Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής.
Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.
Τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκδοτικής επιχείρησης στην Ελλάδα
7. Ανάλυση κλάδου και δυνατοτήτων Παρουσιάζονται παρακάτω τα ισχυρά και αδύνατα σημεία του εκδοτικού κλάδου, οι ευκαιρίες που υπάρχουν και οι απειλές που εμφανίζονται:
Ισχυρά
Αδυναμίες
Ευκαιρίες
Απειλές
Δυνατότητα Εξειδίκευσης
Κακή Οργάνωση
Νέες Τεχνολογίες
Ανταγωνισμός από τα Νέα Μέσα
Αυτονομία Λειτουργίας
Κακό Μάρκετινγκ
Συνεργασία με Εταιρείες του Εξωτερικού
Πνευματική Ιδιοκτησία και Νέα Μέσα
Υψηλή Ποιότητα Εκδόσεων
Κακή Ρευστότητα
Εσωτερικές Συνεργασίες
Εναλλακτικές Μορφές Διάθεσης
Ύπαρξη Ικανών Στελεχών
Κατακερματισμός Αγοράς
Μεγέθυνση Αγοράς
Αύξηση Κόστους Παραγωγής
Ευελιξία Λειτουργίας
Δυσκολία Αναδιοργάνωσης και Ανάπτυξης
Περαιτέρω Εξειδίκευση
Μείωση Χρόνου Ζωής Βιβλίων
Ισχυρή Εσωτερική Αγορά
Δυσκολία Συνεργασίας
Αγορές Πρώην Ανατολικής Ευρώπης
Ανυπαρξία Πολιτικής Βιβλίου
Εύκολη Είσοδος στον Εκδοτικό Χώρο
Μονοπωλιακός Χαρακτήρας Χαρτιού
Εξαγωγές
Μικρό Μέγεθος Αγοράς
Έλλειψη Κορυφαίων και Μεσαίων Στελεχών
Μικρό Κόστος Παραγωγής
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Ενθουσιώδεις Εκδότες
Αδυναμία Εισόδου σε Ξένες Αγορές
Μειωμένη Συνοχή Κλάδου
Ο ελληνικός εκδοτικός χώρος χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα, από υγιείς και προβληματικές μονάδες και από άμεση ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων προσφέρει ευελιξία και τη δυνατότητα εξειδίκευσης, αλλά δημιουργεί και προβλήματα, όπως για παράδειγμα μειωμένη ρευστότητα. Η αγορά έχει γνωρίσει μια σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας σε ορισμένες μονάδες να αναπτυχθούν σημαντικά και να εκσυγχρονιστούν. Το εργατικό και στελεχιακό δυναμικό είναι καλής ποιότητας σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, αλλά όχι πάντα εφάμιλλο σε ό,τι αφορά στα μεσαία και κορυφαία διοικητικά στελέχη. Εκτιμάται πως οι μικρές μονάδες πρέπει να μεγαλώσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Οι νέες τεχνολογίες παρουσιάζουν μία απειλή και μία ευκαιρία ταυτόχρονα για τον εκδοτικό χώρο. Η απειλή δεν είναι άμεση και το ίδιο ισχύει και για την ευκαιρία. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν το νέο τοπίο και να προετοιμαστούν καταλλήλως. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει πλέον συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική βιβλίου, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα νέα μέσα.
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'