Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης και η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη στη συνέντευξη Τύπου με θέμα "Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2005: Απολογισμός" που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα "Τσίρκας" του ΕΚΕΒΙ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005 και ώρα 12.30 μ.μ. παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Ε.ΚΕ.ΒΙ (Αίθουσα «Τσίρκα»), με θέμα Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2005: Απολογισμός.


Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια του Ε.ΚΕ.ΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη, η οποία μετέφερε τους θεσμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Ε.ΚΕ.ΒΙ κ. Δημήτρη Νόλλα (δεν παρέστη στη σ. Τύπου λόγω ατυχήματος), ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒ κ. Γιώργος Δαρδανός και ο Πρόεδρος της HELEXPO κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Γενικός Διευθυντής της HELEXPO κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και οι κυρίες Ελένη Ρηγοπούλου Συντονίστρια Εκδηλώσεων & Πινακοθήκης της ΑΓΕΤ Ηρακλής, από τους χορηγούς της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2005 και Στέλλα Τόπακα από το ίδιο Γραφείο.

Σημειώνεται, ότι ευχαριστήριο μήνυμα για την «άψογη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης» απέστειλε στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χαρ. Θ. Αηδονόπουλος διαβιβάζοντας και τις ευχαριστίες του Δημάρχου κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ο πρώτος απολογισμός, είναι θετικός, αναφέροντας «δέκα λόγους για τους είμαστε ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης»:

1. Η έκθεση βρήκε εξαρχής την ταυτότητά της.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η έκθεση, από την πρώτη φορά, βρήκε εξαρχής την ταυτότητά της, κρίθηκε απαραίτητη για την περιοχή.
Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει στις 2 Ιουνίου: «Θεσσαλονίκη, η μικρή Φραγκφούρτη των Βαλκανίων». Θεωρούμε υπερβολικό τον τίτλο. Εμείς στεκόμαστε καλά στα πόδια μας, αν και βέβαια είναι ένα σημαντικό bonus που μας δίνει η αναφορά αυτή. Η εφημερίδα είδε με θετικό τρόπο αυτήν την προσπάθεια και σημειώνει επίσης ότι στην Έκθεση συμμετείχαν εκδότες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία (πραγματικό κατόρθωμα, όταν ξέρουμε το ελάχιστο ενδιαφέρον που έχουν οι Βρετανοί για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία), αλλά και από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Σλοβακία, τη Γεωργία.. και είναι, συνεχίζει η δημοσιογράφος Florence Noiville, η παρουσία της «άλλης Ευρώπης» που έκανε αυτή την έκθεση τόσο ενδιαφέρουσα, στην πύλη των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

2. Από το «παζάρι βιβλίου» έως την έννοια της «Έκθεσης».
Με την έκθεση αυτή, περάσαμε από την εποχή του «παζαριού στην εποχή της έκθεσης, έτσι όπως την εννοούν σε όλο τον κόσμο. Δεν αγνοούμε βεβαίως τις παλαιότερες εμπειρίες. Οι επαγγελματίες βρήκαν επιτέλους φέτος το εργαλείο που μέχρι τώρα τους έλειπε. Ήταν καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει μια έκθεση που επιτρέπει στο σύνολο των επαγγελματιών να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και σχέδια, αλλά και να συναντηθούν με τους ξένους.

3. Από φέτος πιο ενεργή η συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών.
Ένας καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας ήταν η σημαντικότατη συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών με τα πολλά και αξιόλογα περίπτερά τους, και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσκαλώντας πολλούς έλληνες συγγραφείς.
Πάνω από 100 εκδότες συμμετείχαν με περίπτερο. Δεδομένου του περσινού αρνητικού προηγούμενου, η συμμετοχή αυτή είναι πολύ ικανοποιητική, όταν σκεφτούμε μάλιστα οι περισσότεροι εκδότες ταξίδεψαν από την Αθήνα. Έδωσε εξάλλου στους ξένους επισκέπτες, όπως είπαν, μια εικόνα του πλούτου της παραγωγής μας όπως δεν την είχαν ξαναδεί σε καμιά άλλη έκθεση.

4. Ποιοτική η συμμετοχή ξένων εκδοτών και λογοτεχνικών πρακτόρων.
Χωρίς ξένους εκδότες βέβαια είναι αδύνατο να υπάρξει διεθνής έκθεση. Όταν ξέρουμε ότι στο Τορίνο, τη μεγάλη ιταλική έκθεση με είκοσι χρόνια πορεία, συμμετέχουν μόνο δύο ή τρεις ξένες χώρες, η μεγάλη συμμετοχή των ξένων πρέπει να μας χαροποιεί. Συμμετείχαν δεκατρείς χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Κύπρος, Αλγερία, Ισραήλ, Γεωργία) και πάνω από 50 εκδότες (όπως ο Harvil Press από την Αγγλία, ο Shurkamp από τη Γερμανία, ο Gallimard, το Seuil, το Actes Sud, ο Flammarion από τη Γαλλία, η Adelphi από την Ιταλία, η Paideia και η Clio από τη Σερβία, η Bajak από την Αλγερία ή για παράδειγμα η Slοvo από τη Ρωσία). Συμμετείχαν επίσης πέντε πολύ σημαντικοί λογοτεχνικοί πράκτορες, από την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Αγγλία, και από τη Γαλλία. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Η Αnastasia Lester, η ρωσίδα πράκτορας μας τόνισε ότι είχε πολλές σημαντικές επαφές και φεύγει με δέκα βιβλία στο χέρι τα οποία θα προτείνει στους Ρώσους εκδότες.

5. Πολλά υποσχόμενες οι αγορές δικαιωμάτων.
Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα αγοραστεί και τι θα πουληθεί, όμως όλοι οι Έλληνες εκδότες δείχνουν ικανοποιημένοι από τις πολλές επαφές με τους ξένους ομολόγους τους. Υπήρξαν περίπου 30 ενδιαφέροντα ραντεβού. Η πλειοψηφία των ξένων εκδοτών είπαν ότι έφυγαν με 3-4 βιβλία στα χέρια που τώρα θα δοθούν για ανάγνωση. Λειτούργησαν επίσης πολύ καλά οι σχέσεις μεταξύ ξένων εκδοτών.

6. Οι πωλήσεις ήταν καλές.
Πέρα από κάθε προσμονή, οι επισκέπτες, γοητευμένοι από τον πλούτο της βιβλιοπαραγωγής, συχνά έφευγαν με ένα βιβλίο στο χέρι.

7. Αξιοσημείωτη και η προσέλευση του κοινού: 25.000 επισκέπτες.
Ήταν έκπληξη. Το κοινό επισκέφτηκε μαζικά την έκθεση, ειδικά από την Παρασκευή το μεσημέρι. Τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα:
-την Έκθεση επισκέφτηκαν 5.000 παιδιά
-πουλήθηκαν 8.200 εισιτήρια
-συμμετείχαν 500 επαγγελματίες
-δόθηκαν επίσης 8.000 προσκλήσεις από τους εκδότες για τα εγκαίνια και την προβολή της Έκθεσης (ανάλογα με τα τ.μ. των περιπτέρων των εκδοτών, η HELEXPO προσέφερε έναν αριθμό προσκλήσεων).

8. Μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις.
Υπήρξε πράγματι μεγάλη προσέλευση του κοινού στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, πάνω από 150 στον αριθμό. Η ποικιλία και ο πλούτος του προγράμματος προσέλκυσαν αντίθετα και τις τέσσερις ημέρες το ενδιαφέρον του κοινού, με κορύφωση το Σάββατο και την Κυριακή, όπου σε κάποιες εκδηλώσεις μέσα στα αμφιθέατρα υπήρχε τόσος κόσμος όσο και έξω από αυτά. Συγκεκριμένα:
· Τα δύο αμφιθέατρα Καβάφης (120 θέσεις) και Ροΐδης (130 θέσεις) που φιλοξένησαν περίπου 20 εκδηλώσεις την ημέρα, ήταν κατάμεστα (περίπου 6.000 άτομα).
· Η παιδική γωνιά από το πρωί έως το βράδυ ήταν γεμάτη από ομάδες παιδιών (από 20 σχολεία) ή μεμονωμένους επισκέπτες που παρακολούθησαν το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (εικαστικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά.) (5.000 παιδιά).
· Στο περίπτερο Βιβλίου Τέχνης πραγματοποιήθηκαν 20 εργαστήρια ξυλογραφίας και καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εκτός από τις πολύ ωραίες εκθέσεις βιβλίων τέχνης Ελλήνων και ξένων εκδοτών που φιλοξενούνταν στο περίπτερο (1.000 επισκέπτες).
· Στο πρόγραμμα «Σινεμά και Λογοτεχνία» όπου παρουσιάστηκαν 17 έργα για παιδιά και μεγάλους και με 4 πρεμιέρες, οι αίθουσες ήταν κατάμεστες ( 5.100 επισκέπτες).
· Αλλά και η έκθεση του Σόρογκα, με χορηγό την ΑΓΕΤ Ηρακλής, έφερε στους χώρους της ΗΕLEXPO, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, περίπου 600 επισκέπτες.

9. Ήταν εξαιρετικό το κλίμα στην έκθεση. Επικράτησε μία ωραία ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα δουλειάς και ταυτόχρονα γιορτής.
Στη διάρκεια και των τεσσάρων ημερών της Έκθεσης επικρατούσε ένα εξαιρετικό κλίμα. Ένα κλίμα γιορτής και δουλειάς, μακριά από τη στασιμότητα της σημερινής αγοράς του βιβλίου, που δυστυχώς ξέρουμε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Όλοι έδωσαν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για του χρόνου. Κάποιοι υποσχέθηκαν μάλιστα ότι θα επιστρέψουν με μεγαλύτερο περίπτερο. Φαίνεται ότι δεν είχαν πιστέψει τη φετινή επιτυχία της Έκθεσης. Φοβόντουσαν μήπως επαναληφθεί η περσινή αποτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους. Είπαν ότι θα ξανάρθουν. Και όσοι ήρθαν φέτος ως παρατηρητές -η Φιλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Τουρκία, ακόμη και μακρινή Ταϊβάν- βεβαίωσαν ότι θα επανέλθουν με περίπτερο.

10. Είχαμε προτάσεις για συνεργασίες.
Τέσσερις χώρες, η Ταϊβάν, η Σερβία, η Γαλλία, η Αλγερία, ίσως αύριο και η Ρωσία, θέλουν να τιμήσουν την Ελλάδα στη χώρα τους. Ήδη έχει έρθει η επίσημη πρόσκληση από την Ταϊβάν για το 2006. Αυτό δείχνει ότι η Έκθεση εκτιμήθηκε και ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι πλέον δυνατή.
Μια άλλη απόδειξη αν χρειαζόταν, είναι ότι ζητήθηκε από τη Σερβία και την Αλγερία η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στην ίδρυση εθνικών κέντρων βιβλίων στις χώρες αυτές. Η υφυπουργός της Σερβίας μου το ζήτησε επίσημα.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό απολογισμό:
Φέτος η Έκθεση κόστισε 764.000,00 ευρώ. Ο κ. Τατούλης ανάφερε, μάλιστα, ότι η πρώτη προσέγγιση στο ποσό της δαπάνης, ήταν της τάξης των 850.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος στην επιτυχή διοργάνωση της Έκθεσης ευχαρίστησε τη HELEXPO, την ΠΟΕΒ, το ΕΚΕΒΙ και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι με αντικειμενικό, δίκαιο αλλά και αυστηρά εποικοδομητικό τρόπο κάλυψαν το πολιτιστικό αυτό γεγονός.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι από τώρα ετοιμάζεται η διενέργεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2006. Θα γίνει μέσα από ένα ακόμη πιο ουσιαστικό προγραμματισμό, θα έχει διάρκεια - δεν θα είναι ένα γεγονός το οποίο θα εξαντλείται σε αυστηρά χρονικά περιθώρια. Θα είναι ένα γεγονός που θα κινητοποιεί και θα ενεργοποιεί την ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.

«Είμαστε αποφασισμένοι – επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού – το 2006 να κάνουμε τολμηρότερα βήματα. Να έχει η Έκθεση ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Να είναι ένα γεγονός τέτοιο, ώστε κάθε χρόνος που περνάει να δίνει καινούργια βαρύτητα στα πολιτιστικά πράγματα. Στόχος μας είναι, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη να είναι ένα μεγάλο γεγονός στη χώρα μας. Και με την προσπάθεια όλων μας, συνεχώς να διευρύνει το διεθνή της ορίζοντα.»

Ο κ. Δαρδάνος από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο απόηχος της Έκθεσης είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να στεριώσουμε αυτή την Έκθεση και πρέπει να βρούμε τα ερείσματα μας.» Ο κ. Δαρδανός ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ για τη διοργάνωση υπογραμμίζοντας ότι «ήταν υπόδειγμα δημιουργίας Εκθέσεων Βιβλίων στην Ελλάδα η Διεθνής Έκθεση στη Θεσσαλονίκη». Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒ ζήτησε δε, μεταξύ άλλων, «το 2006 να ονομαστεί έτος Βιβλίου»

Ο Πρόεδρος της HELEXPO κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος τόνισε ότι «η HELEXPO αποκόμισε πολύ καλές εντυπώσεις από την Έκθεση.» Σημαντικός –πρόσθεσε- είναι ο ρόλος και η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Φέτος σε αντίθεση με πέρυσι ήταν πολύ επιτυχημένη η Έκθεση. Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι η HELEXPO παρείχε την τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις της και είχε τεθεί στη διάθεση όλων των συντελεστών της Έκθεσης. «Πιστεύω ότι ίσως ήταν υπερφίαλοι οι χαρακτηρισμοί της Monde αλλά από την άλλη πλευρά μας τονώνουν το ηθικό και σηματοδοτούν το γεγονός ότι βαδίζουμε ή ότι ξεκινήσαμε να βαδίζουμε σε ένα σωστό δρόμο. Μπορεί να μην είναι μία μικρή Φρανκφούρτη αλλά μπορεί να καταστεί μια μικρή Φρανκφούρτη. Η HELEXPO στηρίζει και θα στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και πιστεύω ότι από του χρόνου θα δούμε μία ακόμη πιο επιτυχημένη έκθεση.»


Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις οφειλές του ΕΚΕΒΙ, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, εντός ενός μηνός να εκταμιευθεί ένα μεγάλο ποσό γι’ αυτό το σκοπό. Το χρέος του ΕΚΕΒΙ ήταν πάνω από 3 εκ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή μας στην Φρανκφούρτη ήταν πολυέξοδη καθώς έφθασε το ποσό των περίπου 10 εκ. ευρώ. Το ΥΠΠΟ έχει καλύψει τον τελευταίο χρόνο υποχρεώσεις του ΕΚΕΒΙ από το 2000, το 2001 και το 2002 διευκρίνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Π. Τατούλης.To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.