Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


«Έφυγε» η Ζακλίν ντε Ρομιγί

Η «αποδημία» της Ζακλίν ντε Ρομιγί αποτελεί μεγάλη και ουσιαστική απώλεια για τα ελληνικά γράμματα καθώς υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πρέσβειρες των ελληνικών γραμμάτων. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο (ΕΚΕΒΙ) αποφάσισε να τιμήσει την ξεχωριστή προσωπικότητά της προτείνοντας μια σειρά σεμιναρίων γύρω από το πολυσχιδές έργο της στο πλαίσιο του Εργαστηρίου του Βιβλίου. Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το ακριβές περιεχόμενο των σεμιναρίων αυτών.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline Worms de Romilly, 26 Μαρτίου 1913 – 18 Δεκεμβρίου 2010) γεννήθηκε στη Σαρτρ. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, και ως αριστούχος εισήχθη στην Ecole Normale Superieure. Σε ηλικία 26 ετών ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της καριέρα, διδάσκοντας στο Μπορντό, τη Λιλ, τη Σορβόνη. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην οποία ανετέθη η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Collège de France  όπου και δίδαξε από το 1973 ως το 1984. Ανάλογης σημασίας υπήρξε η αναγόρευσή της ως μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres. Αλλά η σημαντικότερη διάκρισή της ήταν η εκλογή της στη Γαλλική Ακαδημία (έγινε η δεύτερη γυναίκα μετά τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ μεταξύ των «αθανάτων» της διανόησης στην πατρίδα της).

Διδάσκοντας και μελετώντας την ελληνική γραμματεία για ογδόντα ολόκληρα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά στην παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον ορίζοντα της σύγχρονης πνευματικής Ευρώπης. Η παρουσία της Ρομιγί ενσάρκωνε την παλιά ευρωπαϊκή παράδοση της ταύτισης του ανθρωπισμού με τα κλασικά γράμματα- ιδιαίτερα δε τα ελληνικά. Πίστευε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να αντλήσει δύναμη και επιχειρήματα από τον κλασικό πολιτισμό για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες της αβεβαιότητας και της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι συνέδεσε το όνομά της με τον διαρκή αγώνα, σ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, για την προώθηση των κλασικών σπουδών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας της, με πιο πρόσφατη την έκδοση του βιβλίου «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή» (Ωκεανίδα, 2010).     

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.