Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Δελτίο Τύπου

Συνεχίζονται στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter
οι προβολές του αφιερώματος
«Συναντήσεις της Λογοτεχνίας με το Σινεμά»


Με έναν νέο κύκλο προβολών συνεχίζονται στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter (Πατησίων & Κοδριγκτώνος) οι φετινές «Συναντήσεις της Λογοτεχνίας με το Σινεμά», που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου -στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης- και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Η Χρυσομαλλούσα του Τώνη Λυκουρέση
στο Τριανόν Filmcenter
το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006, ώρα: 4.00 μ.μ.

μετά την ταινία
συζητάει με το κοινό ο σκηνοθέτης και συντελεστές της ταινίας

Χρυσομαλλούσα
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης, Σενάριο: Τώνης Λυκουρέσης (με αποσπάσματα από ζακυνθινές «Ομιλίες»), Φωτογραφία: Ανδρέας Μπέλλης, Σκηνικά-κουστούμια: Γιώργος Ζιάκας, Ήχος: Νίκος Αχλάδης, Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου, Παραγωγή: Τώνης Λυκουρέσης, Διανομή: Ζήνος Παναγιωτίδης (Έγχρωμη, 95’, Ελλάδα 1978). Με τους: Αντώνη Κατσαρή, Βέρα Κρούσκα, Βαγγέλη Καζάν, Νίκο Αλευρά.

[Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη & Μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1978, Τιμητική Διάκριση Ανδρικού Ρόλου & Ειδική Μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου]

Μικρή βιβλιογραφία για τις ζακυνθινές «Ομιλίες»:
Μαριέττα Μινώτου, Ζακυνθινή λαογραφία, τ. 1 & 2. Αθήνα: χ.ε., 1933.

Ομιλίες: Δύο γαμβροί, μια νύφη: Χρυσομαλλούσα: Η πιστή Δάφνη: Η κακάβα. Ζάκυνθος: Θέατρο Αβούρη, 1997.

Α' Διεθνής συνάντηση λαϊκού θεάτρου, Πρακτικά : Επιστημονικό συνέδριο, Θεατρικές παραστάσεις, Υπαίθριες εκδηλώσεις, Ζάκυνθος 27-28-29 Σεπτεμβρίου 2002. Ζάκυνθος: Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων & Δήμος Ζακυνθίων, 2003.

Β' Διεθνής συνάντηση λαϊκού θεάτρου, Πρακτικά : Επιστημονικό συνέδριο, Θεατρικές παραστάσεις, Υπαίθριες εκδηλώσεις, Ζάκυνθος 21-22-23 Νοεμβρίου 2003. Ζάκυνθος: Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων & Δήμος Ζακυνθίων, 2004.

Ο δάσκαλος ενός χωριού της Ζακύνθου, προσπαθώντας ν' αντιδράσει στην αποξένωση και την εγκατάλειψη του επαρχιακού χώρου, κινητοποιεί τους συγχωριανούς του ν' ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση βασισμένη πάνω στις λεγόμενες "Ομιλίες" (λαϊκές παραστάσεις που συνήθως κατήγγειλαν τις κοινωνικές αδικίες που υφίσταντο οι φτωχοί· το συνηθισμένο θέμα ήταν η αντίθεση μεταξύ πλούσιων και φτωχών οι δε ηθοποιοί φορούσαν μάσκες για να κρατήσουν την ανωνυμία τους). Ταυτόχρονα αναπτύσσει ερωτικό δεσμό με την χήρα ενός μετανάστη. Σκιαγράφηση της ελληνικής επαρχίας και καταγγελία των συντηρητικών δυνάμεων που την κρατούν σ' οπισθοδρόμηση, σε μια βαθιά πολιτική και συνάμα γοητευτική ταινία, δείγμα της πρώτης περιόδου του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

«Η Χρυσομαλλούσα είναι η πρώτη ταινία του Τώνη Λυκουρέση που από το χώρο της κριτικής περνάει στο χώρο της σκηνοθεσίας. Ο βασικός άξονας της ταινίας είναι ένα πρόβλημα συνηθισμένο στον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο (ΝΕΚ), το οξυνόμενο πρόβλημα της ελληνικής επαρχίας. Σ’ αυτή την ταινία ο Λυκουρέσης διαλέγει για χώρο του τη Ζάκυνθο. Σκιαγραφεί όλα τα γνωστά προβλήματα και τη ντόπια εξουσία, που η δράση της συνεχώς τα οξύνει. Στη συνέχεια πλέκει το μύθο του γύρω από την προσπάθεια του δασκάλου να αναβιώσει τις ζακυνθινές λαϊκές «Ομιλίες». Συνεργός στην προσπάθειά του είναι η νεαρή χήρα ενός ντόπιου μετανάστη που γύρισε από τη Γερμανία. Μεταξύ τους αναπτύσσεται ταυτόχρονα και ένας ερωτικός δεσμός. Η όλη προσπάθεια της αναβίωσης των «Ομιλιών» ξεκινάει αρχικά σαν αγάπη προς τον χαμένο καλό καιρό για να διαφοροποιηθεί στη συνέχεια σαν αντίδραση στον συνεχή ξεπεσμό του τόπου. Η ντόπια εξουσία, συνεργός του ξεπεσμού, αντιδρά στις προσπάθειες του δασκάλου και της χήρας. Η προοδευτικά οξυνόμενη σύγκρουση οδηγεί σε μια ακόμη τραγωδία που χειροτερεύει την κατάσταση. Η γυναίκα αναγκάζεται να φύγει πάλι για τη Γερμανία και ο δάσκαλος παραμένει τελείως εξουθενωμένος και αποτυχημένος στο έργο του για να εξοντωθεί, τελικά... Στο τέλος της ταινίας ο τόπος είναι ο ίδιος όπως τον άφησε ο Αγγελόπουλος στην Αναπαράσταση

Γιάννης Σολδάτος
(από το βιβλίο του Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, 4η εκδ., Αθήνα 1984)

Επόμενη προβολή του κύκλου:

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2007: Τερέζ Ρακέν του Μαρσέλ Καρνέ (Γαλλία, 1953)

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.