Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη εγκαινίασε την έκθεση "Διαβάζω παντού" καλωσορίζοντας τους μαθητές από σχολεία της Αττικής που είχαν κατακλύσει τις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου (Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 12.00 η ώρα). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους μικρούς αναγνώστες μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με πολλές εκδηλώσεις, παιχνίδια και χιλιάδες βιβλία.

Ομιλία της κ. Κατρίν Βελισσάρη
Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

στα εγκαίνια της γιορτής παιδικού βιβλίου
στο Ζάππειο
(31 Μαρτίου, 1 & 2 Απριλίου)

-
Διαβάζω παντού. Διαβάζω στο σχολείο. Δεν διαβάζω όμως μόνο στο σχολείο. Διαβάζω στο σπίτι, στην εξοχή, στη θάλασσα όπου πάω για διακοπές.

Διαβάζω παντού είναι το φετινό μήνυμα του ΕΚΕΒΙ προς τα παιδιά.

Το παιδί έχει δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι να διαβάζει ή να μην διαβάζει. Πρέπει όμως να του δίνουμε τη δυνατότητα να επιλέγει. Ο ρόλος των γονιών και του κράτους μαζί είναι να του προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Η πείρα μας δίδαξε ότι τα παιδιά που άκουγαν τους γονείς τους να τους διαβάζουν ιστορίες ανέπτυξαν πολύ ευκολότερα το λόγο απ΄ ότι τα υπόλοιπα. Η ανάγνωση βοηθά την καλλιέργεια του γραπτού λόγου και της φαντασίας, απαλύνει τους πρώτους καημούς τους, τους φόβους τους. Αργότερα, το διάβασμα δομεί τη σκέψη, οξύνει την περιέργεια, ευνοεί την αφομοίωση της γνώσης. Το σχολείο έχει το ρόλο του, το κράτος επίσης. Βιβλία για παιδιά υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα και πολύ όμορφα μάλιστα. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που παράγουν τα περισσότερα. Το 25 % του συνόλου. Eντυπωσιακός αριθμός. Το ένα τέταρτο της βιβλιοπαραγωγής, ενώ στην Αγγλία είναι μόλις το 8 %. Στην Ιταλία το 11%. Αυτό δείχνει ότι οι σημερινοί γονείς, ακόμη κι αν δεν είναι οι ίδιοι αναγνώστες, κάτι ξέρουμε γι αυτό, θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους αυτό που δεν είχαν. Τη χαρά της ανάγνωσης.

Το βιβλίο παντού
Είναι λοιπόν το θέμα της γιορτής που εγκαινιάζει σήμερα στο Ζάππειο το ΕΚΕΒΙ και θα κρατήσει έως τις 2 Απριλίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Να δείξουμε ότι μπορούμε να διαβάζουμε παντού, όχι μόνο στα σχολεία. Για να ξεφύγουμε από την ιδέα ότι η ανάγνωση καμιά φορά συνδέεται με την υποχρέωση και τον εξαναγκασμό. Ναι, το βιβλίο είναι χαρά. Διαβάζω παντού.
-Διαβάζω στη θάλασσα.
-Διαβάζω στην εξοχή.
-Διαβάζω στο σπίτι μου.
-Διαβάζω επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το ΕΚΕΒΙ οργανώνει εργαστήρια, πολλές εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο και συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Ο κ. Χαλκιόπουλος και η κα Βοτοκοπούλου, που επιμελήθηκαν το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης θα μας ξεναγήσουν σε λίγο.


Βεβαίως πέρα από τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου το ΕΚΕΒΙ εργάζεται καθημερινά για το παιδί. Επενδύουμε στο παιδί. Είναι το μέλλον μας. Θέλουμε να του δώσουμε το δικαίωμα να ανακαλύψει τη χαρά της ανάγνωσης – της γνώσης-

Είναι σήμερα μια ευκαιρία για μένα να σας πω τι κάνει το ΕΚΕΒΙ για το παιδί.1. Το ΕΚΕΒΙ έχει το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία»
Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στους συγγραφείς να συναντήσουν τους μικρούς αναγνώστες στα σχολεία τους. Αυτό το πρόγραμμα έχει φοβερή επιτυχία. 250 συγγραφείς και εικονογράφοι συμμετέχουν φέτος, 4 φορές περισσότεροι από πέρυσι. Πάνε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ακόμα και στις πιο μακρινές περιοχές. Είναι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους που επιλέγουν τους συγγραφείς.

2. Το ΕΚΕΒΙ έχει ένα παιδικό εργαστήρι
Δύο βήματα από το μετρό Ακρόπολη, στο κτίριό του, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει όλο το χρόνο, εργαστήρια για παιδιά, τα «Βιβλιοπαιχνίδια». Μαθητές συναντούν ένα συγγραφέα, έναν εικονογράφο, ένα βιβλίο, μια απασχόληση. Χιλιάδες παιδιά παίρνουν το δρόμο για την Αθανασίου Διάκου.

3. Το ΕΚΕΒΙ οργανώνει κάθε χρόνο μια τεράστια παιδική γωνιά στο πιο μεγάλο γεγονός για το βιβλίο τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα γίνει φέτος 25-28 Μαΐου.
Είναι αφιερωμένη φέτος στον Αίσωπο και στους απογόνους του και προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των μύθων και των παραμυθιών. Με παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες και, βεβαίως, συναντήσεις με συγγραφείς.

4. Το ΕΚΕΒΙ θέλει επίσης να ξεκινήσει στα σχολεία ομάδες ανάγνωσης. Στο εξωτερικό τα γνωστά «reading group»
Δηλαδή οι δάσκαλοι μαζί με τους μαθητές τους θα οργανώνουν ομάδες ανάγνωσης. Στην αρχή του έτους (ή κατά τη διάρκειά του) τα μέλη συναντιούνται και αποφασίζουν ποια βιβλία θα διαβάσουν μαζί μέσα στη χρονιά. Έπειτα συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, κατά την κρίση τους. Κάθε βιβλίο χρειάζεται έναν παρουσιαστή ή και περισσότερους, ανάλογα με το βιβλίο. Τα υπόλοιπα μέλη διαβάζουν επίσης το ίδιο βιβλίο. Ακολουθεί συζήτηση. Μπορεί να πρόκειται για επιστημονικό, λογοτεχνικό ή κοινωνιολογικό βιβλίο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις.

* * *

Το βιβλίο να γίνει συνήθεια. Να δώσουμε σε κάθε παιδί την ευκαιρία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η καλλιέργεια της ανάγνωσης είναι εύθραυστη. Καμιά φορά, εμείς, οι γονείς, για παράδειγμα, σταματάμε ξαφνικά να τους διαβάζουμε ιστορίες, όταν ξεκινούν το σχολείο, δίνοντας αυτόματα τη σκυτάλη στους δασκάλους τους. Όμως η μάθηση της ανάγνωσης δεν γίνεται με τον ίδιο ρυθμό σε κάθε παιδί. Συχνά χρειάζονται 1-3 χρόνια μέχρι η ανάγνωση να γίνεται αυτόματα και να μην απαιτεί πια προσπάθεια. Ένα ή τρία χρόνια για να ξαναβρεί το παιδί τη χαρά της ανάγνωσης, χωρίς την οποία κινδυνεύει να σταματήσει για πάντα το διάβασμα.

Όταν λέμε μάθηση της ανάγνωσης, εννοούμε βεβαίως επίσης εύκολη πρόσβαση στο βιβλίο. Πρέπει στο μέλλον να αναπτύξουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες, τις βιβλιοθήκες για παιδιά. Η ανάγνωση είναι δικαίωμα του πολίτη. Γιατί να τη στερήσουμε από τους αυριανούς ενηλίκους, που είναι τα σημερινά παιδιά; Είναι ακριβώς ο στόχος του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ. Διαβάζω παντού!


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.