Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα»
Το ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει μια επισκόπηση της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής
Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην «Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα» θα παρουσιάσουν ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος και ο ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Σωκράτης Καμπουρόπουλος το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στις 20:00, στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» στα Βριλήσσια.

Η παρουσίαση βασίζεται σε έρευνα που ανέθεσε το ΕΚΕΒΙ στον Βάσια Τσοκόπουλο με στόχο την καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας η οποία ξεκίνησε εκ του μηδενός μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αφού μέχρι τότε οι ελάχιστες ελληνικές εκδόσεις που απευθύνονταν σε περιορισμένο μορφωμένο κοινό κατέφθαναν από το τυπογραφεία της Δυτικής Ευρώπης.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα εκδοτικά τυπογραφεία και πότε παραδίδουν τη σκυτάλη σε οργανωμένους εκδοτικούς οίκους στη χώρα μας; Ποιο ρόλο παίζουν στην εμφάνιση των λογοτεχνικών κινημάτων αλλά και στην ανάπτυξη εκδοτικών σειρών; Πότε διοργανώνεται η πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Βιβλίου; Τι διαστάσεις παίρνει η εκλαΐκευση της ανάγνωσης; Πόσοι συγγραφείς απασχολούνται για τη συγγραφή της Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός και του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη τη δεκαετία του '30;

Τα πορίσματα της δεκαετούς και πλέον αναδίφησης στην ιστορία των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας, αλλά και στην καταγραφή και στην προσπάθεια διάσωσης των αρχείων τους, εμπεριέχονται στην ερευνητική μονογραφία με τίτλο Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα 1830-1974: μια επισκόπηση που υπογράφει ο Βάσιας Τσοκόπουλος και βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ στην ενότητα «Τεκμήρια – Βιβλιοθήκες – Έρευνες». Εκεί θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι και το προγενέστερο ανθολόγιο: Οι περιπέτειες του βιβλίου στην Ελλάδα 1880-1940 που εκπονήθηκε πάλι από τον Βάσια Τσοκόπουλο και την ομάδα του με στόχο τη διοργάνωση από το ΕΚΕΒΙ Έκθεσης Αρχειακού Υλικού -η οποία έγινε το 1998 στη Στοά του Βιβλίου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο της τριήμερης Έκθεσης Βιβλίου (28/05 – 30/05/2010) που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων με τη συμμετοχή βιβλιοπωλείων της πόλης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Παρασκευή 28/05, στις 20:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 28/05 – 30/05/2010
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 10:00 – 21:30

Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος – Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Μπακογιάννη – Υμηττού – Πλαταιών) Βριλήσσια, τηλ. Επικοινωνίας: 210-6095505


 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.