Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  

Η Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα στο ΕΚΕΒΙ


«Τα μισά σχεδόν από αυτά βιβλία ήρθαν στην Ελλάδα λαθραία» θυμάται ο σύζυγος της αδελφής του Στρατή Τσίρκα κ. Παύλος Μαλουκάτος. «Ήταν το 1963, δύσκολα χρόνια για τους Έλληνες Αιγυπτιώτες και επιπλέον υπήρχε ένας νόμος που απαγόρευε την εισαγωγή ή εξαγωγή βιβλίων από ή προς την Αίγυπτο. Ο Τσίρκας αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, έχοντας όμως Αιγυπτιακή υπηκοότητα (λόγω ιμβριακής καταγωγής) δεν μπορούσε να γυρίσει στην Αλεξάνδρεια για να πάρει τα πράγματά του. Το δύσκολο εγχείρημα ανέλαβε η σύζυγός του Αντιγόνη που κατάφερε να στείλει τα βιβλία στην Ελλάδα ‘λαδώνοντας’ κρατικούς υπαλλήλους και τελωνιακούς».

Στα χρόνια που ακολούθησαν η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά βιβλία που του αφιέρωσαν οι έλληνες λογοτέχνες της εποχής αλλά και πολλές γαλλικές εκδόσεις που του έστελναν οι φίλοι που είχε αποκτήσει στη Γαλλία κυρίως μετά τη βράβευση με το Βραβείο Κριτικών και Εκδοτών της Γαλλίας, το 1972, για την τριλογία «Ακυβέρνητες πολιτείες». Εξάλλου η σχέση του με τη Γαλλία είναι πολύ παλιότερη αφού το 1957 πήρε μέρος (μαζί με τους Μπέρλοντ Μπρεχτ, Λουί Αραγκόν, Πάμπλο Νερούδα και άλλους) στο Β’ Διεθνές Συνέδριο των Συγγραφέων για την Υπεράσπιση της Κουλτούρας εναντίον του πολέμου και του φασισμού στο Παρίσι και έγραψε μαζί με τον Χιούς τον όρκο του Λόρκα, που προωθήθηκε από τον Αραγκόν και υπογράφτηκε από 40 συγγραφείς.
Αγαπημένος του συγγραφέας (τον οποίο θεωρούσε και πνευματικό του πατέρα) ήταν ο Σταντάλ, αλλά και ο Προυστ και βέβαια ο Καβάφης. (Για το έργο του «Ο Καβάφης και η εποχή του» (1959) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιογραφίας).

Την προσωπική συλλογή του Στρατή Τσίρκα δώρισε στο ΕΚΕΒΙ η σύζυγός του κ. Αντιγόνη Χατζηανδρέα, το 1998. Φιλοξενήθηκε στη «Βίλα Μπότση» όπου στεγαζόταν τότε το ΕΚΕΒΙ και παρέμεινε εκεί μέχρι πρόσφατα. Το Δεκέμβριο του 2004, αφού αποκαταστάθηκαν κάποιες φθορές που είχαν υποστεί τα βιβλία από την υγρασία, η συλλογή στεγάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 3ου ορόφου, στο νέο κτήριο του ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4, περιοχή Μακρυγιάννη) και είναι πλέον ανοιχτή για το κοινό.

Η βιβλιοθήκη «Στρατή Τσίρκα» περιλαμβάνει 3.000 τόμους από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα -σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα με χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα.
Αποτελεί πολύτιμο υλικό για τους ερευνητές κυρίως και τους μελετητές του έργου και της προσωπικότητας του Στρατή Τσίρκα που μπορούν μεταξύ άλλων να βρουν:
μια γαλλική έκδοση του Ηλιθίου του Ντοστογιέφσκι που εκδόθηκε στο Παρίσι το1887 (L’ idiot / Th. Dostoievsky; Traduit du Russe par Victor Derely. Tome second – Paris: Librairie Plon) αλλά και μια έκδοση του 1886 από την Εστία, Παλαμάς Κωστής, Τραγούδια της πατρίδας μου: τραγούδια της λίμνης, τραγούδια της καρδιάς και της ζωής, πολεμικά τραγούδια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι προσωπικές αφιερώσεις που βρίσκει κανείς σε πολλά βιβλία του συγγραφέα: «Άλλοι τρεις. Μαζί τους εσύ Γιάννη και Αντιγόνη, τελευταία και ο Κωστής. Πέντε δάχτυλα να μετράω, να μ’ αγαπάτε να με μουτζώνετε. Σας λατρεύω, Κόλιας. Αλεξάνδεια, κάποτε» διαβάζουμε το τρυφερό σημείωμα του αγαπημένου φίλου του Ν. Καββαδία στο βιβλίο Πούσι (Εκδόσεις Α. Καραβία, 1947).
Συγκινητική είναι η αφιέρωση που του γράφει ο Γιάννης Ρίτσος όταν του χαρίζει τη δεύτερη έκδοση του Επιταφίου (εκδόσεις Κέδρος): «Αγαπημένα μου αδέρφια Στρατή και Αντιγόνη πώς θα σας φανεί, ύστερα από 20 χρόνια, τούτο το ποίημα που γράφτηκε για τη μεγάλη καπνεργατική απεργία της Θεσσαλονίκης, όταν είδα τη φωτογραφία μιας μάνας που έκλαιγε καταμεσής του δρόμου το σκοτωμένο γιο της, το Μάη του 1936. Τι λέτε, άντεξε καθόλου στο χρόνο; Χίλια φιλιά, ο αδελφός σας Γιάννης. 15.1.57».

Αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των πολύτιμων στοιχείων που μπορεί να ανακαλύψει ένας ερευνητής σ’ αυτή τη συλλογή που είναι αποκαλυπτική για τον άνθρωπο και λογοτέχνη Τσίρκα. Τα βιβλία, σημαδεμένα με την προσωπική του σφραγίδα – Ex Libris με το όνομά του και μια γκραβούρα που απεικονίζει τον φτερωτό Πήγασο, μαρτυρούν την αγάπη και το ενδιαφέρον του Τσίρκα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία, ιδιαίτερα την κλασική και νεότερη γαλλική, αλλά και την αγγλόφωνη, ενώ πολλά είναι τα βιβλία που αναφέρονται στην Αίγυπτο, στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και στον Αλεξανδρινό ποιητή Κ. Καβάφη.

Ο κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα» είναι διαθέσιμος στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (στον ειδικό ιστότοπο tsirkas.ekebi.gr ενώ η βιβλιοθήκη λειτουργεί (όχι ως δανειστική) για το κοινό καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ. (τηλ. 210-9200306, υπεύθυνη κα Μάγδα Τσουμή).


To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.