Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως
9-25 Μαΐου 2003Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει στην 26η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ), από 9 έως 25 Μαΐου 2003 στο Πεδίο του Άρεως.

Το Μάιο του 2002, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εγκαινίασε το ΒΙΒΛΙΟcafé. Πρόκειται για έναν πρότυπο πολυχώρο που έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς, όπου οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να δουν θεματικές εκθέσεις βιβλίου, λογοτεχνικών περιοδικών, φωτογραφίας κ.ά., να συνδεθούν με το internet και να επισκεφτούν όλους τους δικτυακούς τόπους που αφορούν στο βιβλίο καθώς και να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα προγράμματα του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μέσα από ειδικές εκδόσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και νέες τεχνολογίες.
Στη φετινή γιορτή βιβλίου, το ΒΙΒΛΙΟcafé φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι συμμετέχοντες φορείς και οι εκδότες. Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. συμμετέχει με παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεματικές εκθέσεις κ.ά., που υπογραμμίζουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της έκθεσης:

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Στον εκθεσιακό χώρο του ΒΙΒΛΙΟcafé, παρουσιάζεται η έκθεση: «Βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση» που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής βιβλιογραφίας και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
- Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
- Ευρωπαϊκό Δίκαιο - Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Οικονομική και Νομισματική Πολιτική - Ευρώπη
- Πολιτική - Ευρώπη
- Εκπαίδευση - Ευρώπη
- Κοινωνική Πολιτική – Ευρώπη

Η έκθεση βασίστηκε σε βιβλιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας περίπου 1.180 τίτλους (έκδοσης από το 1981 και μετά) που αναφέρονται στις διαφορετικές πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Το εύρος των πρωτότυπων εργασιών και των μεταφράσεων αποδεικνύει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πλήρης κατάλογος της βιβλιογραφίας υπάρχει στον δικτυακό τόπο του Ε.ΚΕ.ΒΙ., στη διεύθυνση: http://www.ekebi.gr/

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Ο ποιητής Βασίλης Στεριάδης»
Στο χώρο εκδηλώσεων του ΒΙΒΛΙΟcafé, την Κυριακή 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μια τιμητική βραδιά για τον πρόσφατα χαμένο ποιητή Βασίλη Στεριάδη (1947-2003). Για τον ποιητή και το έργο του μιλούν ο κριτικός Αλέξης Ζήρας και οι ποιητές: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, Κωστής Γκιμοσούλης, Τάσος Δενέγρης, Γιάννης Κοντός, Μιχαήλ Μήτρας και Νατάσσα Χατζιδάκι. Ποιήματά του απαγγέλλει η ηθοποιός Λήδα Τασοπούλου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Βιβλίο και Ευρωπαϊκή Ένωση: Προβλήματα και προοπτικές».
Την Πέμπτη 15 Μαΐου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για το βιβλίο που διοργάνωσε το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. στην Αθήνα στις 10 & 11 Απριλίου, θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό κόσμο του βιβλίου και οι προτεραιότητες της πολιτικής βιβλίου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Χρήστος Γ. Λάζος, δ/ντής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελλισάρη, δ/ντρια ΕΚΕΜΕΛ, Αναστάσης Βιστωνίτης, συγγραφέας-αντ/δρος ΟΣΔΕΛ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος Ε.ΚΕ.ΒΙ., Δημήτρης Σπυρόπουλος, νομικός σύμβουλος Σ.Ε.Β.Α. / Π.Ο.Ε.Β.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Ο ρόλος των ΜΜΕ σε καιρούς πολέμου»
Την Δευτέρα 19 Μαΐου, τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο Νικόλας Βουλέλης, ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, συζητούν για τον καίριο αλλά και αμφιλεγόμενο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διεξαγωγή των πολέμων. Τη συζήτηση συντονίζει ο διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία», Σταύρος Ζουμπουλάκης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Έξι πρόσφατα εκδοθέντα βιβλία παρουσιάζονται στο χώρο εκδηλώσεων του ΒΙΒΛΙΟcafé:
Η Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Άλμπατρος», η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα παρουσιάζει το βιβλίο «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» της Αμάντας Μιχαλοπούλου, ο Βασίλης Γκουρογιάννης παρουσιάζει το βιβλίο του «Η βέβηλη πτήση», η παιδαγωγός-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά Μαρίζα Ντεκάστρο παρουσιάζει το βιβλίο «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες» της Άλκης Ζέη, ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης και η δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη παρουσιάζουν το βιβλίο «Ανεξιχνίαστη ψυχή» του Θανάση Χειμωνά (αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Ιωάννα Παππά) και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει το βιβλίο «Υπερσυντέλικος» του Χρήστου Χωμενίδη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
«Κινηματογράφος ανατολικά του Τίγρη και του Ευφράτη»
Από 15 έως 21 Μαΐου, το σινεμά «Αλίκη» που βρίσκεται στο χώρο του Πεδίου του Άρεως, φιλοξενεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα: «Κινηματογράφος ανατολικά του Τίγρη και του Ευφράτη» που περιλαμβάνει εφτά ταινίες του λεγόμενου «Νέου Ιρανικού Κινηματογράφου» και ένα βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ από την «άλλη όχθη», την Αμερική. Οι ταινίες που προβάλλονται είναι οι εξής:
Μεθυσμένα άλογα του Μπαμάν Γκομπαντί, Η μέρα που έγινα γυναίκα της Μαρζιγιέ Μεσκινί, Ακήρυχτος πόλεμος του Μάικλ Μουρ, Κανταχάρ του Μοσέν Μαχμπαλμπάφ, Τα παιδιά του παραδείσου του Μαζίντ Μαζίντι, Ο κύκλος του Τζαφάρ Παναχί, Βροχή του Μαζίντ Μαζιντί, και Η γεύση του κερασιού του Αμπάς Κιαροστάμι.


- Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ΒΙΒΛΙΟcafé

- Πρόγραμμα κινηματογραφικού αφιερώματος στο σινεμά "Αλίκη"

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.