Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ταυτότητα
Στόχοι και δράσεις
Απολογισμός δράσεων / Οικονομ. στοιχεία
Γραφείο Τύπου
Επικοινωνία
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Η μεγάλη βιβλιογιορτή των μικρών αναγνωστών
(29 Ιανουαρίου – 1η Φεβρουαρίου 2010)


Την 3η ΕΠΕΒ παρουσίασε το ΕΚΕΒΙ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/1/2010 στις 12:00. Μίλησαν οι κ.κ.: Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Γιώργος Ψύχαλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Catherine Suard, Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.Ένα τετραήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, συγγραφείς, εικονογράφους και χιλιάδες βιβλία, σε μια λαμπερή ατμόσφαιρα γιορτής περιμένει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της 3ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2010, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.


Με χαρακτήρα κατεξοχήν πολιτιστικό η Έκθεση προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σύνολο της πρόσφατης εκδοτικής βιβλιοπαραγωγής, να επισκεφθεί τα περίπτερα 75 σημαντικών εκδοτών με χιλιάδες βιβλιοπροτάσεις, να επιλέξει ανάμεσα σε 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις «μικρές» ηλικίες και όλα τα γούστα, να συναντηθεί με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους αλλά και να γνωρίσει τη γαλλική εκδοτική παραγωγή με καλεσμένους 10 Γάλλους δημιουργούς που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας. Θα πραγματοποιηθούν επίσης ημερίδες και συζητήσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

Για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ.

Τα εγκαίνια της 3ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, ώρα 12:00 στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ.
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων μήνυμα προς τα παιδιά και τους εφήβους θα απευθύνει η κυρία Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, εγκαινιάζοντας το θεσμό της «Πρέσβειρας του παιδικού Βιβλίου».
Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud θα εγκαινιάσει το περίπτερο της τιμώμενης χώρας Γαλλίας και θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Την Έκθεση έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος.

Μια Έκθεση σε άνθιση

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Έκθεσης (3.300 τ.μ.) που εκτός από τα περίπτερα του ΕΚΕΒΙ, της τιμώμενης χώρας Γαλλίας και των εκδοτών περιλαμβάνει τρία αμφιθέατρα, την παιδική βιβλιοθήκη και το στέκι των εφήβων, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

♦ Έκθεση παιδικών και εφηβικών βιβλίων
Όλοι οι νέοι αλλά και παλαιότεροι τίτλοι παιδικών και εφηβικών βιβλίων παρουσιάζονται στα περίπτερα των 75 εκδοτών που συμμετέχουν φέτος στην έκθεση (κάθε χρόνο περισσότεροι: 35 την πρώτη χρονιά, 45 την δεύτερη) δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν, να ξεφυλλίσουν να αγοράσουν.

♦ πολιτιστικό πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ...
140 εκδηλώσεις
πραγματοποιούνται παράλληλα σε όλους τους ειδικούς χώρους της Έκθεσης αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών ανά μία ώρα, καλύπτοντας όλες τις «μικρές» ηλικίες και τα ενδιαφέροντα: συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά και μουσικά δρώμενα προσφέρουν τη χαρά της συμμετοχής, της ενημέρωσης, της γνώσης και μυούν τα παιδιά στην γοητεία της ανάγνωσης.

♦ Γνωριμία με τη γαλλική λογοτεχνία
Η Γαλλία θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων με το πλούσιο πολιτιστικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει 12 εκδηλώσεις: συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, στρογγυλά τραπέζια, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά. θα ζωντανεύουν κάθε μέρα τους ήρωες της γαλλικής λογοτεχνίας προσκαλώντας μας να τους γνωρίσουμε.

Δελτίο Τύπου της τιμώμενης χώρας Γαλλίας

Πληροφορίες για τους Γάλλους προσκεκλημένους συγγραφείς και εικονογράφους


♦ ημερίδες, συζητήσεις, ομιλίες για εκπαιδευτικούς και γονείς
Σημαντικά ζητήματα αγωγής και παιδείας των απιδιών και των εφήβων θα συζητηθούν στις 10 εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης: συναισθηματική αγωγή, αλληλεπίδραση προφορικού και γραπτού λόγου, βιβλίο, τηλεόραση και διαδίκτυο, η βία στο σχολείο είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτουν και πραγματεύονται εξειδικευμένοι εισηγητές.


Τι άλλο θα δείτε στην Έκθεση:

Έκθεση εικονογράφησης
Έλληνες εικονογράφοι εκθέτουν τα έργα τους, τα οποία θα πωλούνται για την ενίσχυση των σκοπών του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα έργα θα εκτίθενται στο περίπτερο του Κύκλου.
Οργάνωση: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Έκθεση χειροποίητων παιδικών βιβλίων
Στη βιβλιοθήκη της Παιδικής Γωνιάς, το ΕΚΕΒΙ θα φιλοξενήσει παιδικά βιβλία σχεδιασμένα από τους σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους του παιδικού και νεανικού βιβλίου οι ίδιοι οι δημιουργοί τους.
Οργάνωση: ΤΕΙ Γραφιστικής

Προβολές παραμυθιών
Στις αίθουσες της Παιδικής Γωνιάς θα προβάλλονται δεκατέσσερα από τα πιο γνωστά παραμύθια διασκευασμένα για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου από τις Ζωή Βαλάση, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Βάσω Ψαράκη.
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Ο τοίχος του εικονογράφου
Γνωστοί εικονογράφοι ζωγραφίζουν σε έναν τοίχο μαζί με παιδιά, μυώντας τα στην τέχνη της εικονογράφησης. Συμμετέχουν οι: Ελένη Τσάμπρα, Φούλη Μητσιάλη, Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Δήμος, Έφη Λαδά, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Εύη Τσακνιά, Γιώργος Ναζλής.
Οργάνωση: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Μαθήματα «Διαφάνειας»...

H Oργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» συμμετέχει φέτος με περίπτερο, όπου θα ενημερώνει τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της και θα προσφέρει στα παιδιά μια ωραία, εικονογραφημένη έκδοση για τη διαφάνεια. Κάθε μέρα ο συγγραφέας του σχετικού βιβλίου «Τι κέρδισε ο Άλκης και τι έχασε ο Λάκης» Μάνος Κοντολέων θα συζητά με τα παιδιά τι σημαίνει διαφάνεια και αξιοπρέπεια.

... και μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης
Με μεγάλη εμπειρία στις εκπαιδευτικές δράσεις το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή συμμετέχει για πρώτη φορά στην Έκθεση με στόχο να ενημερώσει τους επισκέπτες για καίρια περιβαλλοντικά θέματα όπως: την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον, την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ' αυτό, την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.
Η Πρόεδρος του Μουσείου κυρία Νίκη Γουλανδρή, στο πλαίσιο της συνεργασίας δέχτηκε την πρόταση του ΕΚΕΒΙ να είναι η πρώτη Πρέσβειρα Παιδικού Βιβλίου εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό.

«Ζεστά» στατιστικά νέα: Το παιδικό βιβλίο σε άνθηση
Η Έκθεση έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από το βιβλιόφιλο κοινό από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που δείχνουν οι αριθμοί: το παιδικό βιβλίο παρουσιάζει μια θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (19/11/2009) που προέκυψαν από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ του ΕΚΕΒΙ, το 2008 κυκλοφόρησαν 2.100 παιδικά και εφηβικά βιβλία στην Ελλάδα (289 τίτλοι περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά). Η εντυπωσιακή αύξηση κατά 16,1% δηλώνει την άνθιση του συγκεκριμένου τομέα στον εκδοτικό κλάδο. Και σημειωτέον, το παιδικό βιβλίο έχει περάσει το ποσοστό του 21% στο σύνολο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής (δηλαδή, 1 στα 5 βιβλία που τυπώνονται είναι παιδικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση αφού 75 τάξεις από σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας (Ξυλόκαστρο, Αίγινα, Πρέβεζα…) έχουν ήδη προγραμματίσει την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις – εντυπωσιακή η παρουσία των εφήβων από 27 γυμνάσια και 4 λύκεια. Η προσέλευση του κοινού αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο αφού χιλιάδες γονείς με τα παιδιά τους κατακλύζουν κάθε χρόνο τους εκθεσιακούς χώρους απολαμβάνοντας την επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, της δημιουργικής σκέψης και της πανσπερμίας των χρωμάτων στα παιδικά μάτια.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 9:00 έως 20:00. Είσοδος δωρεάν.

Ενημερωθείτε για όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής Helexpo Palace Λεωφ. Κηφισίας 39, 151 23 - ΜΑΡΟΥΣΙ Αθήνα

Δωρεάν στάθμευση και μεταφορά προς και από την Έκθεση
Οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν στάθμευση στο πάρκιν του Carrefour.
Επίσης, δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από το μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας στην HELEXPO.

Πιο κοντινός σταθμός «Δουκίσσης Πλακεντίας
.» Από εκεί το ΕΚΕΒΙ θα διαθέτει 3 μικρά λεωφορεία που θα μεταφέρουν κάθε τέταρτο τους επισκέπτες προς και από το κτήριο της Έκθεσης με ενδιάμεση στάση το σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.
Τα λεωφορεία της Έκθεσης θα σταθμεύουν στην έξοδο του σταθμού Μετρό "Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αθήνα", κοντά στην αντίστοιχη έξοδο του Προαστιακού προς Αθήνα.

Με το λεωφορείο:
Γραμμές: 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά
Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά - Ν. Ερυθραία Β7 Κάνιγγος - Μαρούσι - ΟΑΚΑ 10 Φιλοθέη - Μαρούσι (Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου) Στάση: Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO (κάθοδος Κηφισίας) Ολυμπιακό Στάδιο (άνοδος Κηφισίας, υπόγεια διάβαση)


Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της έκθεσης: http://www.childrensbookfair.gr/


ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου
και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)
συμμετέχει με «ομαδικό περίπτερο» ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ: IFA - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
KID’S FUN
FAMILY LIFE
BOOK PRESS

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.