Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Σάτιρα και Σατιρικά» στο Μegaron Plus
Τρίτη 4 Απριλίου 2006,
Ώρα έναρξης: 8.30 το βράδυ
Συνδιοργάνωση: Megaron Plus – Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
(Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 7.30 το βράδυ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα).
Το Megaron Plus, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει, παρουσιάζει μια ανατρεπτική παράσταση με θέμα τη σάτιρα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδρομή της σατιρικής ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ποιητικός λόγος, μουσική, video και κίνηση των ηθοποιών-performers διαπλέκονται σ’ ένα σαγηνευτικό παιχνίδι.
Η παρουσίαση αυτή, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, στηρίζεται σε διαχρονικά σατιρικά ποιήματα και πεζά, τα οποία σε συνδυασμό με κωμικά στιγμιότυπα, αναπαριστούν την εποχή τους.
Η εκδήλωση «Σάτιρα και σατιρικά» διαθέτει γρήγορο ρυθμό κι εναλλαγές, κέφι και πολλή φαντασία, στοχεύοντας έτσι να κερδίσει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού.
Ο Γιάννης Κακλέας με τους ηθοποιούς του από την «Ομάδα Θέαμα», χαρακτηρίζονται από την ανατρεπτικότητα και τη ζωντάνια με τις οποίες προσεγγίζουν τις δουλειές τους. Αυτήν τη φορά, στήνουν για το κοινό του Megaron Plus το ευφάνταστο σκηνικό μιας μελλοντικής εποχής:
To 2.451 μ.Χ. και σε θερμοκρασία 451 βαθμών Φαρενάιτ, υπό την οποία το χαρτί –άρα κι όλα τα βιβλία- έχουν καεί, η κάθε είδους σάτιρα, καθώς και οι ποιητές της τελούν υπό απαγόρευση. Να όμως που το σατιρικό πνεύμα «εκρήγνυται» και ο... «δαίμων της σάτιρας» εισβάλλει στην σκηνή παρέα με τον πλούσιο, ολοζώντανο και, εντέλει, ακαταμάχητο κόσμο του!
Ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης διαγωνίζονται μπροστά στον Διόνυσο για το ποιος είναι καλύτερος, παίζοντας σκηνές από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Καρναβαλιστές σατιρίζουν τον «Ερωτόκριτο»· αποσπάσματα από τον «Επικήδειο» του Μποστ διαπλέκονται με βίντεο κλιπ και χορογραφημένα τραγούδια του Σαββόπουλου, του Γκάτσου, του Μαρκόπουλου, αλλά και του Κελαηδόνη. Η ηθοποιοί ερμηνεύουν έργα των: Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κώστα Καρυωτάκη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Αλέξανδρου Σχοινά, Ανδρέα Λασκαράτου, Πάνου Θασίτη, Κωνσταντίνου Σκώκου, Γιώργου Σουρή. Τέλος, προβολές γελοιογραφιών και κόμιξ πλαισιώνονται από αποσπάσματα του Ψαθά και του Τσιφόρου, μιας που από μία τέτοια αναδρομή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επιθεωρησιακά νούμερα περασμένων αξέχαστων εποχών...
«Μία φαντασμαγορία σατιρικών εικόνων, με μουσική, χορό και video», υπόσχεται ο Γιάννης Κακλέας, περιγράφοντας έτσι ένα ανατρεπτικό παιχνίδι σάτιρας που στηρίζεται στη χρήση των μεικτών μέσων- κι εξηγεί: «Πρόκειται για μία παράσταση σύγχρονης γραφής κι όχι μία ακαδημαϊκού τύπου παρουσίαση, με αναλόγια και απαγγελίες. Στόχος μας είναι να καταδείξουμε την ανατρεπτική πλευρά της σάτιρας, τη βαθιά, ανατομική ματιά που αυτή ρίχνει στις προσωπικότητες και στα κοινωνικά γεγονότα της ιστορίας μας. Πάνω απ’ όλα, η σάτιρα είναι η κριτική διακωμώδηση καταστάσεων, ανθρώπων και θεσμών με σκοπό τη διόρθωση των κακώς κειμένων. Από τον Αρχίλοχο και τον Αριστοφάνη, ως τη σημερινή σατιρική ποίηση και επιθεώρηση, για τους Έλληνες όλων των εποχών, η σάτιρα αποτελεί τρόπο ζωής. Συνάμα, και μια ξεχωριστή έκφραση του φιλελεύθερου και δημοκρατικού πνεύματος».
Παίζουν οι ηθοποιοί: Εβελίνα Αραπίδου, Αλέξανδρος Γιαννής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σταύρος Μαυρίδης, Κώστας Μπάρας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παναγιώτης Πετράκης, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας. Επιλογή κειμένων: Έγινε με βάση τη διαχρονικότητα, από τους καθηγητές νεοελληνιστές Νάσο Βαγενά και Ξενοφώντα Κοκόλη.
Το ΕΚΕΒΙ έχει επιμεληθεί την έκδοση που περιλαμβάνει τα κείμενα της παράστασης και θα διανέμεται δωρεάν στους θεατές της παράστασης.
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Κακλέα...
*Θεωρείται από τους πιο δραστήριους και πολυμήχανους θεατρικούς σκηνοθέτες μας. Πέρα από τις 40 (!) θεατρικές παραστάσεις που έχει ανεβάσει από το 1980 ως σήμερα, έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση, τη διδασκαλία, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, καθώς και το στήσιμο μουσικών παραστάσεων.
*Σπούδασε ηθοποιός στη δραματική σχολή του «Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν» και πήρε το μεταπτυχιακό τίτλο της υποκριτικής στο «Webber Douglas Academy of Dramatic Art».
*Σπούδασε σκηνοθεσία στο «Drama Centre of London».
*Ίδρυσε τον «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ» το 1981, όπου καθιερώθηκε στη συνείδηση του νεανικού κοινού με τις παραστάσεις - κόμικς: «Στο βάθος... μύθος» (1987), «Στο βάθος...κτήνος» (1990), «Στο βάθος...βάθος αμέτρητο» (1993) και «Ουπς! Μία παράσταση κόμικς» (2001).
*Έχει ιδιαίτερα επιτυχημένες δουλειές στο ενεργητικό του, κινούμενος από το περιθωριακό, ανατρεπτικό ρεπερτόριο ως το δημοφιλές εμπορικό.
*Μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Μαμά μην τρέχεις» της Ελένης Ράντου (ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ, 2002), «Το Καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint –Sans με τον Jeremy Irons (ΗΡΩΔΕΙΟ, 2002), «Μάλα» του Νίκου Καρβέλα με την Άννα Βίσση (ΠΑΛΛΑΣ, 2002), «Θεοδώρα» με τη Μιμή Ντενίση (ΑΚΡΟΠΟΛ, 1996). Ενώ στον «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ», έχει ανεβάσει μεταξύ άλλων τα: «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ Μαρία Κολτές (2000), «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ευγένιου Λαμπίς (1998), «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ (1997), «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ (1996), «Εγώ ο Αντονέν Αρτώ»- κείμενα του Αρτώ (1989).
*Έχει σκηνοθετήσει τις μουσικές παραστάσεις: του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, 1994), τη συναυλία του περιοδικού «ΔΙΦΩΝΟ» (ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ, 2000), καθώς και των Κώστα Μακεδόνα-Δημήτρη Μπάση («ΜΕΔΟΥΣΑ», 2001).
*Έχει σκηνοθετήσει και για την τηλεόραση, σίριαλ και events με πιο πρόσφατη τη σκηνοθεσία των θεατρικών έργων στο “Dream Show Live” του ALPHA.
*Από το 2003 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (ομοίως και την περίοδο 1989-1991), όπου έχει ανεβάσει έργα ποικίλλων θεατρικών ρευμάτων και συγγραφέων, όπως του Σαίξπηρ, του Αριστοφάνη, του Ερίκου Φον Κλάιστ, καθώς και της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Δημήτρη Κεχαίδη.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'