Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


7η ΔΕΒΘ: Εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού
και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο

 

 Την κορδέλα έκοψε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος εγκαινιάζοντας την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, στις 7:00 μ.μ.. Δεξιά του ο Υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας κ. Sun Shoushan, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και η Διεθύντρια ΕΚΕΒΙ και ΔΕΒΘ κα Κατρίν Βελισσάρη. Αριστερά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας και ο Πρόεδρος της HELEXPO κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος.


Π. Γερουλάνος: «Δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι άνθρωποι που παράγουν Πολιτισμό» – «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον Πολιτισμό και ο Πολιτισμός να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη»


Τη χάραξη μίας εθνικής πολιτικής βιβλίου, που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, συνέπεια και εξωστρέφεια, σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τη νέα διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προανήγγειλε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, εγκαινιάζοντας απόψε την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7η ΔΕΒΘ).
«Η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής βιβλίου που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια, είναι ασφαλώς το πρώτο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε μαζί. Μία εθνική πολιτική βιβλίου, αν θέλει να είναι αντάξια του ονόματός της – πρόσθεσε σχετικά ο Υπουργός - οφείλει να υπηρετεί ορισμένες βασικές αρχές:
- την προώθηση και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας.
- την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας
- την έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών
- την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες».

Εξαίροντας, δε, τη σημασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το ρόλο του ΕΚΕΒΙ, το οποίο απέδειξε – όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού – ότι «δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι που παράγουν Πολιτισμό», ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την πίστη ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον Πολιτισμό και ότι ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη, υποδεικνύοντας ότι «αν οι φορείς της πόλης, με την αρωγή του Υπουργείου μας, καταφέρουν να αναπτύξουν συνέργιες και διαμορφώσουν μία ενιαία στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη, θα έχει γίνει το καθοριστικό βήμα για την ανάδειξή της σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Το 2012 μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία».

Προσφωνώντας τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Πρόεδρος της HELEXPO A.E., κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος τόνισε πως η επιτυχία της φετινής ΔΕΒΘ να διατηρήσει τα αυξημένα μεγέθη της περσινής διοργάνωσης αλλά και να διευρύνει τα σύνορα και τους ορίζοντές της, δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας με την αγορά της Κίνας, μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο των εκδόσεων, είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Αντίθετα εντάσσεται στην έμφαση που έδωσε η απερχόμενη διοίκηση της HELEXPO A.E. στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με νέες αγορές, στη διοργάνωση νέων Εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και στην ενδυνάμωση των παλαιότερων Εκθέσεων, που στην περίπτωση της ΔΕΒΘ βρήκε τον ιδανικό συνεργάτη στο ΕΚΕΒΙ και ιδιαίτερα στη Διευθύντριά του, κα.Κατρίν Βελισσάρη.


Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, εξήρε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την παρουσία του στα εγκαίνια της 7ης ΔΕΒΘ, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην εφτάχρονη Ιστορία του θεσμού την τιμά με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού. Παράλληλα επεσήμανε πως ο εκδοτικός χώρος στην Ελλάδα είναι ένα από τα υγιέστερα κύτταρα της φιλάσθενης οικονομίας μας, λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υγιούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή, στον ευρωπαϊκό χώρο, η ελληνική αγορά να θεωρείται ως μια αγορά μικρή μεν, εξόχως ανταγωνιστική δε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και κάτι παραπάνω, για να τους συντρέξει στο δημιουργικό τους έργο.
Επίσης, έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερη σημειολογία της συνάντησης του ελληνικού με τον κινεζικό πολιτισμό στη φετινή ΔΕΒΘ: «Η μεγάλη Κίνα και η μικρή Ελλάδα ζουν στον σύγχρονο κόσμο γνωρίζοντας πως η ζωή δεν αποτελείται μόνον από παρόν. Η ζωή κουβαλάει στην ψυχή της παρελθόν, και όσο υπάρχει παρελθόν υπάρχει ελπίδα και για μέλλον. Τον 5ο π.Χ. αιώνα, με την δική μας χρονολόγηση, τον εγκαινίασε ένας μεγάλος κινέζος σοφός, ο Κομφούκιος και τον έκλεισε ο δικός μας Σωκράτης. Μαζί τους γεννήθηκε η ηθική σκέψη. Στην κινεζική γλώσσα κυκλοφορεί ακόμη το πνεύμα του Κομφούκιου, όπως και στην ελληνική υπάρχει κάτι ακόμη ζωντανό από το δαιμόνιο του Σωκράτη, του σοφού της αιώνιας διερώτησης.
Η συνάντησή μας εδώ, στον μυχό της Ανατολικής Μεσογείου, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι στην πραγματικότητα η συνάντηση δύο μεγάλων πολιτισμών. Κι όσο υπάρχει αυτή η παριέργεια, όσο υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, τίποτε δεν πάει χαμένο», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ.

Ομιλία του Προέδρου του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου


Χαιρετισμό στα εγκαίνια της 7ης ΔΕΒΘ απηύθυνε και ο Υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας, κ. Sun Shoushan, ο οποίος εξήρε τη σημασία της ΔΕΒΘ και της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών μεταξύ Ανατολής και Δύσης στον κλάδο των εκδόσεων.
Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα.Θεοδώρα Τζάκρη, στον οποίο εξαίρει τη σημασία της ΔΕΒΘ για την προβολή της πόλης και των δυνατοτήτων της και επισημαίνει πως « η γνωριμία με το βιβλίο είναι μια εσωτερική ανάγκη και αυτήν την ανάγκη πρέπει να την στηρίξουμε, προωθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη Διεθνή εκδήλωση και όσα θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον».

Η 7η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.
ankara escort ankaya escort