Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


Δελτίο Τύπου

Ο αδελφός του (2002) του Πατρίς Σερώ
μια ταινία για την αδελφική αγάπη και
τη διαφορετικότητα

στο ΑΠΟΛΛΩΝ Filmcenter
την Κυριακή 2 Απριλίου 2006,
ώρα: 2.00 μ.μ.

στο αφιέρωμα
«Κυριακάτικες Συναντήσεις της Λογοτεχνίας με το Σινεμά»
ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

την ταινία προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου
Λευτέρης Αδαμίδης


Μ’ έναν νέο κύκλο προβολών με τίτλο: «Ταυτότητα/ετερότητα (“αγαπάμε το διαφορετικό”)» συνεχίζονται στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax Class οι «Κυριακάτικες Συναντήσεις της Λογοτεχνίας με το Σινεμά», που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ο αδελφός του
Σκην: Patrice Chéreau, Σεν: Patrice Chéreau, Anne-Louise Trividic (από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Philippe Besson), Φωτογραφία: Eric Gautier, Κοστούμια: Caroline de Vivaise, Μουσική: Angelo Badalamenti, Μοντάζ: François Gédigier, Παραγωγός: Joseph Strub, Παραγωγή: ARTE, Azor Films, Love Streams, CNC, Canal+ (Έγχρωμο, 95’, 2002). Με τους: Bruno Todeschini (Τομά), Eric Caravaca (Λικ), Sylvain Jacques (Βενσάν), Nathalie Boutefeu (Κλερ), Catherine Ferran (η αρχίατρος), Antoinette Moya (η μητέρα), Fred Ulysse (ο πατέρας), Robinson Stévenin (Μανουέλ), Maurice Garrel (γέρος).

[Βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Βερολίνου 2003]

Μυθιστόρημα: Ο αδελφός του
Philippe Besson (Φιλίπ Μπεσόν), μετ. Σοφία Διονυσοπούλου. Αθήνα: Καστανιώτη, 2004, σελ. 147.

Στα ελληνικά, κυκλοφορεί ακόμη το βιβλίο:
Όταν έφυγαν οι άντρες
Philippe Besson (Φιλίπ Μπεσόν), μετ. Σοφία Διονυσοπούλου. Αθήνα: Καστανιώτη, 2002, σελ. 169.
«Ο Τομά θα πεθάνει. Το έχω αποδεχτεί και θα είμαι δίπλα του. Θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Κι ας πίστευα ότι ο θάνατος χρειάζεται το γκρι του χειμώνα. Νόμιζα ότι θα ήταν ξαφνικό, βίαιο. Όμως όχι. Έχει μια νωχέλεια, μια βραδύτητα, μοιάζει με τις διακοπές. Αν και αναμενόμενο, αυτό το τέλος θ' αλλάξει τις ζωές μας. Θα τις οδηγήσει σε απρόβλεπτα μονοπάτια. Ο αδελφός μου θα πεθάνει

Ο Τομά, με εμφανή σημάδια αρρώστιας, κάθεται με τον αδελφό του Λικ σ’ ένα παγκάκι ακούγοντας τις διηγήσεις ενός ηλικιωμένου που τους μιλά για ναυάγια και για την ακατανίκητη θάλασσα. Φλας μπακ. Φεβρουάριος: ο Λικ, απομονωμένος από την οικογένειά του γιατί είναι ομοφυλόφιλος, δέχεται ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον Τομά, που τον επισκέπτεται στο διαμέρισμά του για να του εξομολογηθεί ότι πάσχει από μια σπάνια αρρώστια του αίματος. Την επομένη ο Τομά εισάγεται στο νοσοκομείο και ο Λικ αναγκάζεται να γίνει ο συνοδός του, καθώς οι γονείς τους δεν φαίνεται να κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ιούλιος: τα δύο αδέλφια περπατώντας στην ακροθαλασσιά λογομαχούν για τα αίτια που τους χώρισαν, για την ξαφνική εξαφάνιση του Λικ από τη ζωή της οικογένειας, αλλά και για τον εγωιστικό χαρακτήρα του Τομά. Μάρτιος: ο Λικ λέει για πρώτη φορά στο φίλο του Βενσάν ότι έχει αδελφό, και μάλιστα άρρωστο στο νοσοκομείο. Αργότερα θα μάθει από τον Τομά ότι ο Βενσάν τον επισκέπτεται συχνά. Η Κλερ, η σύντροφος του Τομά, εξομολογείται στον Λικ ότι δεν αντέχει άλλο την κατάσταση. Ο Τομά φέρεται οξύθυμα στο νοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας της κορτιζόνης που παίρνει...

Η ιστορία μιας μεγάλης αδελφικής αγάπης μέσα από τη συμφιλίωση και την αλληλοαποδοχή, κατά τη διάρκεια της πορείας προς το θάνατο του ενός από τα δύο αδέλφια. Ταυτόχρονα η ιστορία μιας αδελφικής αντιζηλίας και του προσδιορισμού του ενός αδελφού μέσω του άλλου, ενώ γίνεται όλο και πιο αισθητή η απουσία των γονιών και η παρουσία δύο καταλυτικών προσώπων -μιας ερωτικά απελπισμένης κοπέλας και ενός μυστηριώδους γέροντα. Μια δυνατή ταινία του Πατρίς Σερώ για τον έρωτα και το θάνατο, για τη διαφορετικότητα, τον αισθησιασμό, τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες και το δυσερμήνευτο τέλος.

Το πλήρες πρόγραμμα των υπόλοιπων προβολών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2006, έχει ως εξής:


Ε. Κύκλος: Ταυτότητα/ ετερότητα («Αγαπάμε το διαφορετικό»)

9 Απριλίου
- Spider του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (συγγραφέας: Πάτρικ Μακ Γκραθ)
16 Απριλίου
- Περιμένοντας τα σύννεφα της Γεσίμ Ουστάογλου (συγγραφέας: Γεώργιος Ανδρεάδης)
30 Απριλίου
- Η μητέρα μου του Κριστόφ Ονορέ (συγγραφέας: Ζωρζ Μπατάιγ)


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.