Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
Δ
ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Δομώντας και αποδομώντας τους λογοτεχνικούς ήρωες»
Έλληνες και Ισραηλινοί συγγραφείς ανανεώνουν για 3η χρονιά το ραντεβού τους συνεχίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο που ξεκίνησε στην Καλαμάτα το 2004 και συνεχίστηκε στο Mitzpe Ramon, του Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2005.
Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν φέτος οι προσκεκλημένοι συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες που συμμετέχουν σε πέντε συνολικά συνεδρίες. Με κεντρικό θέμα «Δομώντας και αποδομώντας τους λογοτεχνικούς ήρωες» θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τη βαθύτερη σχέση – κοινά στοιχεία και διαφορετικότητες – ανάμεσα στις δύο λογοτεχνίες.
Τα κείμενα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται στη δίγλωσση έκδοση που ετοιμάζεται με την υποστήριξη των εκδόσεων Καστανιώτη και Πατάκη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Ισραήλ και διοργανώνεται σε συνεργασία Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο για τη μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας του Ισραήλ.
Στο κτήριο Σπίρερ στο Βόλο θα γίνει η εναρκτήρια συνεδρία, τη Δευτέρα 20 του μηνός, στις 8.00 μ.μ., και είναι ανοιχτή στο κοινό. Με θέμα: «Από τον εμβληματικό ήρωα στον προβληματικό χαρακτήρα: οι παραβάσεις των λογοτεχνικών κανόνων»
συζητούν η Ευγενία Φακίνου και η Savyon Liebrecht, ενώ συντονίζει η Λένα Διβάνη.
Ακολουθούν, τρεις επόμενες συνεδρίες: «Οι κοινωνίες αλλάζουν, τα λογοτεχνικά στερεότυπα ακολουθούν; Συνέχεια και ασυνέχεια των λογοτεχνικών ηρώων» με την συμμετοχή των:
Κώστας Ακρίβος, Χάρης Βλαβιανός, Μάγκυ Κοέν, Βασίλης Ρούβαλης, Rami Saari, Amir Or, Yehiel Kimhi, Amir Tsukerman. Συντονίζει η Άννα Πατάκη.
«Ο παραβάτης ως λογοτεχνικός ήρωας. Από την καταδίκη στον έπαινο» με τους: Αλέξης Σταμάτης, Θανάσης Χειμωνάς, Alon Hilu, Shimon Adaf, Moshe Ron.Συντονίζει ο ισραηλινός εκδότης Dov Eichenwald.
«Ο Άλλος έχει πρόσωπο: Άραβες στην ισραηλινή λογοτεχνία και Τούρκοι στην ελληνική λογοτεχνία» με τους:
Λένα Διβάνη, Γιώργος Μπράμος, Στέφανος Δάνδολος, Dorit Rabinyan, Sayed Kashua, Yakov Schiby. Συντονίζει η Κατερίνα Σχινά.
Η 3η Συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών Συγγραφέων θα κλείσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 20.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Ανοιχτή και στο κοινό είναι η συζήτηση με θέμα: «Αριστεροί – προοδευτικοί και Δεξιοί – συντηρητικοί λογοτεχνικοί ήρωες. Ακόμα ισχύει αυτή η αντίθεση;» όπου συμμετέχουν οι: Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Amoz Oz, Avirama Golan. Συντονίζουν οι: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών και Επιστημονικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου και των Ολυμπιακών Αερογραμμών.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'