Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ.Κατρίν Βελισσάρη, ο Γ.Διευθυντής της ΑΜΕΛ κ. Βασίλης Οικονομόπουλος και η εκπρόσωπος των Βιβλιοπωλείων ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (χορηγού της καμπάνιας), στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006, ώρα 13.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ.


Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006
Η ποίηση γιορτάζει στις 21 Μαρτίου
ημέρα της εαρινής ισημερίας


Με μια μεγάλη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που φέτος «ταξιδεύουν» με την ποίηση των Νόμπελ αλλά και μια ανατρεπτική παράσταση για την ελληνική σατιρική ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με τον ερχομό της Άνοιξης
το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
σε συνεργασία με το Αττικό Μετρό, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).
ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΝΤΟΥ...•Διαβάζω ποίηση στο ΜΕΤΡΟ
Καμπάνια: «ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»
(σε συνεργασία με το Αττικό Μετρό Εταιρείας Λειτουργίας – ΑΜΕΛ Α.Ε.)

18 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2006


Η ποίηση των Νόμπελ «ταξιδεύει» φέτος μαζί μας και μας συντροφεύει στις καθημερινές μετακινήσεις. Αφίσες με στίχους διακεκριμένων ποιητών, που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ, θα «ταξιδέψουν» μαζί μας μέσα στα βαγόνια του Αττικού Μετρό για τρεις εβδομάδες.

12 βραβευμένους ποιητές, 12 Νόμπελ που διατρέχουν τον 20ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των δύο μεγάλων ελλήνων ποιητών που τιμήθηκαν με την ανώτερη διάκριση, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη, επέλεξε ο ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάσος Βαγενάς γιατί όπως γράφει ο ίδιος «Η εμφάνιση ποιητικών στιγμών από έργα μεγάλων ποιητών μέσα στα οχήματα μπορεί να σταλάξει σταγόνες συναισθηματικής δροσιάς στην καθημερινότητά μας».


· Οι νομπελίστες ποιητές στίχοι των οποίων επιλέχτηκαν είναι οι εξής:
Ρενέ Συλλύ-Πρυντόμ - NOBEL 1901, Τζιόζουε Καρντούτσι - NOBEL 1906, Μώρις Μαίτερλινγκ - NOBEL 1911, Γ. Μπ. Γέητς - NOBEL 1923, Τ. Σ. Ελιοτ - NOBEL 1948, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ - NOBEL 1956, Μπόρις Πάστερνακ - NOBEL 1958, Σαλβατόρε Κουαζίμοντο - NOBEL 1959, Γιώργος Σεφέρης - NOBEL 1963, Εουτζένιο Μοντάλε - NOBEL 1975, Οδυσσέας Ελύτης - NOBEL 1979, Ντέρεκ Γουόλκοτ - NOBEL 1992.· Θα ακούγονται, επίσης, ηχογραφημένες απαγγελίες των στίχων από την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ

· ενώ οι στίχοι θα προβάλλονται στις οθόνες των κεντρικών σταθμών του ΜΕΤΡΟ.· Διαβάζω ποίηση και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Καμπάνια: «ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» (σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ )

18 – 31 Μαρτίου 2006


«Τα Νόμπελ ταξιδεύουν» όχι μόνο στο ΜΕΤΡΟ αλλά παντού μέσα στην πόλη και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Η ποίηση γιορτάζει ταξιδεύοντας. Οι επιβάτες σε όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν την ποίηση των Νόμπελ σε κάθε τους μετακίνηση.

Συγκεκριμένα, αφίσες με θέμα «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν» θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες:

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:
· Σε 50 στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας.
· Στα οχήματα του τρόλεϊ σε όλες τις γραμμές.
· Σε όλους τους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ) από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
· Στους σταθμούς των τρένων του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα
· Και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ σε όλες τις πόλειςΔιαβάζω ποίηση στις τηλεκάρτες
Καμπάνια: «ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ»
(σε συνεργασία με τον ΟΤΕ Α.Ε. – Συγκρότημα Κοινόχρηστης Τηλεφωνίας).


Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν», το ΕΚΕΒΙ εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία: σε συνεργασία με τον ΟΤΕ θα κυκλοφορήσουν, από το Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, τηλεκάρτες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις οποίες θα αναγράφονται στίχοι ποιημάτων (κάθε μήνα μία διαφορετική).

Η πρώτη, θα κυκλοφορήσει την ημέρα του εορτασμού με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.


Διαβάζω ποίηση στο ΜΕΓΑΡΟ
«ΣΑΤΙΡΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΙΚΑ» - Μια παράσταση για την ελληνική σάτιρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

3 & 4 Απριλίου 2006

Και η σατιρική ποίηση, κατεξοχήν αγαπημένο είδος στην Ελλάδα από την εποχή ακόμα του Αριστοφάνη, έχει φέτος την τιμητική της στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Το ΕΚΕΒΙ, οργανώνει, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια παράσταση με τίτλο «Σάτιρα και Σατιρικά», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος MEGARON Plus, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου 2006, στις 20.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής.

Βασική ιδέα της παράστασης είναι να προβληθεί -με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα- η ελληνική σάτιρα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, όχι μόνο επειδή θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να γίνουν ευρύτερα γνωστοί οι σατιρικοί μας ποιητές (παλαιοί και νέοι), όχι μόνο επειδή η σάτιρα αποτελεί το άλας της δημοκρατίας, αλλά και επειδή οι αιώνες έχουν παραγάγει στον τόπο μας εξαίρετα σατιρικά ποιήματα.

Πρόκειται για μία ανατρεπτική παράσταση «μικτών μέσων». Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνύπαρξη του ποιητικού λόγου, της εικόνας (σκηνογραφίας και video), του σώματος του ηθοποιού-performer και του φωτός.

Η επιλογή των κειμένων έγινε με βάση τη διαχρονικότητα από τους καθηγητές νεοελληνιστές κ. κ. Νάσο Βαγενά και Ξενοφώντα Κοκόλη ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Κακλέας.

Ξεκινώντας από την κλασική εποχή με τον Αριστοφάνη, τα κείμενα διατρέχουν την περίοδο του Βυζαντίου, την κωμωδία της Κρητικής ποίησης του 17ου, τις σατιρικές συνθέσεις των Επτανήσιων ποιητών και των Αθηναίων ρομαντικών ως τον Σουρή και τον Παλαμά, και από εκεί ως τον Βάρναλη, τον Καρυωτάκη, τον Σεφέρη, τον Αναγνωστάκη και τον Μποστ.
Σε όλο αυτό το χρονικό τόξο το σατιρικό είδος διατηρεί μιαν αξιοσημείωτη ρωμαλεότητα. Και ως τις μέρες μας, συνεχίζει την καυστική της δραστηριότητα, όπως αποδεικνύουν τα λίγα δείγματα που, ενδεικτικά και μόνο, παρουσιάζονται.


Η παράσταση της Τρίτης 4 Απριλίου είναι ανοιχτή για το κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του MEGARON Plus. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-7282333).

Διαβάζω ποίηση στη Θεσσαλονίκη
«ΠΟΙΗΣΗ 10 x 4» - Εκδήλωση με ποίηση και μουσική (διοργάνωση: περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ)

21 Μαρτίου 2006, ώρα: 9.00 μ.μ., Underground Εντευκτήριο, Θεσσαλονίκη.

Δέκα ποιητές, Έλληνες και ξένοι, από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες πόλεις, θα διαβάσουν σε ένα δίωρο πρόγραμμα πάνω από 100 ποιήματα που διάλεξαν. Ποιήματα δικά τους αλλά και ξένα. Ξένα που τα αγαπούν πολύ κι έτσι έγιναν δικά τους. Οι ποιητές που συμμετέχουν είναι (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αμανατίδης, Δήμητρα Αριστοφάνους, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Θάνος Λουμπρούκος (Ξάνθη), Γιώργος Μαρκόπουλος (Αθήνα) , Σάκης Σερέφας, Εβις Σκάγια (Αλβανίδα, ζει στη Θεσσαλονίκη), Θέμης Λιβεριάδης, Ντον Σκόφιλντ (Αμερικανός, ζει στη Θεσσαλονίκη) και Βασίλης Παπάς (Εδεσσα). Συμμετέχει ο Νίκος Δημηνάκης (σαξόφωνο).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Το ΕΚΕΒΙ υποστηρίζει και φέτος την ποιητική βραδιά που οργανώνει κάθε χρόνο το περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006.


- Η καμπάνια «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ Α.Ε.), τον Δήμο Αθηναίων, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

- Χορηγός της καμπάνιας είναι τα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ.

- Εκτύπωση τηλεκαρτών με θέμα «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν»: ΟΤΕ Α.Ε. – Συγκρότημα Κοινόχρηστης Τηλεφωνίας.

- Η παράσταση «Σάτιρα και Σατιρικά» είναι μια συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο πλαίσιο του προγράμματος MEGARON Plus.

- Η θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων.


Το ΕΚΕΒΙ ευχαριστεί θερμά όλους για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2006.

- Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη

- Κείμενο της Διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη

- Κείμενο του κ. Νάσου Βαγενά, υπεύθυνου για την επιλογή στίχων για την καμπάνια «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν»

- Κείμενο της κ. Νικολέττας Παπασωτηρίου, χορηγού της καμπάνιας

- Επιλεγμένοι στίχοι για την καμπάνια «Τα Νόμπελ ταξιδεύουν»

- Αφίσες "Τα Νόμπελ ταξιδεύουν" στο ΜΕΤΡΟ

- Αφίσες "Τα Νόμπελ ταξιδεύουν" στις στάσεις λεωφορείων και άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.