Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
Τρίτη, 21/11/06
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη παρουσίασε τις Λέσχες Ανάγνωσης
σε Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 21/11/06, ώρα: 12.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων
του ΕΚΕΒΙ. Προλόγισε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Δημήτρης Νόλλας, ενώ στη συνέχεια
μίλησαν οι: Λένα Διβάνη, Απόστολος Δοξιάδης (βλ. φωτογραφία), ο Τάκης Θεοδωρόπουλος
και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος.
ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Μιλάμε για βιβλία...
Μια καμπάνια του ΕΚΕΒΙ για τη διάδοση του βιβλίου
και της ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσιάζει μια καινούρια δράση που προωθεί έναν από τους βασικούς του στόχους: την ιδέα της ανάγνωσης και την αγάπη για το βιβλίο. Είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης, μια ιδέα παλιά όσο και το βιβλίο που οργανώνεται επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι μια πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ που θα παρουσιαστεί αρχικά σε 12 –15 πόλεις, σε συνεργασία με ομάδα συγγραφέων καθώς και με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς (συλλόγους, βιβλιοθήκες, σχολεία κ.ά.) που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2007 οι Λέσχες Ανάγνωσης θα παρουσιαστούν διαδοχικά στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Καστοριά, Δράμα, Βέροια, Πάτρα, Ρόδος, Λάρισα, Καλαμάτα, Λιβαδειά. Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις (αλλά και χωριά) που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Το ενημερωτικό έντυπο και το εγχειρίδιο που έχετε στα χέρια σας είναι τα πρώτα βασικά εργαλεία για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κοινού. Έχει δημιουργηθεί επίσης ειδική ιστοσελίδα (μέσα στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ: www.ekebi.gr) που θα λειτουργεί σαν ενιαίο δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις λέσχες.
Σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια αυτή έχουν δώσει περισσότεροι από 20 συγγραφείς (2 για κάθε πόλη) που επέλεξαν την αγαπημένη τους πόλη για να παρουσιάσουν την καμπάνια: Κώστας Ακρίβος, Λένα Διβάνη, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Καισαρίδης, Κώστας Κατσουλάρης, Κώστας Λάνταβος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νίκος Μπακουνάκης, Σοφία Νικολαϊδου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Παπαμόσχος, Θεόδωρος Παντούλας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Βασίλης Ρούβαλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέξης Σταμάτης, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Τσιαμπούσης, Ευγενία Φακίνου, Κώστας Χατζηαντωνίου κ.ά.
Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι η διάδοση της ιδέας αυτής σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας μας. Να οργανώσουμε ένα δίκτυο, ώστε να παρέχουμε πληροφορίες και βοήθεια σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να συμμετάσχουν ή ήδη συμμετέχουν σε μια Λέσχη Ανάγνωσης. Να οργανώσουμε δραστηριότητες και να φέρνουμε σε επαφή τις Λέσχες μεταξύ τους. Να καταγράφουμε, να ενημερώνουμε, να συντονίζουμε.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης του βιβλίου, πιο δυναμικό, πιο δημιουργικό, πιο δραστήριο. Είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό που αυξάνεται συνεχώς –το δείχνουν οι έρευνες αναγνωσιμότητας- θα αγκαλιάσει την ιδέα αυτή με θέρμη και θα την κάνει τρόπο ζωής.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'