Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2005


Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου είναι στην ευχάριστη θέση να δώσουν στη δημοσιότητα, όπως είχαν υποσχεθεί, τον Οικονομικό Απολογισμό του έτους 2005.

Η δημοσιοποίηση περιλαμβάνει (κάντε κλικ στο θέμα που σας ενδιαφέρει):
1. Τον ισολογισμό και την έκθεση των ορκωτών λογιστών
2. Την ανάλυση δαπανών (κατά θεματικές κατηγορίες)
3. Τον απολογισμό δράσεων

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών και την έγκριση των οικονομικών στοιχείων από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και την ανάλυση των δαπανών. Η δημοσιοποίηση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης και θα πραγματοποιείται κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής διαφάνειας που αυτή πρεσβεύει. Με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το κόστος κάθε δραστηριότητας του ΕΚΕΒΙ ξεχωριστά και να σχηματίζουν πληρέστερη εικόνα για τον τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, τη δράση, τους σχεδιασμούς, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητές του.

* * *

Συστηματική εργασία - διαφανής διαχείριση

Ποια η αναγκαιότητα ενός Εθνικού Κέντρου Βιβλίου;
Το ερώτημα, παρόλο που σε άλλες χώρες έχει από καιρό απαντηθεί, στην Ελλάδα ακούγεται ακόμη συχνά – πυκνά από ποικίλες πλευρές. Δημοσιεύοντας για πρώτη φορά τον αναλυτικό απολογισμό δράσης καθώς και τον οικονομικό απολογισμό του 2005, το ΕΚΕΒΙ δεν θέλει να απαντήσει εμπράκτως σε αιτιάσεις. Θέλει απλώς να καταδείξει ότι η αγάπη για το βιβλίο, η προώθηση της ανάγνωσης σε όλη τη χώρα και ιδίως στα σχολεία και τις νεαρές ηλικίες, η ανάδειξη του πνευματικού κάματου ενός κόσμου των γραμμάτων που δεν έχει σήμερα τη θέση που του αξίζει, η δημιουργία βάσεων δεδομένων και στατιστικών μελετών που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο χώρο του βιβλίου που σήμερα είναι καταιγιστικές, η κατάρτιση επαγγελματικών στελεχών στο χώρο των εκδόσεων, η διδασκαλία γραφής ειδικών κατηγοριών κειμένων, η ανάδειξη των σχέσεων της τέχνης της γραφής με άλλες τέχνες και βέβαια η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού βιβλίου στο δύσκολο διεθνή στίβο, δεν είναι πράγματα που γίνονται με ευχολόγια και αφορισμούς. Προϋποθέτουν μακρόχρονη προσπάθεια, συστηματικές πρωτοβουλίες, επιμονή, πίστη στις δυνατότητες του ελληνικού βιβλίου και νέες ιδέες που να μπορούν να είναι γρήγορα εφαρμόσιμες.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δεν μπορεί ούτε και πρέπει να υποκαταστήσει εκδότες και ενώσεις εκδοτών στις προσπάθειές τους που, εκτός από πολιτιστικές είναι και επιχειρηματικές και κινούνται σε ένα χώρο που έχει ήδη αναδειχθεί στην πρώτη παγκόσμια πολιτιστική βιομηχανία. Δουλειά του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου είναι να βελτιώνει συνεχώς τις υποδομές, να δημιουργεί –συχνά απολύτως αθόρυβα- τις προϋποθέσεις και το κλίμα μιας δημιουργικής προσπάθειας που είναι συνολικότερη και που αφορά όλους τους παράγοντες του βιβλίου. Αυτό μπορεί να γίνει με σταθερά στρατηγικά βήματα και χωρίς υπερβολικό κόστος. Στο χέρι και των άλλων εταίρων του βιβλίου είναι, όχι μόνο να αξιοποιήσουν τις όποιες πρωτοβουλίες του ΕΚΕΒΙ αλλά και να το τροφοδοτήσουν με παρατηρήσεις, κριτικές, αλλά και ιδέες. Όλα τα στοιχεία θα βρίσκονται εδώ, στον ηλεκτρονικό του κόμβο.

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.