ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα» Το ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει μια επισκόπηση της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής Σάββατο 29 Μαΐου 2010
Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην «Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα» θα παρουσιάσουν ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος και ο ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Σωκράτης Καμπουρόπουλος το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στις 20:00, στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» στα Βριλήσσια.
Η παρουσίαση βασίζεται σε έρευνα που ανέθεσε το ΕΚΕΒΙ στον Βάσια Τσοκόπουλο με στόχο την καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας η οποία ξεκίνησε εκ του μηδενός μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αφού μέχρι τότε οι ελάχιστες ελληνικές εκδόσεις που απευθύνονταν σε περιορισμένο μορφωμένο κοινό κατέφθαναν από το τυπογραφεία της Δυτικής Ευρώπης.
Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30;
Τα πορίσματα της δεκαετούς και πλέον αναδίφησης στην ιστορία των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας, αλλά και στην καταγραφή και στην προσπάθεια διάσωσης των αρχείων τους, εμπεριέχονται στην ερευνητική μονογραφία με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση που υπογράφει ο Βάσιας Τσοκόπουλος και βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ στην ενότητα «Τεκμήρια – Βιβλιοθήκες – Έρευνες». Εκεί θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι και το προγενέστερο ανθολόγιο: Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα 1880-1940 που εκπονήθηκε πάλι από τον Βάσια Τσοκόπουλο και την ομάδα του με στόχο τη διοργάνωση από το ΕΚΕΒΙ Έκθεσης Αρχειακού Υλικού -η οποία έγινε το 1998 στη Στοά του Βιβλίου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο της τριήμερης Έκθεσης Βιβλίου (28/05 – 30/05/2010) που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων με τη συμμετοχή βιβλιοπωλείων της πόλης.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Παρασκευή 28/05, στις 20:00 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 28/05 – 30/05/2010 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 10:00 – 21:30
Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος – Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Μπακογιάννη – Υμηττού – Πλαταιών) Βριλήσσια, τηλ. Επικοινωνίας: 210-6095505
|