Η σημαντικότερη εξέλιξη από τις παραπάνω είναι αυτή των πολυμέσων. Πρόκειται για μια αγορά που εκτιμάται ότι θα κινείται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το έτος 2000. Στον εκδοτικό χώρο, ο οποίος αποτελεί ένα τμήμα μόνον της περιοχής των πολυμέσων, οι εξελίξεις θα αφορούν στις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που επιτρέπουν στα νέα μέσα την αμφίδρομη επικοινωνία, αφενός μεν μέσω των cd-rom, αφετέρου δε και μέσω των δικτύων.
Τα νέα μέσα επηρεάζουν διαρθρωτικά τα συστήματα διάθεσης και διακίνησης των εκδοτικών προϊόντων. Για πρώτη φορά ίσως σχηματοποιείται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Έτσι οι πιθανοί καταναλωτές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο προϊόν, όχι αποκλειστικά ως τελική εκροή μιας διαδικασίας, αλλά και σε κάθε στάδιο δημιουργίας του. Συγχρόνως, ο παραγωγός έχει πολλαπλού είδους ουσιαστική πληροφόρηση για τη βελτίωση του προϊόντος και την καλύτερη προσέγγιση των αναγκών του καταναλωτή.
Τα νέα μέσα παρουσιάζουν μια εκπληκτική ευκαιρία, όπως διαφαίνεται τουλάχιστον από τις διακρινόμενες διεθνείς τάσεις. Για να είναι όμως υλοποιήσιμη αυτή η ευκαιρία απαιτείται η σύνταξη ενός εμπεριστατωμένου επιχειρηματικού σχεδίου. Η πρόθεση συμμετοχής και δραστηριοποίησης στη νέα τεχνολογία δεν είναι αρκετή χωρίς τη συγκεκριμενοποίηση του τμήματος της αγοράς στο οποίο στοχεύει η επιχείρηση. Η ευκαιρία λοιπόν αυτή είναι υπαρκτή και για τον Έλληνα εκδότη, με την προϋπόθεση ότι θα εκμεταλλευτεί κατάλληλα το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον της χώρας μας. |