Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

To περίπτερο του ΕΚΕΒΙ στην έκθεση.

Περισσότεροι από 100.000 παιδιά, γονείς, παππούδες, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι του βιβλίου, την επισκέφθηκαν στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών. Η Έκθεση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, ακόμα και τις πιο αισιόδοξες.

• ανταποκρίθηκε σε μια μεγάλη ανάγκη
Έλειπε μια τέτοια Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στη χώρα μας έως τώρα, την ήθελε το κοινό.
• αποτέλεσε ένα πολιτιστικό γεγονός, χωρίς προηγούμενο
Πλούσιο πρόγραμμα με 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε αμφιθέατρα και στα περίπτερα των εκδοτών. Συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνικής δημιουργίας –συγγραφείς και εικονογράφοι. (Νικόλας Ανδρικόπουλος, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ζωή Βαλάση, Σοφία Ζαραμπούκα, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Μαρία Αγγελίδου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Φωτεινή Στεφανίδη, Λήδα Βαρβαρούση, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου...), και φυσικά οι δύο υποψήφιοι για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008 (το βραβείο Νόμπελ για το παιδικό βιβλίο), η Βούλα Μάστορη και ο Βασίλης Παπατσαρούχας, στο χώρο που δημιουργήθηκε για την προβολή του έργου τους.
• το κοινό κατανόησε το στόχο της Έκθεσης
Με σλόγκαν «το διάβασμα είναι δικαίωμα κάθε παιδιού» ο πρωταρχικός στόχος ήταν μια καμπάνια για την προώθηση της ανάγνωσης, που κινητοποίησε γονείς και εκπαιδευτικούς να φέρουν τα παιδιά στην Έκθεση.
• οι εκπαιδευτικοί έδωσαν δυνατό παρόν
Πολύ συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί –δάσκαλοι και καθηγητές, αυτοί που αποτελούν τον πιο βασικό κρίκο στην αλυσίδα της φιλαναγνωσίας - έδωσαν δυνατό παρόν. Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση, ενημερώθηκαν από τους εκδοτικούς οίκους για τη βιβλιοπαραγωγή και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και σε σημαντικές ημερίδες, όπως για τη διάδοση της ανάγνωσης στο σχολείο και για τις λέσχες ανάγνωσης .
• οι έφηβοι έκαναν την έκπληξη
Από τα 60 σχολεία που επισκέφθηκαν την Έκθεση, ήταν 13 Γυμνάσια και 3 Λύκεια, κάτι σπάνιο. Οι έφηβοι μαθητές βρήκαν το δικό τους στέκι με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συναντήσεις με συγγραφείς.
• η διάδοση από στόμα σε στόμα έφερε το κοινό
Πέρα από την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, η είδηση
διαδόθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, σαν τη φωτιά και χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την Έκθεση.

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε :

- την αισθητική της Έκθεσης, που από την είσοδο έδινε τον παλμό.
Το σκεπτικό, τα χρώματα και η διαχείριση των χώρων δημιούργησαν μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς ήθελε να πετύχει η Έκθεση, να ανοίξει την όρεξη για ανάγνωση.
- το ενδιαφέρον που προκάλεσε η παρουσία της Ολλανδίας ως τιμώμενη χώρα, με την εξαιρετική έκθεση των εικονογράφων της και τα εργαστήρια που οργάνωσαν οι Ολλανδοί δημιουργοί.

Η έκθεση αυτή κατέδειξε επίσης την ανάγκη μιας ευρύτερης πολιτικής βιβλίου για το παιδί. Ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος επισκέφθηκε την Έκθεση την Κυριακή, ζήτησε από το ΕΚΕΒΙ μέσα στους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει μια πρόταση.


Απο αριστερά ο Διευθυντής του NLPVF κ. Henk Propper, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.