Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
Το πρόγραμμα δράσεων του 2008 παρουσίασε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κυρία Κατρίν Βελισσάρη αφού πρώτα έκανε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γραμματέας του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και συγγραφέας κύριος Διονύσης Μαγκλιβέρας.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Μέσα σε 4 χρόνια, το ΕΚΕΒΙ εγκαινίασε 30 καινούργια προγράμματα, που κάθε χρόνο αναπτύσσονται όλο και περισσότερο (συνολικά λειτουργούν 40). Τα προγράμματα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο είτε στην προώθηση της ανάγνωσης, είτε στην προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, είτε αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τους επαγγελματίες, είτε και τα τρία ταυτόχρονα.
Οι πιο σημαντικές δράσεις του 2007
· Το πρόγραμμα «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία», που μέσα σε τέσσερα χρόνια πέρασε από την οργάνωση 60 επισκέψεων συγγραφέων στα σχολεία όλης της Ελλάδας (2004) στις 150 (2005), στις 250 (2006) και το 2007 έφτασε στις 400 επισκέψεις. Οι συγγραφείς πηγαίνουν παντού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας
· Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ που είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το ευρύ κοινό αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες του βιβλίου και προσφέρεται δωρεάν από το ΕΚΕΒΙ. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ είναι 120.000 βιβλία στο διαδίκτυο, δηλαδή ολόκληρη η ελληνική βιβλιοπαραγωγή που κυκλοφορεί στην αγορά. Ένα εργαλείο που με το πέρασμα του χρόνου απέδειξε την αποτελεσματικότητα αλλά και τη χρησιμότητά του. Μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια που την αναβαθμίσαμε, περάσαμε από 3.000 σε 300.000 επισκέψεις το μήνα, ενώ 30 βιβλιοπωλεία ζήτησαν από το ΕΚΕΒΙ την άδεια να την εντάξουν στο σύστημα διαχείρισής τους. Δίνει επίσης στο ΕΚΕΒΙ τη δυνατότητα να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα που αφορούν στην πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
· Το επετειακό αφιέρωμα στον Εγγονόπουλο το οποίο είχε μεγάλη απήχηση, (λεύκωμα που έγινε «best seller», κινητή έκθεση, διήμερο συνέδριο και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, αφίσες σε όλα τα ΜΜΜ και στις στάσεις λεωφορείων της Αθήνας...)
· Οι Λέσχες Ανάγνωσης για τις οποίες το ΕΚΕΒΙ ξεκίνησε την ενημερωτική εκστρατεία στα τέλη του 2006, είχε ως αποτέλεσμα το 2007 να δημιουργηθούν 150 λέσχες σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες για την ανάγνωση που διοργανώνεται στην Ελλάδα.
· Το Εργαστήρι του βιβλίου. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε έως τώρα κύκλος σπουδών για εκπαίδευση στα επαγγέλματα του βιβλίου. Για να συμπληρώσει αυτό το σοβαρό κενό το ΕΚΕΒΙ πήρε την πρωτοβουλία το 2005 να εγκαινιάσει το «Εργαστήρι του βιβλίου», ένα κύκλο σεμιναρίων (εργαστήρια συγγραφικής τέχνης, επιμέλειας, σεμινάριο για τη χρήση της βιβλιονέτ κλπ), που αναπτύσσεται κάθε χρόνο με περισσότερα τμήματα (φτάσαμε το 2007 να λειτουργούν 20 εργαστήρια) και με περισσότερους φοιτητές (από 250 έχει φτάσει σήμερα τους 500)
· Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που έγινε σε τέσσερα χρόνια το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για το βιβλίο· μια Έκθεση που έλειπε από την Ελλάδα. Το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε, σε συνεργασία με την ΠΟΕΒ και τη HELEXPO, μια Έκθεση σημείο αναφοράς όπου επαγγελματίες, το ευρύ κοινό και τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής, τον πλούτο της και να παρακολουθήσουν δεκάδες εκδηλώσεις και γεγονότα γύρω από το βιβλίο και ταυτόχρονα μια διεθνή Έκθεση που μπορεί να προσελκύσει τους ξένους εκδότες (συμμετοχή το 2007 47 χωρών)
· Το νέο πρόγραμμα στήριξης εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο 2007 και η άμεση ανταπόκριση που είχε απέδειξε την ανάγκη ενός κλάδου που γνωρίζει αυτή τη στιγμή ένα σκληρό ανταγωνισμό και χρειάζεται στήριξη –σε δύο μήνες οργανώσαμε 30 επισκέψεις συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας (Σύγχρονη εποχή στη Λειβαδιά, Κεντρί στη Λαμία, Κίχλη στο Ηράκλειο, Σχήμα στα Χανιά, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη στη Σύρο, Η Πολυθρόνα του Νίτσε στην Άρτα, Πάπυρος στη Χίο, κλπ)
Πρόγραμμα δράσεων 2008
Πέρα από τα 40 προγράμματα που θα συνεχιστούν όλα, θα προστεθούν πέντε καινούρια, ενώ τρία θα επικαιροποιηθούν:
·
Σε λίγες μέρες εγκαινιάζουμε την 1η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, στην Αθήνα, (1 – 4 Φεβρουαρίου). Σε μια χώρα όπου ο τομέας του παιδικού βιβλίου βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και που σήμερα καλύπτει σχεδόν το 25% της βιβλιοπαραγωγής, χρειαζόταν μια τέτοια Έκθεση. Να φέρουμε το παιδί πιο κοντά στο βιβλίο μ΄ ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (με δεκάδες επισκέψεις σχολείων), και ταυτόχρονα ν΄ ανοίξουμε τα σύνορα στο ελληνικό παιδικό βιβλίο με οργάνωση συναντήσεων με ξένους επαγγελματίες. Φέτος είναι η Ολλανδία τιμώμενη χώρα, φημισμένη για το παιδικό βιβλίο της
· Το Μάρτιο θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), επιλέγοντας φέτος ως θέματην πολιτική ποίηση οργανώνοντας στις 20 Μαρτίου μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη και μουσική επιμέλεια Γιώργου Παπαδάκη, καμπάνια στα ΜΜΜ –Μετρό, Τραμ, ΚΤΕΛ, ΑΘΕΛ, τηλεκάρτες με στίχους...)
· Τον Απρίλιο θα εγκαινιάσουμε ένα νέο link στη νέα ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ (θα λειτουργήσει περίπου σε ένα μήνα), που θα συγκεντρώνει όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν στο βιβλίο. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου), το ΕΚΕΒΙ θα εγκαινιάσει στην ιστοσελίδα του ένα καινούργιο link όπου θα παρουσιάσει το ημερολόγιο των φιλολογικών εκδηλώσεων όλης της χώρας και πιο γενικά όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν στο βιβλίο, μια βάση πληροφοριών που έλειπε έως τώρα
· Το Μάιο θα εγκαινιάσουμε το θεσμό της τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (29 Μαΐου- 1 Ιουνίου). Στην καταξιωμένη πλέον Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία κλείνει φέτος τα 5 χρόνια, χρειαζόταν ένας καινούργιος θεσμός: μια τιμώμενη χώρα. Το 2008 είναι η Γαλλία, το 2010 θα είναι η Κίνα και περιμένουμε για το 2009 την απάντηση της Γερμανίας
· Το Σεπτέμβριο θα οργανώνουμε την «Ελλάδα τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΒ Πεκίνου (1-4 Σεπτεμβρίου). Στο πλαίσιο του πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα το ΕΚΕΒΙ θα διοργανώσει την παρουσία του ελληνικού βιβλίου στη ΔΕΒ Πεκίνου 2008 - όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα
· Και σε όλη τη διάρκεια του 2008 θα επεκτείνουμε τις λέσχες ανάγνωσης στα σχολεία. Οι λέσχες έχουν μεγάλη ζήτηση και με την ευκαιρία της 1ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου θα ξεκινήσουμε την ενημερωτική εκστρατεία (οργανώσαμε σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και ετοιμάσαμε ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου με ειδικές πληροφορίες για κάθε ηλικία)
· Και θα οργανώσουμε τις εκδηλώσεις για το επετειακό «Έτος Καραγάτση – 100 χρόνια από τη γέννησή του» (γραμματόσημα, λεύκωμα, κινητή έκθεση για όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, διημερίδα τον Οκτώβριο, κλπ)
· και τέλος σε μερικές εβδομάδες, το ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει τον καινούργιο του κόμβο
Συνέχιση των δραστηριοτήτων, ισορροπία ανάμεσα στους τρεις άξονες δράσης (προώθηση της ανάγνωσης, προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και δημιουργία εργαλείων για τους επαγγελματίες) και διαφάνεια με δημοσίευση του απολογισμού του ΕΚΕΒΙ στον κόμβο του από το 2005.
Έτσι, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το Μάιο του 2004 τηρήθηκε, με το 80% να έχει ήδη υλοποιηθεί (και μάλιστα εμπλουτίσθηκε με τις νέες δραστηριότητες που δεν είχαν προβλεφθεί: π.χ. λέσχες ανάγνωσης, έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου κ.ά.).
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'