Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, Έκθεση ιστορικής σημασίας, αντικατοπτρίζει τον κόσμο του Βιβλίου και των Μέσων και συνάμα αποτελεί μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις του. Σήμερα, η Έκθεση της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη, διεθνώς, «συνάντηση» των Ιδεών, των Βιβλίων, των Ηλεκτρονικών Μέσων αλλά και η σημαντικότερη διεθνής αγορά δικαιωμάτων.

Το 2005, περίπου 285.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην έκθεση για να περιεργαστούν τις συλλογές και τα εκθέματα των 7.225 εκθετών, εγχώριοι (70 εθνικά περίπτερα) και διεθνείς (101 χώρες). Στο σύνολό τους εκπροσωπήθηκαν περισσότεροι από 380.000 τίτλοι βιβλίων και άλλων προϊόντων σχετικών με το βιβλίο.

Για το 2006, η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Οκτωβρίου και τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία (Today’s India), η οποία θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο λογοτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών οργανώνει και εφέτος την Εθνική συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης με μεγαλύτερο από άλλες χρονιές εθνικό περίπτερο, σε περίοπτη θέση, όπου θα παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή (2005-2006). Πλήθος εκδοτικών οίκων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΕΒ αποστέλλοντας βιβλία και ενημερωτικό υλικό, κυρίως αγγλόφωνους καταλόγους. Επίσης, θα συμμετέχουν με ειδικά διαμορφωμένα εκθετήρια μέσα στο εθνικό περίπτερο οι: Γ. & Κ. Δαρδανός, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Αντ. Σάκκουλας, Ψυχογιός. Τέλος, στην έκθεση μετέχουν με μεμονωμένα περίπτερα οι εξής ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι: Άγρα, Αλεξιάδου, Αποστολική Διακονία, Ελληνικά Γράμματα, Εστία, ΙΩΝ, Καστανιώτης, Κέδρος, Λιβάνης, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Πατάκης, Σταφυλίδης και Road Editions.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν οι Γ.Σ. της IPA (Διεθνής Ένωση Εκδοτών), της FEP (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών) και της EBF (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών) στις οποίες η Ομοσπονδία είναι μέλος.

Η EBF έχει προγραμματίσει εκτός της Γενικής της Συνέλευσης, συνάντηση με τους Νέους Βιβλιοπώλες, όπου μας εκπροσωπεί η κ. Μαρία Παρίκου από τις εκδόσεις ΙΩΝ. Στο Δ.Σ. της EBF έχει εκλεγεί και ο κ. Ιάκωβος Κόκκαλης, βιβλιοπώλης, γεν. γραμματέας του Συλλόγου του Πειραιά.

Η IPA έχει προγραμματίσει την εκλογή νέου προεδρείου και συνάντηση με την Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Εκδοτών, όπου θα συζητηθεί η παρουσία της FEP στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωπός μας στην IPA είναι ο κος Μ. Παντελέσκος (Εκδόσεις LIBRO), ο οποίος μαζί με τον νομικό εκπρόσωπο της ΠΟΕΒ, κο Δ. Σπυρόπουλο θα καταθέσουν πρόταση δημιουργίας διαβαλκανικής επιτροπής για το βιβλίο.Η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στο ελληνικό περίπτερο της ΔΕΒ Φραγκφούρτης


Στη Φραγκφούρτη, εκεί όπου δίνεται το παγκόσμιο ραντεβού των επαγγελματιών του βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει με προγραμματισμένη ατζέντα συναντήσεων για να προωθήσει 3 σημαντικούς στόχους:

1. Προώθηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ένα τμήμα του ελληνικού περιπτέρου στη Φραγκφούρτη είναι αφιερωμένο στην προβολή και προώθηση της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2007.
Έχοντας προγραμματίσει πολλά ραντεβού με ξένους εκδότες και φορείς του βιβλίου, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει την 4η ΔΕΒΘ που έχει ως κύριο θέμα φέτος «το ταξίδι» (βλ. φυλλάδιο).

2. Προβολή του ελληνικού βιβλίου μέσω του περιοδικού Ithaca

Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της οργανωμένης και συνεχούς προβολής του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό κυκλοφόρησε έντυπο –σε νέα μορφή- το ηλεκτρονικό αγγλόφωνο περιοδικό Ithaca Online (www.ekebi.gr), το οποίο κάθε μήνα στέλνει σε όλους τους εκδότες του κόσμου 7 προτάσεις για μετάφραση (επισυνάπτονται).

Η νέα ελκυστική έκδοση του περιοδικού Ithaca, παρουσιάζει σε θεματικές κατηγορίες (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, αστυνομικό μυθιστόρημα, παιδική λογοτεχνία, λευκώματα και γαστρονομία) τα επιλεγμένα από ειδική επιτροπή βιβλία, τους συγγραφείς τους καθώς και πληροφορίες για τα δικαιώματα και την επικοινωνία με τους εκδότες.

Η ηλεκτρονική έκδοση Ithaca Online αποστέλλεται κάθε μήνα σε περισσότερους από χίλιους αποδέκτες σε όλο τον κόσμο ενώ η έντυπη μορφή του διανέμεται στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου. Ένα χρήσιμο ενημερωτικό εργαλείο τόσο για τους ξένους εκδότες, λογοτεχνικούς πράκτορες και φορείς του βιβλίου που θέλουν να παρακολουθούν την σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή, όσο και για τους έλληνες εκδότες που στη Φραγκφούρτη «τα παίρνουν μαζί τους στα ραντεβού τους».


3. Προβολή του ελληνικού βιβλίου μέσω της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Για πρώτη φορά στο ελληνικό περίπτερο της Φραγκφούρτης, το ΕΚΕΒΙ έχει οργανώσει ένα γραφείο ενημέρωσης για τη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία μέσα από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (110.000 τίτλοι, 60.000 συγγραφείς και μεταφραστές).

Επίσης, θα διατίθεται δωρεάν η ενημερωμένη έκδοση του CD-ROM καθώς οι πολυάριθμες ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας (αλλά και γειτονικών χωρών) επισκέπτονται το ελληνικό περίπτερο για να ενημερωθούν και να αναζητήσουν ελληνικούς τίτλους.

Είναι μια υπηρεσία που έλειπε πολύ στο παρελθόν.Συνάντηση για το «Ευρωπαϊκό Περίπτερο»: Απολογισμός και προοπτικές

Στο πλαίσιο της 58ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φραγκφούρτης, το ΕΚΕΒΙ θα συμμετάσχει επίσης στην ετήσια συνάντηση για το «Ευρωπαϊκό Περίπτερο».

Το «Ευρωπαϊκό Περίπτερο» ξεκίνησε πιλοτικά το 2005 σαν μια προσπάθεια άσκησης κοινής πολιτικής για το ευρωπαϊκό βιβλίο σε νέες αγορές, χρηματοδοτούμενη από τη
Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχοντας ήδη διανύσει μια επιτυχημένη πορεία στις Διεθνείς Εκθέσεις του Μπουένος Άιρες, της Γουαδαλαχάρα, της Ταιπέι (η Ευρώπη τιμώμενη «χώρα») και Σάο Πάολο, το «Ευρωπαϊκό Περίπτερο» ολοκλήρωσε επιτυχημένα τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του.
Στην συνάντηση αυτή οι φορείς των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ελλάδα) θα συζητήσουν τον σχεδιασμό του προγράμματος για το έτος 2007.

Το Ευρωπαϊκό Περίπτερο υλοποιείται από το Γραφείο Διεθνούς Προώθησης Εκδόσεων της Γαλλίας (Bureau international de l’ édition française), τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (Γερμανία), το Ινστιτούτο Βιβλίου της Πολωνίας(Instytut Ksiazki) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ελλάδα).


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.