η Άγνωστη Κάλλας» του Νίκου Πετσάλη – Διομήδη).
Σάββατο 22/3
15.30 μ.μ. – 17.00 μ.μ.: Αίθουσα Van Gogh: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ
Στρογγυλό τραπέζι με τον καθηγητή και ποιητή Νάσο Βαγενά και τον ποιητή και μεταφραστή Dominique Grandmont.
(Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gallimard και το βιβλιοπωλείο «Δεσμός», με την ευκαιρία της νέας έκδοσης των ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη).
Κυριακή 23/3
11.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.: Αίθουσα SPINOZA, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ
Παρουσίαση από τον Michel Grodent, κριτικού της εφημερίδας Le Soir των Βρυξελλών.
(Σε συνεργασία με τις εκδόσεις La Difference, με την ευκαιρία της έκδοσης στα γαλλικά του συνολικού έργου του Γεωργίου Βιζυηνού).
Δευτέρα 24/3
11.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.: Ελληνικό περίπτερο, ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Συνάντηση με την συγγραφέα.
(Με την ευκαιρία της εκδόσεως στα γαλλικά του βιβλίου «Ζίγκ ζάγκ στις νεραντζιές» από τις εκδόσεις Nadeau).
Τρίτη 25/3
15.30 μ.μ. – 17.00 μ.μ.: Αίθουσα SPINOZA
TΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ PASSEUR : Άρης Αλέξανδρου, Μισέλ Φάις και Ζυράννα Ζατέλη.
Ο Michel Volkovitch θα παρουσιάσει τους τρεις συγγραφείς με την παρουσία της Ζυράννας Ζατέλη.
Θα ακολουθήσει δεξίωση στις 17.30 μ.μ. στο περίπτερο της περιφέρειας Pays de la Loire.
(Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Le Passeur, με την ευκαιρία της εκδόσεως των βιβλίων «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, «Η περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη και «Απ’ το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες» του Μισέλ Φάις).
19.30 μ.μ. – 21.00 μ.μ.: Αίθουσα SPINOZA, ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Παρουσίαση από την Florence Noiville, κριτικού λογοτεχνίας της εφημερίδας Le Monde, με την παρουσία του Βασίλη Βασιλικού, πρεσβευτή της Ελλάδας στην Unesco. Ανάγνωση από την ηθοποιό Johanna Doulkeridi.
(Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Alteredit, με την ευκαιρία της εκδόσεως του βιβλίου «Το Παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη).
Τετάρτη 26/3
14.00 μ.μ.: Ελληνικό Περίπτερο
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Παρουσίαση από την διευθύντρια της σειράς «Junior» των εκδόσεων Acted Sud των βιβλίων “Mythologie greque” και “Heros grecs” των Florence και Christine Noiville.
Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της συγγραφέως και της εικονογράφου.
(Με την συνεργασία των εκδόσεων Actes Sud Junior).
Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία (Leipziger Buchmesse)
20-23 Μαρτίου
Για 24η χρονιά το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη έκθεση βιβλίου της Λειψίας, με ελληνικό περίπτερο, όπου εκτίθενται βιβλία που εκδόθηκαν την τελευταία διετία. Το συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει η ΠΟΕΒ. Το ελληνικό περίπτερο (50 τ.μ.) βρίσκεται απέναντι από το Europa Café και γειτονεύει με τα αντίστοιχα περίπτερα των χωρών της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου με τις οποίες έχουν οργανωθεί κοινές παρουσιάσεις βιβλίων.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. έχει διοργανώσει, για την πρώτη ημέρα, μια λογοτεχνική βραδιά στο «Σπίτι του Βιβλίου» της Λειψίας, με καλεσμένο το συγγραφέα Νίκο Παπανδρέου. Θα ακολουθήσει δεξίωση γνωριμίας του κοινού με το συγγραφέα.
Παράλληλα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Βερολίνου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Ευρώπη – Παλιές Ταυτότητες; Διαμάχες μέσα από τη λογοτεχνία της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου» έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις, μέσα στο χώρο της έκθεσης, με τρεις έλληνες συγγραφείς: τη Λένα Διβάνη, τον Παύλο Μάτεσι και την Ιωάννα Καρυστιάνη. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Πολωνικό Ινστιτούτο της Λειψίας, το Τσεχικό Κέντρο Βερολίνου, το Collegium Hungaricum του Βερολίνου και την Πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 20/3
7.00 μ. μ.: Literaturcafé, Haus des Buches, Gerichtsweg 28, 04103 Λειψία
Ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου, προσκεκλημένος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θα μιλήσει για το βιβλίο του Ο Κλεπτομνήμων (εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ).Το συγγραφέα και το βιβλίο του θα παρουσιάσει στο κοινό της Λειψίας ο Walter Famler, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Wespennest.
Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Παρασκευή 21/3
2.00μ.μ. - 3.00 μ.μ.: Europa Café, Έκθεση Βιβλίου Λειψίας
Ανάγνωση με τη Λένα Διβάνη και τον Pawel Huelle (Πολωνία)
Παρουσίαση: Albrecht Lempp (Δ/ντής της Ακαδημίας Adam Mickiewicz, Κρακοβία)
3.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ.: Europa Café, Έκθεση Βιβλίου Λειψίας
Ανάγνωση με τον Παύλο Μάτεσι και τη Zsuzsa Bánk (Ουγγαρία)
Παρουσίαση: György Dalos (συγγραφέας)
Σάββατο 22/3
3.30 μ.μ. – 4.30 μ.μ.: Europa Café, Έκθεση Βιβλίου Λειψίας
Ανάγνωση με την Ιωάννα Καρυστιάνη και τον György Dalos (Ουγγαρία)
Παρουσίαση: Gesinne Dammel (επιμελήτρια του εκδοτικού οίκου Suhrkamp/Insel)
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'