Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «Εργαστήρι βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου»
γίνεται (και) ψηφιακό

Σε νέα εποχή μπαίνει το «Εργαστήρι βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» καθώς εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα εξ αποστάσεως σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών (e-learning) που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη δια βίου μάθηση καταργώντας τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες έρευνας, συζητήσεων και προβληματισμών καθώς και η πολύτιμη συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σίμο Ρετάλη, για να υλοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός σεμιναρίου όπου συνυπάρχουν η μάθηση μαζί με την έμπνευση και τη δημιουργία.

Τρεις θεματικές καλύπτουν τα «ψηφιακά μαθήματα» που ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβρη: μυθιστόρημα (Αμάντα Μιχαλοπούλου), ποίηση (Στρατής Πασχάλης) και διόρθωση/ επιμέλεια κειμένων (Ελένη Κεχαγιόγλου), δίνοντας την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι δεν μπορούν λόγω απόστασης ή και χρόνου να παραβρίσκονται κάθε εβδομάδα στις αίθουσες του «Εργαστηρίου» στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα παραδοσιακά εργαστήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και το Μορφωτικό Ίδρυμά της), με νέες προτάσεις:

  • θεμάτων (το νεανικό μυθιστόρημα, είδος σημαντικό και μάλλον παραγνωρισμένο στη χώρα μας από τον Βασίλη Παπαθεοδώρου και τα εργαστήρια δημιουργικής ανάγνωσης «Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία στους αρχαίους κλασικούς» από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο και «Από την πολυθρόνα του αναγνώστη, στο εργαστήρι του συγγραφέα: o αναγνώστης ως δημιουργός [Μυστικά και τεχνικές μιας δημιουργικής-απολαυστικής ανάγνωσης»] από τον Μάνο Κοντολέων)

  • αλλά και προσώπων (στην Αθήνα, Χάρης Βλαβιανός, Μάνος Κοντολέων, Ανδρέας Μήτσου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Χρήστος Χρυσόπουλος και στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Κορδομενίδης και Δημήτρης Μίγγας).

Συνολικά, τo «Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» πλαισιώνουν έγκριτοι εκπρόσωποι του λογοτεχνικού χώρου: Αμάντα Μιχαλοπούλου, Σοφία Νικολαϊδου και Χρήστος Χρυσόπουλος (πεζός λόγος), Ανδρέας Μήτσου και Δημήτρης Μίγγας (διήγημα), Xάρης Βλαβιανός και Στρατής Πασχάλης (ποίηση), Βασίλης Παπαθεοδώρου (νεανικό μυθιστόρημα), Χρήστος Μπουλώτης (παιδικό βιβλίο), Τάκης Θεοδωρόπουλος και Μάνος Κοντολέων (δημιουργική ανάγνωση), Δημήτρης Θάνας, Κλεοπάτρα Καλαφατά, Ελένη Κεχαγιόγλου και Γιώργος Κορδομενίδης (διόρθωση και επιμέλεια κειμένων), Βασιλική Βλάχου και Ευαγγελία Μπίζα (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Βασίλης Παπατσαρούχας (εικονογράφηση παιδικού βιβλίου).

Το «Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» μπαίνει στον 7ο χρόνο λειτουργίας του καταγράφοντας εντυπωσιακές επιτυχίες: από τους 2.800 αποφοίτους του, οι 62 έχουν εκδώσει ένα ή περισσότερα βιβλία (105 τίτλοι) ενώ 41 από αυτούς έχουν διακριθεί για το έργο τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολουθώντας τις επιταγές της νέας εποχής το «Εργαστήρι» εισάγει μια νέα μορφή διδασκαλίας που αλλάζει το μέσο αλλά όχι τον στόχο: να παραμείνει ένα ζωντανό φυτώριο της τέχνης της γραφής που αναδεικνύει νέους, ταλαντούχους επαγγελματίες του βιβλίου.

Συγκεκριμένα ο επόμενος κύκλος σπουδών διάρκειας δέκα εβδομαδιαίων τρίωρων συναντήσεων (10 Οκτωβρίου – 16 Δεκεμβρίου 2011) περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

Αθήνα:

Πεζός λόγος  | Χρήστος Χρυσόπουλος
Ημέρα: Πέμπτη 17:30 – 20:30

Διήγημα  | Ανδρέας Μήτσου
Ημέρα: Δευτέρα 17:30 – 20:30

Ποίηση  | Χάρης Βλαβιανός
Ημέρα: Παρασκευή 17:30 – 20:30

Νεανικό μυθιστόρημα  | Βασίλης Παπαθεοδώρου
Ημέρα: Πέμπτη 17:30 – 20:30

Παιδικό Βιβλίο  | Χρήστος Μπουλώτης
Ημέρα: Τρίτη 17:30 – 20:30

Θεσσαλονίκη:

Μυθιστόρημα  | Σοφία Νικολαΐδου
Ημέρα: Πέμπτη 17:00 – 20:00

Διήγημα  | Δημήτρης Μίγγας
Ημέρα: Τρίτη 17:00 – 20:00

e-learning:

Μυθιστόρημα  | Αμάντα Μιχαλοπούλου

Ποίηση  | Στρατής Πασχάλης

Μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

 

Εργαστήρια Δημιουργικής Ανάγνωσης


Αθήνα:

Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία στους αρχαίους κλασικούς
(Θουκυδίδης, Δημοσθένης, Ισοκράτης κ.ά.)  | Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ημέρα: Τετάρτη 17:30 – 20:30

Από την πολυθρόνα του αναγνώστη, στο εργαστήρι του συγγραφέα:
ο αναγνώστης ως δημιουργός 

(Μυστικά και τεχνικές μιας δημιουργικής – απολαυστικής ανάγνωσης) | Μάνος Κοντολέων
Ημέρα: Τρίτη 17:30 – 20:30

 

Εργαστήρια Διόρθωσης και Επιμέλειας Κειμένων

Αθήνα:

Γλωσσική και τυπογραφική διόρθωση και επιμέλεια κειμένων (4 επίπεδα)
Δημήτρης Θάνας, Κλεοπάτρα Καλαφατά

Διόρθωση κειμένων για αρχαρίους
Ημέρα: Παρασκευή 17:30 – 20:30

Διόρθωση κειμένων (εργαστηριακό τμήμα για προχωρημένους)
Ημέρα: Δευτέρα 17:30 – 20:30

Επιμέλεια κειμένων για αρχαρίους
Ημέρα: Τετάρτη 17:30- 20:30

Επιμέλεια κειμένων (εργαστηριακό τμήμα για προχωρημένους)
Ημέρα: Πέμπτη 17:30 – 20:30

Θεσσαλονίκη:

Διόρθωση και επιμέλεια κειμένων  | Γιώργος Κορδομενίδης
Ημέρα: Τετάρτη 17:00- 20:00

e-learning:

Διόρθωση και επιμέλεια κειμένων  | Ελένη Κεχαγιόγλου
Μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Εργαστήρια Τέχνης του Βιβλίου

Αθήνα:

Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία για αρχαρίους  | Βασιλική Βλάχου
Ημέρα: Δευτέρα 17:30 – 20:30

Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία για προχωρημένους  | Ευαγγελία Μπίζα
Ημέρα: Τετάρτη 17:30 – 20:30

   

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το ΕΚΕΒΙ συμμεριζόμενο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες προβαίνει σε μείωση των διδάκτρων ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Εργαστηρίου Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου / Υπουργείου Πολιτισμού:

Το κόστος συμμετοχής για τα εργαστήρια που γίνονται μέσα στην τάξη (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) διαμορφώνεται στα 380 ευρώ ενώ για τα εξ αποστάσεως εργαστήρια (e-learning) το κόστος είναι 320 ευρώ. Για τα εργαστήρια Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας και Εικονογράφησης το κόστος είναι 350 ευρώ.

(Για τους φοιτητές και τους αποφοίτους του Εργαστηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ προβλέπεται περαιτέρω μείωση 10% επί των νέων διαμορφωμένων τιμών).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής* από τη Τετάρτη 24/8/11 έως την Κυριακή 25/9/11:

  • ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση seminaria@ekebi.gr)

  • ταχυδρομικά (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εργαστήρι Βιβλίου, Αθ. Διάκου 4, 117 42 Αθήνα)

  • παράδοση στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ (Αθ. Διάκου 4, Αθήνα, στάση μετρό «Ακρόπολη»).

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

* Για τα «Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής μαζί με ένα (αντίστοιχο της ενότητας που επιλέγουν) δείγμα γραφής 3-4 σελίδων.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ενημερωθείτε για τους σχετικούς τίτλους που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με θέμα τη συγγραφική τέχνη (στοιχεία από την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ) εδώ.

Οι σπουδαστές του Εργαστηρίου μπορούν να βρουν και να δανειστούν σχετικά βιβλία από τη συλλογή της Βιβλιολογικής Βιβλιοθήκης του ΕΚΕΒΙ, που περιλαμβάνει 29 ελληνικούς και ξένους τίτλους.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Το ΕΚΕΒΙ παρέχει βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου στους συμμετέχοντες.

- Το «Εργαστήρι βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» λειτουργεί:

Στην Αθήνα: στο κτήριο του Εθνικού Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Αθανασίου Διάκου 4, περιοχή Μακρυγιάννη (στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ).

Στη Θεσσαλονίκη: στο κτήριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Στρ. Καλλάρη 5, Θεσ/νίκη (στο πλαίσιο συνεργασίας με το ΕΚΕΒΙ).

Εξ αποστάσεως: μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (e-learning) - απαιτούνται βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου.

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ), ΤΗΛ.: 210-9200300

Πληροφορίες ΕΚΕΒΙ: Μαρία Θεοδωρίδου, τηλ.: 210-9200336, seminaria@ekebi.gr

 

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.
ankara escort ankaya escort