Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(22 - 25 Απριλίου 2010)

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα: «Ψηφιακό βιβλίο: Εξέλιξη ή επανάσταση;»
[Digital Books: a (R)evolution?]

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, HELEXPO
Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-17:00), Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15


Δώδεκα χρόνια μετά από την εμφάνιση των πρώτων συσκευών ψηφιακής ανάγνωσης (eReaders), το 1998, και δέκα χρόνια μετά από το πρώτο διεθνές συνέδριο του ΕΚΕΒΙ, το 2000, ο κόσμος του βιβλίου φαίνεται να γυρίζει σελίδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Στο εξωτερικό, τη στιγμή που η «απειλή» της πρωτοβουλίας της Google για τον εκδοτικό κόσμο έχει αντιμετωπιστεί, προσωρινά, προσκρούοντας στη νομοθεσία περί μονοπωλίων στις ΗΠΑ, οι διεθνείς πλατφόρμες είτε εμπορικής αξιοποίησης, είτε «ανοιχτής πρόσβασης» προς διαθέσιμα ψηφιακά κείμενα, διαδέχονται η μία την άλλη. Στη χώρα μας, ταυτόχρονα, οι κυριότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει, εδώ και ένα χρόνο, περίπου, στην παραγωγή των πρώτων eBooks, ενώ νέες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της διανομής.

Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς και των επαγγελματιών του βιβλίου για έγκαιρη ενημέρωση και διάλογο, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει διεθνή ημερίδα στο πλαίσιο της 7ης ΔΕΒΘ, το Σάββατο 24 Απριλίου, με τίτλο: «Ψηφιακό βιβλίο: εξέλιξη ή επανάσταση;» («Digital Books: A (R)evolution?»).

Η ημερίδα αρθρώνεται σε τρεις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Καταγραφή», Έλληνες και ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες και τις βιβλιοθήκες. Συμμετέχουν οι διευθύντριες των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Εκδοτών, κ. Anne Bergman-Tahon, και βιβλιοπωλών, κ. Françoise Dubruille, o εκπρόσωπος της γαλλικής Εταιρείας Ανθρώπων των Γραμμάτων (και πρώην διευθυντής της Ένωσης Γάλλων Εκδοτών), κ. Jean Sarzana, η προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), κ. Εύη Σαχίνη, και η νομική σύμβουλος ΕΚΕΒΙ, ειδικευμένη σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κ. Έλλη Φιλιπποπούλου. Τη συζήτηση συντονίζουν οι κ.κ. Γιάννης Ζηρίνης (εκδόσεις Κριτική) και Κατρίν Βελισσάρη (διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ).]

Σάββατο 24/04/2010, 10:00 - 12:00, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Καταγραφή: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση αλλάζει το τοπίο σε σχέση με τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες και τις βιβλιοθήκες.Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Εμπειρίες», παρουσιάζονται, με ξεχωριστές εισηγήσεις, πέντε ειδικές εμπειρίες στον τομέα της ψηφιοποίησης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο (Φλάνδρα), με σεβασμό στον ρόλο τόσο των εκδοτών όσο και των βιβλιοπωλών. Συμμετέχουν η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, κ. Anne Bergman-Tahon, υπεύθυνη της πρωτοβουλίας αναζήτησης έργων Arrow+, ο διευθυντή πωλήσεων του εκδοτικού οίκου Faber and Faber κ. Miles Poynton, ο υπεύθυνος της γερμανικής πλατφόρμας Libreka! κ. Michael Vogelbacher, η υπεύθυνη της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Dilicom, κ. Véronique Backert, και ο διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Φλαμανδών Εκδοτών, εκπρόσωπος της πλατφόρμας e-boek.org, κ. Kurt Van Damme. Τις ερωτήσεις και απαντήσεις προς τους ομιλητές συντονίζει ο ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος.

Σάββατο 24/04/2010, 14:00 - 15:30, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Εμπειρίες: Αποτύπωση των σημαντικότερων εμπειριών σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.Στη τρίτη ενότητα, με τίτλο «Προτάσεις για τη χώρα μας», εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς βιβλίου, συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, αλλά και της πολιτείας, συζητούν για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στη χώρα μας.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παίρνουν μέρος ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης, οι έκδοτες Άννα Πατάκη, Γιάννης Ζηρίνης, Αργύρης Καστανιώτης, Κώστας Δαρδανός, ο βιβλιοπώλης Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, Άρης Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Πέτρος Τατσόπουλος και η νομική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ Έλλη Φιλιπποπούλου. Τη συζήτηση
συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος (εφημερίδα «Το Βήμα Ιδεών»/ περιοδικό «Διαβάζω»).

Σάββατο 24/04/2010, 15:30 - 17:00, Φιλολογικό Καφενείο, Περίπτερο 15
Προτάσεις για τη χώρα μας
Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στη χώρα μας;


Ταυτόχρονη μετάφραση, προς και από τις γλώσσες της ημερίδας (γαλλικά, αγγλικά), θα διατίθεται καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Μετά το τέλος της ημερίδας, το ΕΚΕΒΙ θα αξιοποιήσει τα πορίσματά της, συγκροτώντας ειδικές θεματικές συμβουλευτικές ομάδες για τα κυριότερα ζητήματα

Οργάνωση : Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.