Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΠΟΛΛΩΝ Filmcenter Cinemax

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι - Είσοδος: 5 Ευρώ

Διοργάνωση:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου


Συνεχίζονται οι προβολές του ετήσιου αφιερώματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «Κυριακάτικα ραντεβού με το σινεμά της λογοτεχνίας» στον κινηματογράφο Απόλλων Filmcenter Cinemax, Σταδίου 19, κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση για την ταινία και το βιβλίο στο οποίο είναι βασισμένη ανάμεσα σε συγγραφείς, σκηνοθέτες, κριτικούς λογοτεχνίας, κριτικούς κινηματογράφου και το κοινό.

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου ξεκινά νέος θεματικός κύκλος με τίτλο «Κινηματογράφος της μετανάστευσης» και προβάλλεται η ταινία Αμέρικα-Αμέρικα του Ελία Καζάν, η οποία θα συζητηθεί παράλληλα με τα δύο μυθιστορήματα του σκηνοθέτη, «Αμέρικα-Αμέρικα» και ο «Ανατολίτης», στα οποία βασίστηκε η ταινία.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, παίρνουν μέρος ο συγγραφέας και β’ αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.


Η ΤΑΙΝΙΑ

Αμέρικα, Αμέρικα / America, America
ΗΠΑ, 1963, Ασπρόμαυρο, Διάρκεια: 160’

Όσκαρ σκηνικών. Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας. Υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου

Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν. Σενάριο: Ελία Καζάν από μυθιστορήματά του. Φωτογραφία: Χάσκελ Γουέξλερ. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Γιαλελής, Φρανκ Γουλφ, Χάρι Ντέιβις, Έλενα Κάραμ, Λου Αντόνιο, Γκρέγκορι Ροζάκις.

«Μια από τις ταινίες εκείνες που κάθε φορά που τις βλέπεις μοιάζει και πιο αληθινή χάρη στη δύναμη και την ομορφιά των εικόνων, αλλά και ζωντάνια των προσώπων της. Μια επική ταινία γύρω από τη μετανάστευση και τη ζωή των ανθρώπων που έφτιαξαν τη σημερινή Αμερική, που ο Ελία Καζάν γύρισε με βάση ένα μυθιστόρημά του εμπνευσμένο από τη ζωή ενός θείου του.
Αν σε ταινίες όπως το Ανατολικά της Εδέμ, Λάσπη στ’ Aστέρια και Πυρετός στο Aίμα ο Καζάν μας έδινε συγκλονιστικές εικόνες πτυχών της ζωής στη σύγχρονη Αμερική, στο Αμέρικα, Αμέρικα ο σκηνοθέτης στρέφεται για έμπνευση στις ρίζες της ίδιας της Αμερικής, σκιτσάροντας με τρόπο αξέχαστο το πορτρέτο ενός συνηθισμένου μετανάστη. Μόνο που ο μετανάστης αυτός είναι Έλληνας, και μάλιστα Έλληνας της Μικρασίας, που η καταπίεση και οι διωγμοί (όπως και με μετανάστες από πολλές άλλες χώρες) δημιουργούν από νωρίς μέσα του το αίσθημα της φυγής, της αναζήτησης μιας πιο ελεύθερης χώρας.

Μπορεί για τον Καζάν και την οικογένειά του η Αμερική να ήταν η ποθητή λύση, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κάνει κριτική σ’ αυτήν και στις ηθικές και άλλες αξίες της, ιδιαίτερα μάλιστα στις ταινίες που γύρισε μετά τη στάση του στην περίοδο του «μακαρθισμού» (και την απόφασή του να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντι-αμερικανικών Ενεργειών, αποκαλύπτοντας ονόματα φίλων και συνεργατών του), σε μία ίσως προσπάθεια εξιλέωσης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να γυρίσει τις πιο ώριμες ταινίες του. Στο πνεύμα της κριτικής αυτής είναι και οι σκηνές του φινάλε, με την άφιξη του Σταύρου στην Αμερική και το μάντρωμα των μεταναστών στο Έλις Άιλαντ, καθώς και οι τελικές εικόνες του Σταύρου να γυαλίζει παπούτσια κάπου στη Νέα Υόρκη, όπου ο Καζάν δίνει μια κάθε άλλο παρά ευχάριστη εικόνα του αμερικανικού ονείρου που για πολλούς μετανάστες παρέμεινε άπιαστο, σε σκηνές δοσμένες με την ειλικρίνεια, τη δύναμη και την ομορφιά που μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης όπως αυτός μπορεί να συλλάβει.»
Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Οι 100 καλύτερες ταινίες μου

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

America, America
Elia Kazan, επιμέλεια S.N.Behrman. New York: Stein & Day Publisher, 1962, 1984, p. 190
Ο ανατολίτης
Ηλίας Καζάν, μετάφραση Μ. Κιτσικοπούλου. Αθήνα: Κάκτος, 1982, σελ.: 559

Το Αμέρικα, Αμέρικα αποτελεί το πιο προσωπικό δημιούργημα του Elia Kazan, που αφηγείται την πραγματική ιστορία του αγώνα του θείου του να ξεφύγει από τη βίαιη μεταχείριση των Tούρκων και να μεταναστεύσει στην Aμερική―τη χώρα της ελευθερίας― στις αρχές του 20ου αιώνα. Tο σενάριο της ταινίας, βασισμένο στο βιβλίο του ίδιου του Καζάν, ήταν υποψήφιο για Oscar διασκευασμένου σεναρίου. O ήρωας του μυθιστορήματος, ο Σταύρος, είναι ένας σοβαρός νέος ελληνικής καταγωγής. Όντας ο μεγαλύτερος γιος στην οικογένεια, ο πατέρας του βασίζεται σ' αυτόν για τη βελτίωση της οικογενειακής τους κατάστασης. Aλλά ο Σταύρος έχει άλλα όνειρα. Eπιθυμεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του για τη χώρα των μεγάλων ευκαιριών και του πλούτου, την Aμερική. Για να φτάσει όμως τον στόχο του πρέπει να υποφέρει, να ξεπεράσει αμέτρητες δυσκολίες και να συμβιβαστεί. O ίδιος όμως είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε θυσία, προκειμένου να φτάσει στην Aμερική και να μην απογοητεύσει με κανέναν τρόπο την πίστη που έδειξε η οικογένειά του στο πρόσωπό του.

«Όταν τελείωσε το πρώτο μου ταξίδι στη Καισάρεια, τότε που ήμουν και πάλι μόνος, θέλησα να κάνω ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και να δω την πόλη της Αττάλειας. [...] Ύστερα, με τη βοήθεια μερικών ποτών (ο Οσμάν) ξεθάρρεψε αρκετά και μου έκανε διάφορα κομπλιμέντα. Στο τέλος, όλ’ αυτά κατέληξαν σε μια παράκληση: με ρώτησε αν θα μπορούσα να του δώσω μερικά χρήματα για την πόλη στην οποία είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ο πατέρας μου. Ανάμεσα στα έργα που ονειρευόταν να πραγματοποιήσει ήταν να περισώσει το πηγάδι του παππού μου στο Τζερμήρ και να το κάνει πάλι να λειτουργεί. Έπειτα θα έβαζε επάνω και μια πλάκα με το όνομα Σισμάνογλου.»

Ελίας Καζάν, Μια ζωή
μετ.: Ευγένιος Πιερρής. Αθήνα: Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1989


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.