Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απολογισμός 2011
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων του 2011.

Η αγορά του βιβλίου με... αριθμούς
Το Παρατηρητήριο Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει ...   

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου
Η νέα υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ που ενημρώνει για όλες τις εξελίξεις στον τομέα του e-book.

Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία 
Kαινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία.

Εργαστήρι Βιβλίου
Εργαστήρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, εικονογράφησης παιδικού βιβλίου (Αθήνα / Θεσσαλονίκη / e-learning).

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά ελλήνων δημιουργών: βιβλίο, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, εικαστικά και μουσική

λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες
Το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση...

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για την «Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή προτάσεων για τη σύναψη έως δυο (2) συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την παροχή των υπηρεσιών της διερμηνείας εκδηλώσεων και της μετάφρασης υλικού για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για υποβολή πρότασης για την επιλογή έως τριάντα οκτώ (38) ατόμων για την παροχή του έργου της υποστήριξης της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Παροχή Τουριστικών Υπηρεσιών για τις μετακινήσεις και τη διαμονή κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2013»


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός
για την εκτέλεση του υποέργου
«Αναπαραγωγή, Διανομή και Μεταφορά Υλικού Προβολής της ΔΕΒΘ 2013»


mikrosanagnostis.gr - κυκλοφόρησε το τεύχος Νοεμβρίου

Εμπλουτισμένο με νέες ενότητες και νέα θέματα κυκλοφόρησε
το τεύχος Νοεμβρίου του Μικρού Αναγνώστη.
Ένα θέμα κάθε μήνα, μια ιστορία κάθε εβδομάδα, συνεντεύξεις,
διαγωνισμοί, νέες κυκλοφορίες...

 

Τον Νοέμβριο ο «Μικρός Αναγνώστης» βάζει τα καλά του και πάει στην όπερα...

Μια βραδιά στην όπερα θα ζήσουν οι φίλοι του Μικρού Αναγνώστη (http://www.mikrosanagnostis.gr/) με οικοδεσπότες τον Νίκο Ξανθούλη, μουσικό και υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την βιολίστα και συγγραφέα Μαριβίτα Γραμματικάκη που θα μας ξεναγήσουν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ και στην παράσταση «Τραβιάτα» του Βέρντι.

Ένα πλούσιο αφιέρωμα που μας μυεί στα μυστικά της εκλεκτής αυτής τέχνης και περιλαμβάνει ακόμη: βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τις παραστάσεις «Τραβιάτα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου και «Χάνσελ και Γκρέτελ» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας εξοικειώνουν με όλα αυτά που συνθέτουν την όπερα: ορχήστρα, μαέστρος, φωνή, χορωδία, φωτισμοί, τι κάνει ο σκηνοθέτης, ο χορογράφος, ο ενδυματολόγος, ο σκηνογράφος, ο συνθέτης και ο λιμπρετίστας δηλαδή ο συγγραφέας του έργου.
[περισσότερα στην ενότητα «Εξερευνώντας ένα θέμα»]

… και δίνει την ευκαιρία στους μικρούς του φίλους να διαγωνιστούν στη συγγραφή λιμπρέτου και να το δουν να ζωντανεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή!
Ένας αληθινά πρωτότυπος διαγωνισμός καλεί τους επίδοξους μικρούς λιμπρετίστες να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες που δίνονται στις σελίδες του Μικρού Αναγνώστη. Ο νικητής θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να δει το έργο του, μελοποιημένο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, να γίνεται αληθινή παράσταση όπερας που θα διαγωνιστεί στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Όπερας που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 29-30 Μαρτίου 2011!

[Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συγγραφή λιμπρέτου, θα βρείτε εδώ]

 

Περισσότερες ιστορίες on line από αυτόν τον μήνα...

Τα παιδιά θα έχουν από τον Νοέμβριο την ευκαιρία να ακούν όχι μόνον μια ιστορία τον μήνα αλλά μια νέα ιστορία κάθε εβδομάδα.

Νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, γνωστοί κυρίως από τις εξαιρετικές θεατρικές τους ερμηνείες, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) να ζωντανέψουν με τις φωνές τους αγαπημένες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων.

Έτσι κάθε εβδομάδα οι φίλοι του Μικρού Αναγνώστη θα ακούν μια νέα ιστορία ντυμένη με τις μουσικές του Θάνου Σωπύλη (στούντιο ΦΑΜΠΡΙΚΑ) ενώ μπορούν παράλληλα να τη διαβάζουν «ξεφυλλίζοντας» ηλεκτρονικά το βιβλίο.

[Εάν θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας την ιστορία της εβδομάδας, συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ]

Μετά την Κόρα Καρβούνη που μας αφηγήθηκε την ιστορία «Οφσάιντ, Το Μουντιάλ και τα παραμύθια του Άντερσεν», από το βιβλίο Σε δύο τρελά ημίχρονα, της Αγγελικής Βαρελά (Εκδόσεις Μίνωας) σειρά έχουν:

 

  • 1 Νοεμβρίου ο Χρήστος Σουγάρης με μια πολύχρωμη ιστορία για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών, από το βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (εκδόσεις Καστανιώτη).

    [ακούστε την ιστορία εδώ]

  • 8 Νοεμβρίου ο Στράτος Σωπύλης μας ταξιδεύει στον μαγικό "Κόσμο του πουθενά" της Γιολάντας Πατεράκη (εκδόσεις Ψυχογιός).

  • 15 Νοεμβρίου ο Αστέριος Πελτέκης μας πάει μια βόλτα στην πορεία του Πολυτεχνείου (με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου) μαζί με «Τα αδέσποτα» της Σοφίας Ζαραμπούκα (εκδόσεις Μεταίχμιο).
  • 22 Νοεμβρίου η Αλεξάνδρα Αϊδίνη μας μεταδίδει αντιπολεμικά μηνύματα μέσα από την ιστορία «Παιχνίδια και ψιλικά» του Νικόλα Ανδρικόπουλου (Εκδόσεις Λιβάνη).

  • 29 Νοεμβρίου ο Νίκος Κουρής μας αφηγείται μια διασκεδαστική ιστορία έρωτα ανάμεσα στην «Πουπού και την Καρλότα» του Ευγένιου Τιβιζά (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).
Τον Δεκέμβριο θα ακούσουμε τη Μαρία Ναυπλιώτου σε ένα τρυφερό παραμύθι και την Μελίνα Αποστολίδου να μας διαβάζει τα δικαιώματα μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας (10 Δεκεμβρίου). Θα ακολουθήσει, εν όψει των Χριστουγέννων, ένα πλούσιο αφιέρωμα στους χριστουγεννιάτικους μύθους και τις παραδόσεις μας.

 

Και μια καινούργια ενότητα οι «Νέες κυκλοφορίες»

Για να είναι πάντα ενημερωμένοι οι μικροί βιβλιόφιλοι ο Μικρός Αναγνώστης εμπλουτίζει την ενότητα «Βρες ένα βιβλίο» με τις «νέες κυκλοφορίες» όπου καταγράφονται ανελλιπώς όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν κάθε μήνα.

 


Καλεσμένοι του Νοέμβρη οι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλούμπασης και Σοφία Τουλιάτου

Η κάμερα του Μικρού Αναγνώστη εισβάλλει αυτόν τον μήνα στο εργαστήρι της ομάδας magikpencil. Οι -κατά κόσμον- Πέτρος Μπουλούμπασης και Σοφία Τουλιάτου μας εισάγουν στη μαγεία του σχεδίου και της εικονογράφησης και μας εξηγούν πώς η ζωγραφική αλλάζει τον κόσμο και τα πράγματα!

[Δείτε τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην ενότητα «Πένες και χρώματα»]

Και βέβαια ο Μικρός Αναγνώστης μας ενημερώνει κάθε μήνα:

Πού θα πάμε σήμερα:  Η ατζέντα των παιδικών εκδηλώσεων του μήνα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια.

Βρες μια βιβλιοθήκη: Ένας πολύχρωμος χάρτης οδηγεί τον Μικρό Αναγνώστη στην κοντινότερη στο σπίτι του παιδική βιβλιοθήκη.

Ρίξε μια ματιά: κατάλογος χρήσιμων για τα παιδιά διαδικτυακών συνδέσμων.

Μικρός συγγραφέας: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γράψε και κέρδισε» βλέπουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους.

Η γωνιά των δασκάλων: πληροφορίες και σύνδεσμοι για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.

Παίζω και διαβάζω: Συγγραφείς και βιβλία σε  διασκεδαστικά παιχνίδια μνήμης, ταχύτητας, γνώσεων για βιβλιόφιλους και όχι μόνον.

Για να έχετε κάθε μήνα τα νέα του Μικρού Αναγνώστη στο e-mailσας γίνετε συνδρομητές στην «Εφημερίδα μας» συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ.

 

Διαβάστε το τεύχος Νοεμβρίου:  www.mikrosanagnostis.gr

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.