Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (25/5 - 29/6/06)
Διδάσκει ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης
Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων συγγραφικής τέχνης που πραγματοποιούνται στο «Εργαστήρι του βιβλίου», το Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) διοργανώνει σε συνεργασία με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη έκτακτο σεμινάριο με θέμα: «Η δομή της αφήγησης και η περίληψη ως εργαλείο του συγγραφέα», διάρκειας έξι εβδομάδων (25 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2006).
Απευθύνεται σε συγγραφείς, υποψήφιους αλλά και πιο έμπειρους, και έχει σκοπό να ερευνήσει, στη θεωρία και στην πράξη, τις γενικές κατασκευαστικές αρχές μιας αφήγησης, κυρίως με βάση το πρότυπο της τρίπρακτης δομής.
Κάθε συνάντηση θα αρχίζει με ένα θεωρητικό τμήμα, όπου θα παρουσιάζονται κάποια γενικά θέματα, κατά ενότητα, και κατόπιν, στο κύριο μέρος του, θα γίνεται άσκηση και πρακτική εφαρμογή.
Καθώς το σεμινάριο αφορά τη δομή, και όχι τη λεπτομέρεια της αφήγησης, η βασική προσέγγιση θα αναφέρεται στη δομή διαφόρων ειδών μακρύτερης αφήγησης (κινηματογραφική, θεατρική και μυθιστόρημα), καθώς και αφήγηση με βάση την πραγματικότητα (non-fictional narrative).
Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν μια καλύτερη αίσθηση της έννοιας και της εφαρμογής της βασικής δομής μιας αφήγησης, μέσα από θεωρητική και πρακτική γνώση, και θα έχουν συμπληρώσει – εφόσον το θέλουν – την βασική δομική περίληψη μιας δικής τους ιδέα, πάνω στο πρότυπο της τρίπρακτης δομής. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: από 25 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2006.
ΗΜΕΡΑ / ΩΡΑ: κάθε Πέμπτη / 17.00 – 20.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 εβδομάδες (18 ώρες)
ΚΟΣΤΟΣ: 250 € (ειδική έκπτωση για φοιτητές και μαθητές) Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα «Εργαστήρι του βιβλίου», του ΕΚΕΒΙ: Αθανασίου Διάκου 4, 117 42 Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής από 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2006 μαζί με ένα δείγμα προσωπικής γραφής, ένα κείμενο 3-4 σελίδων, δημοσιευμένο ή αδημοσίευτο, απόσπασμα ή αυτοτελές, κινηματογραφικό, θεατρικό ή πεζογραφικό.
Η αξιολόγηση και η επιλογή των 15 συμμετεχόντων θα γίνει από τον διδάσκοντα.