Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
(28 – 31 Ιανουαρίου 2011)

«127 συγγραφείς και εικονογράφοι περιμένουν τα παιδιά στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου»

 

Από την Παρασκευή 28 έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011,στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

 

Ομιλία της Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την 4η ΕΠΕΒ

 

Η Έκθεση 2011 σε 10 +1 σημεία

 

1)   3.300 τ.μ., 46 εκθέτες

Σε 3.300 τ.μ. 46 εκθέτες προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά στο αναγνωστικό κοινό μια πλούσια γκάμα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τους.

Πέρα από τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, συμμετέχουν για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μπάμιγκτον, ο Φάρος Τυφλών Αθηνών. Συμμετέχουν επίσης παλιοί φίλοι της Έκθεσης όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.ά.

2)  127 δημιουργοί συναντούν τα παιδιά

92 συγγραφείς (Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Βάσω Ψαράκη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Ελένη Πριοβόλου, Άρης Δημοκίδης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μάνος Κοντολέων, Βούλα Μάστορη, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Λίτσα Ψαραύτη, Λένα Μερίκα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Έφη Λαδά κ.ά.)

  • 15 εικονογράφοι
  • 20 εμψυχωτές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες
  • Πανεπιστημιακοί και Εκπαιδευτικοί

3) Μια πανδαισία από 200 εκδηλώσεις

Κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, για γονείς και εκπαιδευτικούς: παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κ.λπ. με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών κ.ά. Αξίζει να επισημανθούν, μεταξύ άλλων:

Για τα παιδιά:
Δύο εργαστήρια με θέμα τη γνωριμία με τον καθημερινό βίο των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (για παιδιά 8-11 ετών).
«Χαίρε και πίει ή αλλιώς στην υγειά μας»
Η προσέγγιση του καθημερινού βίου των αρχαίων Ελλήνων και της τέχνης τους. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα αγγεία πόσεως, ερευνούν τα σχήματα και τη διακόσμησή τους και εκτιμούν τον συνδυασμό τέχνης και λειτουργικότητας. (Σάββατο 29/1, ώρα 14:00-15:00)
«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια»
Γνωριμία των παιδιών με το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι. Μέσω αντιγράφων αλλά και δράσεων, συνειδητοποιούν τη διαχρονικότητα των περισσότερων παιχνιδιών.
(Κυριακή, 30/1, ώρα 15:00-16:00)

Για τους εφήβους:
«Eμείς, όπως εγώ, εσύ, αυτός, αυτή: Ρισπέκτ-Εργαστήριο θεάτρου με τους ηθοποιούς της παράστασης Ρισπέκτ»
Θέμα του εργαστηρίου είναι η ψυχαγωγική και βιωματική «συζήτηση» των θεμάτων που αφορούν την εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου και τα μοτίβα της παράστασης Ρισπέκτ του Τζακ Θορν, που παίζεται στο Θέατρο Χώρα.
(Σάββατο 29/1, ώρα 12:00-15:00)

«Λογοτεχνικό Εργαστήριο: οι μαθητές γράφουν!» & «Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής για εφήβους»
Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο φιλόλογος Νίκος Καζάζης θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με μαθητές του δικτύου σχολείων Ανατ. Αττικής «Λογοτεχνικό Εργαστήριο: οι μαθητές γράφουν!» ζητήματα και τεχνικές της συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου.
Οργάνωση: Πολιτιστικά Θέματα Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής
(Σάββατο 29/1, ώρα 16:00 – 18:00)

Για εκπαιδευτικούς και γονείς:
Συζήτηση: «Έφηβοι, θέατρο και λογοτεχνία»
Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας: «Λογοτεχνία και Θέατρο για νέους -όταν η επανάσταση συναντά τα όνειρα», Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης: «Ρισπέκτ: Η πολυπλοκότητα της εφηβικής απλότητας. Σκέψεις και παρατηρήσεις για την πορεία μιας παράστασης στο εδώ και τώρα. Ζητήματα πολιτισμικής μεταφοράς, αναφοράς στην ελληνική πραγματικότητα, εφαρμογής θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων και της σύγκρουσης σε ένα κόσμο γεμάτο με ενήλικες», Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης, παιδοψυχίατρος, «Εφηβικό θέατρο: ένας εν δυνάμει τόποςσυνάντησης με τα παιδιά μας».
Οργάνωση:ΕΚΕΒΙ (Σάββατο 29/1, ώρα: 19:00 –20:00)

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Παιδική Γωνιά

Γωνιά των Εφήβων

Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων

Εκδηλώσεις στα περίπτερα των εκδοτών

 

4) Με δύο καινοτομίες: η Έκθεση απευθύνεται πλέον σε κάθε κοινό

Από την παραδοσιακή Παιδική Γωνιά, το 2011 δύο καινοτομίες: δημιουργία της Γωνιάς των Εφήβων και της Γωνιάς των Εκπαιδευτικών και Γονέων:

  • Στα παιδιά με την «Παιδική Γωνιά» (5-12 ετών): Με την παραδοσιακή «Παιδική Γωνιά» 300 τ.μ. και τη συνεχή ροή εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ανά μία ώρα στα δύο αμφιθέατρα, αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών, η Έκθεση προσκαλεί τα παιδιά, τους αυριανούς αναγνώστες, σε ένα μαγικό ταξίδι στη «χώρα» της λογοτεχνίας.
      
  • Στους εφήβους με τη «Γωνιά των Εφήβων» (13-17 ετών): Η Έκθεση εγκαινιάζει φέτος τη «Γωνιά των Εφήβων» (με τη χορηγία του Public). Ένας ξεχωριστός χώρος 200 τ.μ. στο κέντρο της Έκθεσης, που απευθύνεται αποκλειστικά στις νεανικές ηλικίες δίνοντας ερεθίσματα γνωριμίας με το γραπτό λόγο: παρουσιάζονται εφηβικά βιβλία αλλά και e-books, comics, cd / dvd, video games σχετικά με τίτλους βιβλίων, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. ενώ διαθέτει αμφιθέατρο εκδηλώσεων για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια δημιουργικής γραφής κ.ά.
  • Στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς με τη «Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων»: ένα δικό τους αμφιθέατρο αποκτούν φέτος στην Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, που αποτελούν βέβαια τους καλύτερους πρεσβευτές για τη διάδοση της φιλαναγνωσίας. Με εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα συζητήσεων, ημερίδων, σεμιναρίων η «Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων» φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ένα ζωντανό φόρουμ συζητήσεων, προβληματισμού και διαλόγου που συνεχίζεται και μετά το τέλος της Έκθεσης.

  

5) Ένα αφιέρωμα στον Ελύτη με το τιμητικό περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης»

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και την επίσημη αναγγελία του «Ετους Ελύτη 2011», η Έκθεση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει μια τόσο σημαντική επέτειο για τα ελληνικά γράμματα. Το ΕΚΕΒΙ έχει σχεδιάσει ένα αφιερωματικό περίπτερο ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, βραβευμένο το 1979 με το Νόμπελ Ποίησης.
Περιλαμβάνει επιλογή εκδόσεων του ποιητικού του έργου καθώς και οπτικό-ακουστικό υλικό δίνοντας ερεθίσματα γνωριμίας με τον «ποιητή του φωτός». Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάσουν τις ποιητικές συλλογές, να δουν το βίντεο της βράβευσης του από τη Σουηδική Ακαδημία ή να ακούσουν (σε ειδικές εγκαταστάσεις με ακουστικά) μελοποιημένα ποιήματα του (σε επιλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου).

 

6) Η μεγάλη πρεμιέρα του «Μικρού Αναγνώστη», του πρώτου ηλεκτρονικού κόμβου για παιδιά

Ο κόμβος www.mikrosanagnostis.gr θα έχει φέτος το δικό του περίπτερο για να υποδέχεται τους πολυάριθμους διαδικτυακούς φίλους τουπου τον αγκάλιασαναπό την πρώτη μέρα. Σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές βεβαίως, οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στις σελίδες του βιβλιοφιλικού κόμβου αλλά και να απολαύσουν τα «Τα  Μουσικά Παραμύθια του Μικρού  Αναγνώστη!». Με τη βοήθεια των εκλεκτών  μουσικών παραμυθάδων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γνωστά κι αγαπημένα παραμύθια ντύνονται τις «καλές» τους μελωδίες  σε μία διαφορετική συνάντηση μουσικής-λογοτεχνίας.
(Σάββατο 29/1, ώρα: 14:00-15:00 και Κυριακή 30/1, ώρα: 18:00-19:00)

7) Διοργάνωση διαγωνισμού γραφής με θέμα «Μια εικόνα... μια ιστορία» (ηλικίες 7-12 ετών)

Με αφορμή μια εικόνα, τα παιδιά εμπνέονται και φτιάχνουν ένα δικό τους παραμύθι.
Οι 10 καλύτερες ιστορίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ για παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ και οι νικητές θα κερδίσουν βιβλία με ιδιόχειρες υπογραφές των συγγραφέων τους!

(Οι διαγωνισμοί συγγραφής για παιδιά που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ τόσο στην Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου όσο και στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και - στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ μπορείτε να βρείτε «μικρούς θησαυρούς» από παλαιότερες συμμετοχές των παιδιών).

 

8) Ένας Τοίχος των Εικονογράφων εν κινήσει

Με αφορμή την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οι εικονογράφοι του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ ζωγραφίζουν μπροστά στα παιδιά και μαζί με τα παιδιά, ένα κοινό μεγάλων διαστάσεων έργο το οποίο θα διαμορφώνεται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

 

9) Και δύο… εκθέσεις μέσα στην Έκθεση

⇒ Έκθεση εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι»
Έργα από το εικαστικό εργαστήρι της καθηγήτριας, συγγραφέα και εικονογράφου Riita Oittinen, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Φινλανδικό Ινστιτούτο
σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοικοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)

⇒ Έκθεση φωτογραφίας στο περίπτερο του Κύκλου
Ο Κύκλος Ελληνικού παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ φιλοξενεί στο περίπτερο του την έκθεση φωτογραφίας «Παιδιά του Τόπου… Παιδιά του Κόσμου» των Παναγιώτη Μέγα και Κώστα Παναγιωτακόπουλου, οι οποίοι ως ερασιτέχνες φωτογράφοι και ζηλωτές της δύναμης που έχει μια στιγμιαία αποτύπωση, στάθηκαν με τις φωτογραφικές μηχανές τους μπροστά στα παιδιάσε εκδηλώσεις για το βιβλίο αλλά και σε μακρινά ταξίδια.

 

10) Εκδηλώσεις «εκτός των τειχών»

Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Έκθεση, έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Παραμυθο-δρώμενα», σε 12 βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου (με παραστάσεις κουκλοθεάτρου από την ομάδα Κοκου-μουκλό). Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Athens Every Week του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. (Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα). Συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: Μεταίχμιο, Ιανός, Ελευθερουδάκης, Φλωράς, Public, Τετράγωνο, Περδίκης.

ATHENS EVERY WEEK - ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

10 +1) Ελεύθερη είσοδος, δωρεάν στάθμευση και ένα λεωφορείο κάθε 10 λεπτά από το Μετρό(Δ. Πλακεντίας)

Οι επισκέπτες θα έχουν δωρεάν στάθμευση στο πάρκιν του AVENUE. Επίσης, για τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών προς και από το μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» στην HELEXPO (κάθε 10’).

Helexpo Palace - Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής
Λεωφ. Κηφισίας 39, 151 23 - ΜΑΡΟΥΣΙ Αθήνα
Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 9:00 έως 20:00.

* * *

* Την αφίσα της Έκθεσης έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Διαμαντής Αϊδίνης.

**Το τηλεοπτικό spot με τη φωνή του ηθοποιού Αστέρη Πελτέκη, δημιούργησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγlου με το slogan «Το βιβλίο είναι ο καλύτερός σου φίλος, για πάντα»

 


 ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου
και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: PUBLIC

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ - ΝΕΤ 105,8
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
KID’S FUN, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ
Kidpress.gr, Elamazi.gr, Mamakid.gr

 

Αναλυτικές πληροφορίες : http://www.childrensbookfair.gr/, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9200300

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.