Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
απένειμε το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου 2007
στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους (ύψους 7.000 ευρώ) απένειμε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Βραβείο απέσπασε η Άννα Γαρεφαλάκη για το σενάριο «Σκέλεθρας» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κύπριου συγγραφέα Νίκου Νικολαΐδη, το οποίο σενάριο σύμφωνα με την Επιτροπή «είναι μία δημιουργική διασκευή που αποδίδει με οξυδέρκεια και ευαισθησία το πνεύμα του συγγραφέα».
Τιμητική μνεία απονεμήθηκε στην Κλειώ Κολοκυθά για το σενάριο «Μεντόλ» που βασίστηκε στο «Μενεξεδένιο Μπουκετάκι» του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων με θέμα: «Από το βιβλίο στο σενάριο. Πώς γίνεται η μεταφορά ενός μυθιστορήματος στον κινηματογράφο;», με τη συμμετοχή των: Θανάση Βαλτινό, συγγραφέα- πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τους συγγραφείς Νικ Γκατζογιάννη, Βαγγέλη Ραπτόπουλο και Πέτρο Τατσόπουλο.

Η βραβευμένη ΄Αννα Γαρεφαλάκη φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε το ΕΚΕΒΙ λέγοντας χαρακτηριστικά: « Είναι πολύ διαφορετικό να πειραματίζομαι μόνη μου και να αδειάζω το κεφάλι μου για να διαβάσω ένα συγγραφέα σαν τον Νίκο Νικολαϊδη και πολύ διαφορετικό, κάποιος να σκύβει πάνω σε αυτό το γραπτό να το αξιολογεί και να το εκτιμά». Και συνέχισε ευχαριστώντας τον Νίκο Νικολαϊδη γιατί όπως εξήγησε, «με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία, ενώ ο ίδιος έζησε μέσα στις στερήσεις, έγραψε τις εικόνες του για τον κόσμο και φρόντισε κιόλας αυτές να φτάσουν μέχρι εμάς»

Η σεναριογράφος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, και τον δάσκαλό της, Χρήστο Παπαδημούλη, δάσκαλο του θεάτρου και του κινηματογράφου που της δίδαξε, όπως είπε, «την τέχνη της ηθοποιίας και του σεναρίου», αλλά και την οικογένειά της που την στήριξε σε κάθε της προσπάθεια.

Η κ. Κλειώ Κολοκυθά, η οποία τιμήθηκε με την ειδική μνεία, είπε χαρακτηριστικά για το έργο της: «Ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα αυτή η δουλειά γιατί ήταν μια μεταφορά σε μία άλλη εποχή από αυτή που είναι η ιστορία του βιβλίου». Στη συνέχεια τόνισε ότι για να έχουμε ένα επιτυχημένο σενάριο δεν χρειάζεται να μένουμε απαραίτητα στο τυπικό και στη φόρμα του κειμένου και της προέλευσης του, αλλά ότι μπορούμε να το πάρουμε σαν αφορμή για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. «Άλλωστε η ιστορία είναι αυτή που κρατάει», τόνισε κλείνοντας.


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.