Ε.ΚΕ.ΒΙ.
01. To EKEBI
02. Προώθηση της ανάγνωσης
03. Προβολή στο εξωτερικό
04. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
05. Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
06. Ενίσχυση Δημιουργών - Επαγγελματιών
07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες - Έρευνες
08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
09. Εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ
10. Νομικά θέματα
 
ΑΡΧΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ SITE MAP LINKS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα
ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Μελέτες & έρευνες
Οικονομικές μελέτες & έρευνες
Κοινωνικές μελέτες & έρευνες
Έρευνες βιβλιοπαραγωγής
Έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς
Πληροφορίες για την ξένη βιβλιαγορά
Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΕΒΙ
Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
01. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 10ης ΔΕΒΘ
Αναζητήστε τις φωτογραφίες σύμφωνα με την ημερομηνία ή τον τίτλο της εκδήλωσης  

02. Παράταση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ
Η Επιτροπή του Προγράμματος «Φράσις» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνεδρίασε στις 13 Μαΐου αποφασίζοντας να παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, φορείς, πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την επιχορήγηση μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων.  

03. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα των πυλών»
Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης.  

04.  10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16 -19 Μαΐου 2013)
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 10ης ΔΕΒΘ.  

05. 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - 16 έως 19 Μαΐου 2013
Η Έκθεση ετοιμάζεται σ’ εντατικούς ρυθμούς από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ετήσιο ραντεβού για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  

06. «Φράσις» - Πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του νέου ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Φράσις» με καινούργια Επιτροπή.  

07. Τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ
Από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ έχει προς το παρόν ανασταλεί και σε κανέναν δεν έχει παρασχεθεί το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως συνεχιστής. Σχετικά με το θέμα έχει αποσταλεί εξώδικο προς το βιβλιοπωλείο που εμφανίζεται με διαφημίσεις ως συνεχιστής των Εργαστηρίων που επί σειρά ετών λειτούργησαν με επιτυχία από το ΕΚΕΒΙ.  
Τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκδοτικής επιχείρησης στην Ελλάδα
 

3. Κύκλωμα διακίνησης
Το κύκλωμα διακίνησης αποτελείται κυρίως από το χονδρεμπόριο, το οποίο είναι δομικό στοιχείο της αγοράς. Μέσω του χονδρεμπορίου διακινείται ένα ευρύ φάσμα βιβλίων πλήθους εκδοτών, περιστασιακών ή μη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν περίπου 14 χονδρέμποροι οι οποίοι λειτουργούν περισσότερο ως αποθήκες διακίνησης βιβλίων. Η οργάνωση αυτή διευκολύνει σημαντικά τη διάχυση της εκδοτικής προσπάθειας αλλά πρέπει στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την καλύτερη οργάνωσή της.

Αντίθετα, η ανταγωνιστική συμπεριφορά του Δημοσίου στην παραγωγική διαδικασία προκαλεί στρεβλώσεις στις συνθήκες ανταγωνισμού και ανισότητες. Οι περισσότεροι εκδότες θεωρούν ότι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το Δημόσιο θα μπορούσαν να καλυφθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία σε περίπτωση απελευθέρωσής τους. Εξάλλου, παρατηρείται έντονη συγκέντρωση εκδοτών σε χώρους έκδοσης συμπληρωματικούς του Δημοσίου.

Η διακίνηση μέσω βιβλιοπωλείων παρουσιάζεται ίσως πιο κοστοβόρα αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της κυκλοφορίας του βιβλίου. Μεγάλο ποσοστό (71%) των εκδοτών του δείγματος που ερωτήθηκε θεωρεί ότι τα βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν κάποιας μορφής προβληματικότητα, είτε λόγω του μικρού μεγέθους της πλειονότητάς τους είτε λόγω της υστέρησής τους σε επαγγελματική και σύγχρονη οργάνωση είτε λόγω ανεπάρκειας της στελέχωσης.

Η οργάνωση επίσης των υπαρχουσών βιβλιοθηκών παρουσιάζεται προβληματική και δεν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στη διεύρυνση του κυκλώματος διακίνησης. Το σύστημα προμηθειών τους είναι λανθασμένα οργανωμένο με αποτέλεσμα την πρακτική ανυπαρξία καλώς ενημερωμένων βιβλιοθηκών για το κοινό.

Ο ανταγωνισμός στο χώρο του βιβλίου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες λόγω του ίδιου του χαρακτήρα του προϊόντος. Οι κυριότεροι προσδιοριστικοί παράγοντες του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κατά φθίνουσα σημασία είναι: το όνομα του συγγραφέα, ο εκδοτικός οίκος που το εκδίδει, η εξυπηρέτηση που παρέχεται από το βιβλιοπωλείο, η ταχύτητα παράδοσής του και η τιμή του. Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην ακολουθούμενη πολιτική προώθησης και στις δημόσιες σχέσεις του εκδοτικού οίκου. Ο ρόλος των βιβλιοκριτικών στην εμπορική πορεία ενός βιβλίου θεωρείται μάλλον περιορισμένος.

 

To topPrintEmailBack
EΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ε.Π. 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ'
Χρήστης: [Είσοδος]


ΕΚΕΒΙ © 2008. Hellenic Ministry of Culture. All rights reserved.
Site designed by Digid / karamella, Developed by Globo S.A.